✏El fenerlerinin içerisinde çukur ayna kullanılır. Çukur ayna kullanılmasının sebebi ise çukur aynanın görüntüyü büyütmesidir. Bu sebeple fenerlerde ayna kullanılmaktadır.Fenerin içerisine konulan küçücük bir ampulün yaydığı ışık,aynayla büyütülür.
Görüntü, cisim aynaya yaklaştıkça büyümeye ve düzleşmeye başlar. Bu nedenle çukur ayna dev aynası olarak bilinmektedir. Işığı tek bir noktada toplayan çukur aynalar, görüntünün olduğundan büyük görünmesini sağlamak için kullanılmaktadır.
El fenerinde kullanılan ayna türü ÇUKUR AYNAdır.
Cisimlerin ve maddelerin görüntülerini büyütürler. Örnek verecek olursak; araba farları, ışıldaklar ve el fenerleridir.
" Çukur ayna,kaşığın iç yüzüne benzer. Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara denir. Genellikle otomobil farlarında,el fenerlerinde ve teleskopta ayrıca diş hekimlerinin kullandığı aynalardır.
Cevaplayalım: İçinde çukur ayna kullanılır. Çukur ayna ışığı tek bir odak noktasinda topladığı için bu sayede daha da uzağa yansıtabilir ışığı. Sisli havalarda bu odak noktası daha çok işe yarar.
İlgili 41 soru bulundu
Çukur ayna üzerinden ortaya çıkan görüntü genel olarak sanaldır. Yani aynanın arka tarafında oluşur ve meydana gelir. Eğer cisim odak noktasının dışında kalıyor ise o vakit cisme göre görüntüsü ters olur. Eğer ki görüntünün boyu cismin boyundan küçük ise o zaman büyük ya da eşit bir görüntü ortaya çıkabilir.
Çukur Aynada Görüntü Özellikleri
Görüntü düzdür. Görüntü nesneye göre simetriktir. Nesnenin boyu, yansıyan görüntünün boyundan küçüktür. Nesnenin görüntüsü sanaldır.
> > Güneş fırınında kullanılan ayna, 'Çukur Ayna'dır. < <
< > Çukur aynaların ışınları bir noktada toplama özelliği bulunmaktadır. Güneş fırınları, çukur aynaların bu özelliğinden faydalanılarak yapılır. Güneş fırınlarında yemek pişirilebilmesi için tencere, güneş fırınının odak noktasına konulmalıdır.
Ek olarak çukur ayna dişçi aynalarında, teleskop ve mikroskopta kullanılır. Tümsek ayna ise arabalarda yan ve dikiz aynası olarak ve otoparklarda kullanılır.
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
Tümsek aynalara göre daha dar bir alanı gösterir. Ancak çukur aynalar genellikle cisimlerin görüntülerini büyüterek gösterirler ve daha ayrıntılı görüntü oluştururlar. Bu özelliklerinden dolayı dişçilerin ağız muayenelerinde kullandıkları araçlarda, teleskoplarda, mikroskoplarda, tıraş ve makyaj aynalarında kullanılır.
Çukur aynanın odak noktasına konulan noktasal ışık kaynağından çıkan ışınlar, aynada yansıdıktan sonra asal eksene paralel yansır. Merkezden Gelen Işının Yansıması: Çukur aynanın merkezinden gelen ışın, normale çakışık geldiğinden ayna yüzeyine dik çarpar. Bu nedenle geldiği yoldan geri döner.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Yansıyan yüzeyi çukur şeklinde olan aynalara çukur ya da içbükey ayna denmektedir.
Tepe noktası ile odak arasındaki cismin görüntüsü zahiridir (sanaldır, gerçek değildir). Oluşan görüntünün boyu cismin boyundan küçüktür ve görüntü düzdür. Cisim aynaya yaklaştıkça görüntüsü büyür.
Çukur ayna ışığı bir noktada toplar. Tümsek ayna ışığı farklı yönlere dağıtır.
Cevap: Araba farı çukur aynadır. Görüntü cisme göre düz ve simetriktir.
Çukur Aynanın Kullanım Alanları
El feneri, araba farları, dişçi aynası, tavan aydınlatmaları, elektrik sobası, makyaj aynası, deniz feneri, ışık mikroskobu, güneş ocağı, teleskopta kullanılır.
Bu şekil yan ayna kullanılmasının ne dezavantajı olur, bir de yan aynanın uzağı göstermesindeki fayda nedir? Amaç aslında yan aynaların uzağı göstermesi değil ancak yan aynalar görüş açısının iyileştirilebilmesi için hafif dışbükey tasarlandıklarından mesafeyi olduğundan biraz daha uzak gösteriyorlar.
Cevap: Güneş ocağında “Çukur ayna” kullanılır.
Çukur (Konkav) Aynalarda Görüntü Oluşumu
Sonsuzdaki cismin görüntüsü odakta ve nokta şeklindedir. Sonsuz ile merkez noktası arasındaki cismin görüntüsü, odak ile merkez arasında, ters, boyu cismin boyundan küçük ve gerçektir.
Sonsuzluk aynası ya da sonsuz ayna bakıldığı açıya göre değişik bir derinlik hissi veren aynalardır. Dekoratif aydınlatma amaçlı kullanabileceğiniz sıradışı bir ayna çeşididir. Aynaya bakarken aynanın zemininden derinlere doğru uzanan binlerce ışık kaynağı varmış gibi görünür.
4. Cisim merkez noktasında ise. * Görüntü cisme göre terstir. * Görüntünün boyu cismin boyuna eşittir.
Cevabınız : Cisim çukur aynaya yaklaştırıldığında görüntü küçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri