DERS DIŞI ETKİNLİKLER. Derslerin dışında düzenlenen sınıflar arası yarışmaları, okul takımlarının haftalık çalışmaları, izcilik faaliyetlerini, beden eğitimi faaliyet alanı içerisine her türlü hazırlık ve halk oyunları çalışmalarını kapsayan etkinliklerdir.
denilmektedir. Ders içi eğitim-öğretim çalışmalarını doğrudan etkileyen bu ders dışı etkinlikler; ev ödevleri ve projeler, bilgisayar destekli etkinlikler, yetiştirme kursları, sınavlara hazırlık çalışmaları, belirli gün ve haftaların kutlanması ve çevre-okul gezileridir.
Ders dışı eğitim çalışmaları haftada azami 6 saati geçmemek üzere hafta içi (2+2+2) hafta sonu (3+3) olarak plan hazırlanacaktır. Planda her gün çalışması ayrı ayrı belirtilecek ve planlar üçer nüsha hazırlanacaktır.
EGZERSİZ (DERS DIŞI EĞİTİM) NEDİR? Öğrencilerin boş zamanlarının değerlendirilmesi için ders dışında yapılacak eğitim çalışmalarının bütününe egzersiz denilmektedir.
621/33=18,8 Saat Ortalama 1 Hafta yapılabilecek azami kurs saati. Bir öğretmen haftada en fazla 6 saat yapabilir. Buna göre egzersiz yapmak isteyen öğretmenlere bu 18,8 saat(19 saat) eşit dağıtabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bu maddenin “aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın” ifadesine göre ders dışı egzersiz çalışmaları 40 saatin içine dâhil değildir.
egzersizler 2010-49 sayılı genelgeye göre açılıyor. ilgili genelgede zeka oyunları yer almadığı için, akıl ve zeka oyunlarının yer aldığı yeni genelge yayınlanana kadar akıl ve zeka oyunlarını ders dışı egzersiz olarak açmak mevzuata uygun değildir.
Okullarda Egzersiz açma yönetmeliği esaslarına göre okullarda açılacak tüm egzersizlerin ek derse oranı da egzersiz açılmasını etkilemektedir. Yönetmelik şartlarına uyarak siz değerli öğretmenlerimiz de ders dışı egzersiz açabilirsiniz.
bir okulda açılabilecek ders dışı çalışmalar hesaplanırken okulun toplam ders yükünün %6 sını gecmeyecek şekilde hesaplanır. bu okulda 36 saat ders dışı çalışma yapılabilir her çalışmayı yapan haftada 6 saat hazırlayacağı için okulda en fazla 6 kişi ders dışı çalışma yapabilir.
2016-2017 Ders Dışı Egzersiz 53578 sayılı 2010/49 Nolu Genelgeden hareketle aşağıdaki maddelere dikkat edilmesi gerekmektedir. 1- Ders dışı eğitim çalışması yapacak öğretmenlere ödenecek ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %6'sını geçemez.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Milli Eğitim Bakanlığında görev yapıyorsanız (Kadrolu veya Sözleşmeli) Okul öncesi, ilkokul, orta okul ve lise olmak üzere eğitim-öğretimin bütün kademelerinde 2010/49 sayılı egzersiz genelgesine göre Edebiyat etkinlik alt alanı olarak Masal Anlatımı Egzersiz kursu açabileceksiniz.
Ders dışı etkinlikler, toplumsal yaşam için son derece önemli becerilerin ve yeterliklerin gelişmesine olanak sağlamakla birlikte, özsaygı, özdenetim gibi olumlu psikolojik etkilerle öğrencilerin kendilerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı olmaktadır .
Okul dışı öğrenme ortamları denildiğinde müzeler, botanik bahçeleri, bilim merkezleri, sanat merkezleri, doğal tarihi ve kültürel ortamlar, enerji santralleri, ziyarete açık endüstriyel kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, fabrikalar, teknoparklar gibi yerler akla gelmektedir.
Ayrıca halk oyunu, tiyatro, ziyaret, gösteri, şenlik, şiir dinletisi, turnuva, konferans, panel, sempozyum, imza günü, fuar, sergi, kermes, gezi, proje hazırlama gibi sosyal etkinlikler okullarda yürütülen etkinlikleri kapsar.
Yürüme, yavaş koşu (jogging), bisiklet, kürek çekme, tenis, futbol, basketbol, yüzme, dans etme bu tür egzersizlerdir. Bunların içinde en kolay ve her zaman yapılabilecek egzersiz, tempolu yürüyüşlerdir. Kuvvet gerektiren egzersizler ise anaerobik egzersiz olarak bilinir.
En iyi ve kolay egzersiz yürüyüştür. Günlük 45 dakika orta hızda yapılan egzersiz pek çok kronik hastalıkların oluşum riskini azaltmakla birlikte, ideal kiloya ulaşmada ya da kiloyu korumada, metabolik hızı attırmakta, stres ve depresyondan uzaklaştırma gibi pek çok faydasını sayabiliriz” dedi.
Egzersiz, fiziksel olarak aktif olup kalp atışının dinlenme halinden yüksek seviyelere çıkması halidir. Fiziksel ve zihinsel sağlık için egzersiz son derece önemlidir. Ev içerisinde temizlik yapmak, yürüyüşe çıkmak, bahçeyi ekip biçmek veya bir spor salonunda antrenman yapmak dahil birçok egzersiz çeşidi vardır.
Her günün çalışması ayrı ayrı belirlenecektir. 9- Yıllık çalışma programı tamamlandığında, yapılan ders dışı çalışmaları hakkında bitiş raporu hazırlanarak okul idaresine verilecektir.
Hali hazırda bulunan egzersiz yönetmeliğinde akıl ve zeka oyunları ile ilgili bir alan olmadığından Akıl ve Zeka Oyunları ile ilgili herhangi bir belge ile egzersiz açılması mümkün değildir.
Söz konusu genelgede bu etkinliklerin yürütülmesinde görev alacak öğretmenler ve her bir etkinliğe katılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar belirlenmiştir. Fakat sitemize iletilen bilgilere göre rehber öğretmenlere ders dışı eğitim çalışmaları kapsamında egzersiz görevi verilmemektedir.
Geleceğin öğrenme metodu olarak kabul edilen akıl ve zeka oyunlarını altı ana kategoriye ayırmak mümkündür. Bu kategoriler; akıl oyunları, işlem oyunları, strateji oyunları, karma zeka oyunları, mantık oyunları ve mekanik oyunlardır. Akıl oyunlarında en bilinen örnekler Sudoku, Bölgesel Sudoku ve Sihirli Piramit'tir.
İlk kez 3-18 Ekim arasında Pekin'de; Yaz Olimpiyatları'ndan iki ay sonra, Paralimpik Oyunları'ndan bir ay sonra 2008 Dünya Zeka Sporları Oyunları gerçekleştirilmiştir. Oyunlarda briç, satranç, dama, go ve Xiang qi (Cin satrancı) olmak üzere beş zeka sporu yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri