Maddi ve manevi olarak tüm kötülüklerden korunmak için “Ya Hafız” esması 998 kere okunmaya devam edilmektedir. Haftanın ilk gününden itibaren “Ya Hafız Ya Allah” zikri her gün 998 kere yapılmaktadır. İnsanların ve cinlerin şerrinden korunmak için “Ya-Hafız” esması her gün 10 defa tekrarlanmalıdır.
Ya Hafiz esmasının fazileti
Bu esma, diğer tüm isimler gibi Allah'ın büyüklüğünü ortaya koymaktadır. Bu manada ismin anlamını bilerek ona göre hareket etmek gerekmektedir. El-Hafiz ismini sıkça zikretmek hem kalbe şifa verir hem de Allah'ın büyüklüğünü sık sık hatırlamamızı sağlayarak doğru hareket etmemizi sağlar.
Değerli Kardeşimiz; Biri unutmayan, her şeyi kaydeden, diğeri ise koruyan, mahafaza eden anlamında kullanılmıştır. Mesela, Kur'an'ı ezbere bilenler birinci tanıma (hâfız), hafaza melekleri ise ikinci tanıma (hafiz) örnek verilebilir. Birincisi hâfız, ikincisi ise hafîzdir.
Hafîz, Allah'ın isimlerinden biri olarak “kâinatta zerre kadar bir şey bile gözetiminden uzak olmayan ve tabiatı dengede tutan” anlamına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “ḥfẓ” md.; Kāmus Tercümesi, “ḥfẓ” md.).
Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Birinci Anlamı: Kullarını koruyup gözeten. El- Hafiz ismi, Rahim ve Rahman sıfatlarıyla yakın anlamlıdır. Rahim ve Rahman, Allah'ın kullarını hem dünyada hem de ahirette gözetmesi anlamına gelir.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Emin el-Hafız (Arapça: أمين الحافظ; d. 12 Kasım 1921, Halep - 17 Aralık 2009, Halep) Suriyeli politikacı, asker. Baas Partisi üyesi olan Hafız, 27 Temmuz 1963 - 23 Şubat 1966 tarhileri arasında Suriye devlet başkanı olarak görev yaptı.
El-Latif esması, ayrıntılı her şeyin inceliklerini bilen demektir. Hiç beklenmedik şekilde Allah kullarına iyilik ulaştırandır. Her şeyin en inceliğini bilendir, Yüce Allah sonsuz hikmet sahibidir. Allah sonsuz lütuf sahibidir ve kulları üzerine lütfu bol olandır.
Sıkıntı ve dertlerden kurtulmak için “El-Kerim” esması 270 kere zikredilmektedir. Vakit namazlarından sonra 270 defa “El-Kerim” diyerek hayırlı kapıların açılması yakın olacaktır. “Ya Allah Ya Kerim Ya Vehhab” esması 1171 kere dileğine kavuşmak için okunmaktadır.
Kurra hâfız
Hadislere göre İslâm Peygamberi'nin izin verdiği yedi kıraat ve on rivayet üzerine okumayı bilen kişilere denir. Hafızlar arasında sesi en iyi olanlar arasından seçilir ve özel eğitim görürler.
Farsça Tanrı anlamına gelen Huda ve Arapça hafız "koruyucu" anlamına gelir. Yerel çeviri "Hoşçakal"dır. Bu tabir olduğunu loanword gelen Farsça/ Peştuca'dan Azerice, Kürtçe, Sindhi, Urduca, Hintçe, Bengalce ve Pencap dillerine geçmiş bir sözcüktür. Aynı zamanda "Tanrı senin koruyucun olsun" olarak tanımlanabilir.
El-Hayy sıfatı sadece Allah'a ait bulunan zati sıfatlarındandır. El-Hayy esmasının Türkçe anlamı şöyledir: Allah, daima diri olandır. Her şeye hayat ve can verendir. O, sonsuz ve sınırsız bir hayatın sahibidir.
Musa'nın Firavunun yanına giderken korktuğu için “El-Halim” esmasını zikrettiği bilinmektedir. Günlük olarak 88 defa “Ya Halim” zikrine devam eden anne ve babalar evlatlarının halim ve selim olmasını dilemektedirler. Asabiyetin ve sinirli halin son bulması için 88 defa “Ya Halim” zikredilmelidir.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
El- Latif esması, sonsuz lütuf ve ikram sahibi, her şeyi doğrusuyla ve ayrıntılarıyla bilen demektir. Yeryüzündeki tüm nimetleri yaratan Allah'tır. Kuran'ı Kerimde de Allah'ın zengin, kulların fakir olduğu bildirilir. Sık sık Ya Latif esmasını zikredenlerin hanesine bolluk bereket gelir.
Siirt'te hayatını devam ettiren 3 çocuk babası Ahmet. Ziyed El-Toma'nın 4 buçuk yaşındaki minik kızı Lütfiye. Bint Ahmet Toma, Kur'an-ı Kerim'i ezberledi.
Cenâb-ı Hakk'ın “Adl” isminin kâinattaki yansıması; ölçü, denge ve mizan olarak karşımıza çıkar. Kâinatın her yerinde olduğu gibi, canlılar âleminde de âdilâne bir denge söz konusudur. Cenâb-ı Hakk'ın “Adl” isminin kâinattaki yansıması; ölçü, denge ve mizan olarak karşımıza çıkar.
Sakarya'da 4 yaşında Kur'an-ı okumayı öğrenen ve hatmeden Muhammed Serdar Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek 6 yaşında hafızlık ünvanı aldı.
Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hâfız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hâfız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hâfızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum. Normalde hafızlar ezberlerini yaklaşık 3-4 senede tamamlıyor, benimki kısa bitti. Allah'ın izniyle 3 ayda ezberlerim bitti ve mezun oldum, çok mutluyum." dedi.
Usulüne uygun olarak cüzü tamamlayan adaylara daha sonra normal olarak Fatiha suresi okutulur. Bu aşamada adaylara Kuran-ı Kerim'i doğru okumak için gerekli kurallar öğretilir. Ardından hafızlar belirli periyotlarla Kuran-ı Kerim'i yüzünden okuyarak ezberlemeye başlarlar. Bu aşamaya da hıfz zamanı denir.
- Her gün 136 defa Ya Mü'min ism-i şerifinin zikrine devam edilir ise kişiler düşmanlarından üstün gelebilir. - Sabah namazı sonrası Ya Mü'min ism-i şerifini 267 kere okunur ise kişi sıkıntıya düşmez ve kimseye muhtaç olmaz. Yalan söylemez ve kötü sözlerden kurtulur.
111 Defa Okunan Yâ Hayyu Yâ Kayyûm Zikri - Adanmış Bir Hayattan Kesitler @ismailaganet - YouTube.
Ya Hayy esmasının zikir sayısı arttıkça fazileti de artmaktadır. Her gün 18 defa Ya Hayy diye zikretmek uzun ömürlü bir yaşama ve kişinin gönlünden geçenlerin tez vakitte olmasına vesile olmaktadır. 300 defa bu esmayı zikreden kişi hasta olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri