TYT, Türkiye'de üniversiteye giriş için yapılan bir sınavın kısaltmasıdır. "Temel Yeterlilik Testi" anlamına gelir. TYT, üniversiteye giriş sürecindeki adayların Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarındaki genel yeteneklerini ölçmeyi amaçlayan bir sınavdır.
TYT Nedir? ÖSYM tarafından hazırlanan Temel Yeterlilik Sınavı anlamına gelen bu sınavda daha çok okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. Bu sınava iki yıllık üniversite bölümlerini tercih etmek isteyenler girebilir.
2023-YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur. 2023-YKS'de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise 2023- AYT ve/veya 2023-YDT oturumlarına katılmaları zorunludur.
TYT için 120 soru sorulup 165 dakika verilirken, AYT için bölüm başına sorulan soru sayısı 80'dir ve 180 dakika süre verilir. TYT sınıf olarak 9. ve 10. sınıf konularını kapsar fakat AYT, genel olarak 11. ve 12. sınıf konularını kapsar ve bilgi ağırlıklıdır.
TYT konuları arasında matematik, Türkçe, biyoloji, fizik, coğrafya, kimya, tarih, din kültürü ve felsefe konuları yer almaktadır. Soru dağılımı konuya göre farklılık göstermektedir.
İlgili 39 soru bulundu
TYT sınavı Temel Yeterlilik Testi olup, üniversiteye geçiş sisteminin 1. oturum sınavıdır. Bu sınavda sadece 40 Türkçe, 40 Temel Matematik, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimleri sorusu karşımıza çıkıyor. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. TYT için puan türü olayı yoktur.
TYT'YE GİRMEDEN AYT'YE GİRİLEBİLİR Mİ? 3 oturumlu bir sınav olarak organize edilen YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Adaylar daha sonraki oturumlara isteğe bağlı şekilde katılım sağlayabilir.
Sorusunu kısaca, 'Alan Yeterlilik Testi' diye cevaplayabiliriz. 12. Sınıf öğrencileri veya liseden mezun olanlar, üniversite eğitimi görmeye hak kazanabilmek adına AYT sınavına girmek zorundadır. Bu, Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS'nin 2. Oturumudur.
TYT PUANI İLE 4 YILLIK BÖLÜM OKUNUR MU? Sadece TYT puanı ile üniversitelerin 2 yıllık bölümlerine yerleşilebiliyor. Ön lisans bölümlerinin haricinde yetenek sınavı ile alan bölümler ve üniversiteler de tercih edilebilir.
Birinci oturum TYT'den 150-180 puan alanlar, sadece 2 yıllık ön lisans programına başvurabilecek; 180 ve üzeri alanların lisans tercihi yapma hakkı olacak. Bu öğrenciler, alan puanları hesaplanarak lisans programlarına yerleştirilecek.
Cevaplama işlemini erken tamamlamış olsalar bile, adaylar sınavın ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan dışarı çıkarılmayacaktır. Ayrıca sınav süresince adayların tuvalet vb. ihtiyaçlarını gidermek için sınav salonundan çıkmaları kesinlikle yasaktır.
TYT'de 100 net 425,570 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerinden hareketle 100 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamaları yapılırken OBP (ortaöğretim başarı puanı) 300 ve diploma notu ise 60 olarak kabul edilmiştir.
Mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli problem çözme becerilerini ölçmek üzerine tasarlanmış sorulardan oluşmaktadır. TYT sınav süresi 165 dakikadır. Türkçeden 40, Sosyal Bilimlerden 20, Temel Matematikten 40 ve Fen Bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 120 sorudan oluşmaktadır.
Adayların sınava girebilmeleri için 2022-YKS'nin ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesi'nden başka, nüfus cüzdanı veya fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslını yanlarında bulundurmaları zorunludur.
AYT: Alan Yeterlilik Testleri, üniversiteye gitmek isteyen lise son sınıf veya lise mezunu öğrencilerinin 4 yıllık fakültelere yerleşmesi için girmesi gereken sınavın ismidir. Kısa ismi ile AYT'ye girmek isteyen öğrencilerin öncelikle TYT sınavına girmeleri gerekiyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
Üniversite sınavında TYT (temel yeterlilik testleri) ve AYT (alan yeterlilik testleri) olmak üzere iki farklı puan türü yer alıyor. Önlisans programına devam etmek için TYT puanı yeterli. TYT tüm üniversite adayları için zorunlu bir sınav.
Türkçe 40 soru, Sosyal Bilimler Testi ( Tarih 5, Coğrafya 5, Felsefe 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe 5) 20 soru, Temel Matematik Testi 40 soru, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 7, Kimya 7, Biyoloj 6 ) 20 soru olmak üzere toplamda 120 soruyu içermektedir.
Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir. PMYO başvurusunun ardından adaylar sırasıyla ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat sınavlarına alınır.
Temel Yeterlilik Testi'nde ise konu olarak karşımıza 9 ve 10.sınıf konuları çıkıyor.
"2023 TYT Matematik soruları müfredata uygun olarak hazırlanmıştır. Beklenen konulardan hatta beklenen sıra ve sayıda sorular sorulmuştur. Öğrencilerden matematiksel modelleme yeteneklerini kullanarak soruları doğru okuma ve yorumlama becerisi ile çözmelerini istenmiştir. Sınavın zorluk derecesi orta seviyededir.
AYT (Alan Yeterlilik Testi) – II.
Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, DKAB (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) ve Yabancı Dil (İngilizce) sorularından oluşan Alan Yeterlilik Testi (AYT), öğrencilerin alan bilgilerini ölçmek amacıyla bilgi ağırlıklı bir sınavdır.
Diploma puanı dışında ulaşılabilecek maksimum puan 500'dür. 100 puan ÖSYM tarafından her adaya verilmektedir. Geriye kalan 400 puanın 160'ı TYT'den 240'ı ise AYT'den gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri