Bu teknikte öncelikle öğretmen konuyu sunar ve sonrasında öğrencileri ikili ve üçlü gruplara ayırır. Öğrenciler, birbirlerine konuyla ilgili sorular sorarlar ve yanıtlarlar. Öğretmen, öğrencilere ne tür sorular sorabilecekleri ile ilgili bilgi verir ve ipucu olması amacıyla soru kökü örnekleri verir.
Birlikte Öğrenme Tekniği:
Heterojen öğrenci grupları oluşturulur. Her bir grup üyesinin ilgi duyduğu konu üzerinde çalışması sağlanır ve güçlü yönler geliştirilir. Grup üyelerinin topladığı bilgileri ve materyali diğer grup üyeleri ile paylaşması sağlanır. Paylaşma ve arkadaşlık duyguları geliştirilir.
İşbirlikli öğrenme, öğrencilerin küçük gruplar oluşturarak bir problemi çözmek ya da bir görevi yerine getirmek üzere ortak bir amaç uğruna birlikte çalışma yoluyla bir konuyu öğrenme yöntemi olarak tanımlanmaktadır (Demirel, 2002).
Birlikte Soralım Birlikte Öğrenelim Tekniği (BSBÖ)
BSBÖ, iş birlikli öğrenmeyi sağlamak için başvurulabilecek bir küçük grupla öğretim tekniğidir. Tekniğin uygulama sürecinde, kolaya kaçma ve hazıra konmanın önüne geçmek için olumlu bağ kurma, grup ürünü ve etkileşim gibi temel ilkeler benimsenmektedir.
7) İkili Denetim: Dörder kişilik gruplarda önce ikişerli birbirlerini denetleyerek çalışma yapraklarındaki soruları yanıtlarlar. Sonra ikişerli alt gruplarla ikili gruplar yanıtları karşılaştırır.
İlgili 17 soru bulundu
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Jigsaw I tekniği, Aronson vd. (1978) tarafından geliştirilmiştir. Bu teknikle her öğrenci kendi uzmanlık konusunu grup arkadaşlarına öğretmeye çalışır. Öğrencilerin grupta ünitenin tüm bölümlerini birbirlerine öğretmesinden sonra her öğrencinin bireysel olarak değerlendirildiği izleme testi uygulanır (Senemoğlu, 1998).
Kubaşık öğrenme (işbirliğine dayalı öğrenme), öğrencilerin, sınıf ortamında küçük karma kümeler oluşturarak, ortak bir amaç doğrultusunda, akademik bir konuda birbirlerinin öğrenmelerine yardımcı oldukları, genelde küme başarısının değişik yollarla ödüllendirildiği bir öğrenme yaklaşımı olarak tanımlanabilir.
Akademik çelişki tekniği uygulamalarının amacı bir fikri karşı tarafa kabul ettirmek değil öğrencilerin iki görüşü de anlayarak bir yargıya varmalarını sağlamaktır. Böylece öğrenciler hem eleştirel düşünmeyi hem de analiz ve sentez yaparak üst düzey bir öğrenmeyi gerçekleştirmiş olurlar.
İlk olarak, öğrenciler asıl gruplarında heterojen özellikler dikkate alınarak bir araya gelirler ve her takım üyesine belirli bir görev verilir. Ardından, asıl gruplardaki aynı görevi alan öğrenciler bir yapboz gibi parçalara ayrılır ve öğrenciler bu şekilde oluşturulan yapboz/ayrılıp birleşme gruplarına katılır.
Probleme dayalı öğrenme, karmaşık ve gerçek hayat problemlerinin araştırılması ve çözümü etrafında organize edilmiş ve bireylerin hem zihin hem de beceri yönünden aktif katılımlarını gerektiren, tecrübeye dayalı öğrenmeyi temsil etmektedir.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Aktif öğrenme (interaktif, etkin, deneysel) öğrenme, yaparak yaşayarak öğrenme anlamına gelmektedir. Aktif öğrenme, öğrenenlerin seyredip dinlemekle yetinmeyip, sürece etkin olarak katılmaları, bağımsız olarak hareket etmeleri ve araştırmalarıdır.
En kalıcı öğrenme tekniği, bilgi ve beceri kazanımını etkili öğrenme yöntemleriyle desteklemek ve hafızaya doğru yerleştirmektir.
Palinscar ve Brown (1984)'a göre karşılıklı öğretim, öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerini geliştirmeyi öğrendikleri, anlamayı destekleyici ve anlamayı izleyici becerilerin kazandırıldığı yapılandırılmış bir öğretim sürecidir.
Kartopu tekniği bir tartışma biçimidir. Katılan kişilerin (genellikle sınıf ortamlarında öğrenciler ile yapılır) kendi görüşlerini belirttikleri ve diğer katılan kişilerle tartışabildikleri aynı zamanda görüşlerini kıyaslayabildikleri etkili bir etkinlik olarak bilinmektedir. Mantığı kartopu şeklinde ilerlemektedir.
Mahkeme
— Sınıfta mahkeme kurulması şeklinde uygulanan bu teknik bir çok öğrencinin derse etkin katılımını sağlar. — Mahkeme tekniği karşısındaki bireye saygı, empati, kendini savunma ve sağlıklı iletişim kurma becerileri kazandırır. — Tartışma konusu ya da problem seçilir.
Grupla Öğretim Teknikleri. Sorunlara orijinal çözüm getirmek, karar vermek ve hayal yoluyla düşünce ve fikir üretmek için kullanılan yaratıcı bir tekniktir. Öğrencilerin belli bir konuyla ilgili ilginç önerilerinin eleştiri ve yargılama olmaksızın kısa sürede toplanmasıdır.
TARTIŞMA YÖNTEMİ Tartışma Nedir? Tartışma, bir konu üzerinde öğrencilere düşünmeye yöneltmek, iyi anlaşılmayan noktaları açıklamak ve verilen bilgileri pekiştirmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME YAKLAŞIMI. ÖĞRENME ORTAMLARI
Johnson ve Johnson (2000), öğrenme ortamlarının temelde üç kategoriye ayrılabileceğini belirtmektedirler. işbirliğine dayalı (cooperative) öğrenme ortamıdır (aktaran: Yılmaz, 2001).
Grafiti, çoğunlukla kamusal bir alanda yer alan bir duvar ya da yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimlerdir.
İşbirlikli öğrenme düşünme becerilerini geliştirir, eleştirel düşünceyi teşvik eder ve tartışma ortamında öğrencilerin fikirlerini açıklamalarına fırsat sağlar. İşbirlikli öğrenme hem sınıf içinde hem de sınıf dışında öğrencilerin yeteneklerini ve pratiklerini arttırır.
Grup araştırması yöntemi öğrencilerin kendilerinin düzenleyecekleri öğrenme etkinliklerini ön plana çıkaran, araştırma, grup tartışması, plan ve projeler yaparak çalıştıkları, küçük gruplardan oluşan genel sınıf düzenleme biçimidir (Slavin (1996).
Kubaşık Öğrenme olarak da bilinen işbirlikli öğrenmede öğrenciler çeşitli sayıda gruplar haline gelirler ve bir konu özelinde birlikte çalışma yaparlar. Böylelikle belirlenen konu üzerinde fikir alışverişi yapılarak karşılıklı öğrenme gerçekleşmiş olur.
Takım-oyun-turnuva da (TOT) öğretim ortamlarında en çok uygulanan işbirlikli öğrenme yöntemlerinden biridir. Öğretmenin sunumun ardından oluşturulan takımların birbirlerine soru sormaları biçiminde yarıştıkları bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri