Bu bilgiler ışığında Yargıtay 19. Ceza Dairesi, sağ elinin işaret parmağı ile orta parmağının arasına baş parmağını sokup elini yumruk haline getirerek ve kolunu ileriye doğru uzatarak “nah yaparsın” diyen kişinin sözlerinin ve el hareketinin, Türk toplum kültürüne göre hakaret niteliği taşıdığı kararına varmıştır.
Nah çekme eylemi genelde “nah yaparsın” “nah gidersin” “nah sana” gibi sözler ile el hareketi yapmak suretiyle gerçekleştirilir. Türk toplum kültürüne göre hakaret niteliği taşımaktadır. Bu nedenle nah çekmek hakarettir. Dikkat edilmesinde fayda vardır.
Nah hareketi, yumruk şeklindeki bir elin başparmağının aynı elin işaret ve orta parmakları arasına yerleştirilmesiyle oluşan bir el hareketidir. Avustralya, Birleşik Krallık ve Kanada'da yaygın olarak küçük çocuklara "burnunu çaldım" şakası amaçlı kullanılırken Türkiye'de agresif ve kaba bir anlama gelmektedir.
Yazımızda yer verdiğimiz kararda ise Türk toplumuna göre olumsuz bir davranış olarak kabul edilen işaret parmağı ile orta parmağın arasına başparmağın sokularak “nah yaparsın” denilmesi hakaret olarak kabul edilmiştir.
Nah işaretinin kökeni
Bu hareket Roma döneminde "Mano fico" olarak adlandırılmıştır. İşaret adını "İncir" anlamına gelen "Fico" kelimesinden alır. İncir meyvesinin kötü ruhları uzaklaştırdığına inanılır. O zamanlarda "şans", anlamında kullanılan nah hareketi, günümüzde bir argo anlamı taşımaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Orta parmak, orta parmak işareti, orta parmak hareketi ya da orta parmak çekmek; Batı kültüründe müstehcen bir el hareketidir. Bu jest, orta ila aşırı derece bir aşağılamayı ifade eder ve "siktir", "seni sikeyim", "kıçına sok", "defol git", "git kendini becer" anlamlarına kabaca eşdeğerdir.
Bizim kültürümüzde fazla bir anlam taşımasa bile özellikle Batı Avrupa kültüründe birine orta parmağını göstermek ağır hakaret anlamı taşır. İşaretin kökeni Ortaçağ'da İngiliz okçularına dayanmaktadır. İngiliz okçularının kullandıkları yaylara LONGBOW (uzun yay) adı verilir ve yayı germek için orta parmak kullanırdı.
SANIĞIN ELİYLE HAREKET ÇEKİP "NAH YAPARSIN" DEMESİ HAKARET SUÇUNU OLUŞTURUR.
Zira fail burada yine mağdurun şeref ve saygınlığını rencide etme amacı taşımaktadır. -”aq”, “amk”, “mk” gibi sosyal medya kısaltmaları da hakaret suçunu oluşturur.
Kelamcılara göre küfür çeşitleri
Klasik kelamcılar sebebi ve durumunu göz önünde bulundurarak küfrü genellikle dört çeşide ayırmışlardır. Bunlar: küfr-i inkârî, küfr-i cühûd, küfr-i inâdî ve küfr-i nifâktır.
Altı Ok, Cumhuriyet Halk Partisi'nin temel ilkelerini temsil eden simgedir. Aynı zamanda kırmızı zemin üzerine beyaz Altı Ok simgesi partinin bayrağı olarak kullanılmaktadır.
No anlamına geliyor sanırım. Nope gibi.
nah {sıfat}
yakın {sıf.}
“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.
Kaba hitap ve nezaketsizlik: Üslup bozuk veya kaba olsa dahi hakaret sayılmaz. Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz.
YARGITAY 18. Ceza Dairesi 2019/8409 Esas 2020/246 Karar sayılı ilamına göre “Lan kel, Keltoş” kelimeleri kaba hitap tarzı niteliğindeki sözler olup, muhatapların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunu oluşturmamaktadır.
Tahdidi olarak sayılmasa da bir kişiye açıkça “mal” “salak” “aptal” “özürlü” “şerefsiz” gibi kelimeler kullanarak sözler söylemekte hakaret suçunu oluşturabilecektir. Ancak beddua niteliğindeki sözler hakaret suçunu oluşturmayacaktır.
Yerel mahkemenin kararını bozan daire, "edepsizler" sözünün hakaret olmadığına hükmetti. Daire, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, yasal olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesini bozma nedeni saydı. Yargıtay 18.
“Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz.
Bu çalışmada, 5237 sayılı TCK'nun 216 ncı maddesinde yer alan dini değerleri aşağılama suçu incelenmiştir. Maddede halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişinin, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı öngörülmüştür.
Bir kimsenin para karşılığında bir kimse ile cinsel ilişkiye girmesi olarak nitelendirilen fuhuş suç olarak görülmektedir. Fuhuşta cinsiyet önemli olmamakla birlikte mağdur kadın veya erkek olabilmektedir. Kasten işlenen suçlar arasında bulunan fuhuşta, doğrudan belirli bir yaptırım bulunmamaktadır.
Türk Ceza Kanunun 125/2 maddesi, sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret edilmesini suç olarak kabul etmiştir. Sesli, yazılı veya görüntülü ileti yoluyla yapılan hakaretin cezası normal hakaret ile aynıdır.
Rabia işareti (Arapça: شارة رابعة, R4BIA olarak da yazılır), 2013 Mısır askerî darbesini protesto etmek amacıyla Mısır'ın seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir el işareti.
Kökeni. Kaynağı belirlenenmeyen bir inanışa göre V işareti 1415 yılında İngiltere ile Fransa arasında yapılan Agincourt Savaşında doğmuştur. Hikâyeye göre Fransızlar çok etkili bir silah olan İngiliz oklarını atan yaycıların esir edildiklerinde oku atmak için kullandıkları iki parmaklarını keseceklerini ilan ederler.
En kısa serçe parmak 5.5, en uzun orta parmak ise 8.5 santim. Türk Standartları Enstitüsü, Türk halkının standart parmak uzunluklarını saptadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri