Nemlendirici krem Açılmadığı sürece yaklaşık üç yıl dayanır. Açılan ve uzun zaman kullanılmayan malzemelerin üst yüzeyinde yağ tabakası oluşabilir ve kötü kokmaya başlar. Tüp içinde bulunan nemlendirici kremler, havayla temas etmediği için daha uzun ömürlüdür.
El kremleri de diğer kozmetik ürünler gibi son kullanma tarihine sahiptir. Tarihi geçmiş bir el kremi, cildin hassas yapısını tahriş edebilir ve istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
Tarihi geçen ürünler de mutlaka çöpe atılmalı ve tekrar kullanımı engellenmelidir. Daha sonra elde edilen yeni ürünler için de mutlaka son kullanma tarihi kontrolleri sağlanarak kullanıma başlanmalıdır. Ciddi enfeksiyonlara ve cilt problemlerine yol açmaması için doğru saklama koşullarına uymak gerekmektedir.
Tarihi geçmiş güneş kremlerinin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Şekerel, şu uyarılarda bulundu: "Tarihi geçmiş ya da bozulmuş güneş kremlerinin kullanılması durumunda ortaya çıkan ve bozulmuş kimyasal yapının yol açtığı tahrişten ileri gelen irritatif kontakt dermatit var.
Nemlendiriciler, yüz kremleri, göz kremleri, serum ve maskeler: 6 ay veya 1 yıl. Bu tür ürünlerde kullanma süresinin dolması ürün etkinliginin kaybolmasına ve cilte olası irritasyon ve bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle PAO zamanına ayrıca dikkat etmek gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
Kozmetik ürünleri de gıdalar gibi son kullanma tarihine sahiptir. Son kullanma tarihi ya da kullanım önergesini ürünün üzerindeki etikette, kutusunda ya da paketinde görebilirsiniz. Markaların kendi sitelerinde kullanım önerilerini bulabileceğiniz açıklamalar ile doğru kullanım şeklini yönetebilirsiniz.
Kremlerin kullanım ömrünün bittiğini renklerindeki ve kıvamlarındaki değişimden anlamanız mümkündür. Bir süredir kullanmadığınız bir kremin kapağını açtığınızda üzerinde bir yağ tabakası görüyorsanız, bu durum da artık o ürünün bozulduğu anlamına gelmektedir.
Tarihi geçmiş yada uygun koşullarda saklanmayan ürünleri kullanan kişilerin ciltleri enfeksiyon kapabilir, kızarıklıklar ya da diğer cilt bağlantılı rahatsızlıklar görülebilir. Bu ürünlerin kullanımı ayrıca rahatsızlık verici kırmızı lekelere de neden olabilir.
Nemlendirici krem
Açılmadığı sürece yaklaşık üç yıl dayanır. Açılan ve uzun zaman kullanılmayan malzemelerin üst yüzeyinde yağ tabakası oluşabilir ve kötü kokmaya başlar. Tüp içinde bulunan nemlendirici kremler, havayla temas etmediği için daha uzun ömürlüdür.
Tarihi geçmiş yada uygun koşullarda saklanmayan ürünleri kullanan kişilerin ciltleri enfeksiyon kapabilir, kızarıklıklar ya da diğer cilt bağlantılı rahatsızlıklar görülebilir. Bu ürünlerin kullanımı ayrıca rahatsızlık verici kırmızı lekelere de neden olabilir.
Güneş kremlerini 3 yıldan fazla kullanmamalısın. Güneş kreminin SPF koruması ve aktif içerikler, 3 senede etkisini yitiriyor. Yani 3 senelik güneş kremi artık seni UV ışınlarından korumaz. Özetle evet, güneş kreminin son kullanma tarihi geçerse artık onu kullanmanın bir anlamı kalmıyor.
Üretim ve son kullanma tarihi teslim edilen Farmasi Dr. C. Tuna Aynısefa Yağlı El Kremi ürünü ambalajı üzerindedir. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri kullanmayınız!
Bu durumda ürün cildinizde yeterli koruma sağlayamaz, yanık oluşumuna neden olabilir. Ayrıca içerisinde bakterilerin çoğalması bazı enfeksiyonlara ortam yaratabilir. Ürünün kokusu, kıvamı ve rengi değişmiş ise kimyasal yapısı değişmiştir. Bu da doğal olarak ciltte tahriş ve alerjilere neden olabilir.
Sıfır derece ürünler için idealdir. Hiçbir kozmetik ürünü dondurucu bölgede, -18 derecede saklanmaya uygun değildir, ürünlerin dondurucuya konması ideal formlarını bozabilir.
Kadınlar, kozmetik malzemesinin zamanı geçse de atmayıp kullanıyor. Süresi geçtikten sonra 6 yıl kullanılan göz farları, 2 yıl yerine 4 yıl kullanılan rujlar var...
Eğer kapağını hiç açmadıysanız iki yıl içinde tüketmelisiniz. Açılıp kullanıldıysa en fazla altı ay içinde artık kullanıma müsait olmayacak kadar bozulmuştur.
Rujların bozulup bozulmadığı da kapatıcılar gibi koku ve dokusuna bakılarak anlaşılabilir. Kuru ve değişmiş bir görünüme sahipse muhtemelen ömrü tükenmiştir. Rujlar genelde 2 yıl kadar dayanabilir.
Fondöten son kullanma tarihi
Fondöten, kapatıcı, güneş kremi ve kaş jellerinin ömürleri 12 ay ile 18 ay arasında değişiyor. Sivilcelenme veya tahriş ihtimaline karşı bu makyaj malzemelerini bu süreler içinde yenilemek önemli.
Tarih olarak bulunmasa bile, kutu üzerinde 6M 3M gibi ibareler bulunur. Bu da açıldıktan sonra 6 ay ya da 3 ay kullanım ömrü olduğunu gösterir. Makyaj malzemelerinin açılmadan kullanım ömrü ise 2 yıldır. 2 yılı geçen malzemelerinizi kullanmamanızı öneririm.
Özellikle sivilce karşıtı olarak kullandığınız ürünleri buzdolabında saklayarak etkilerini artırabilirsiniz. Bu ürünler dışında jel yapılı olan bakım ürünleri göz çevresi kremlerinin buzdolabında bekletilmesi öneriliyor. Göz çevresine uygulanan soğuk kremler şişliği de azaltıyor.
5- Kozmetik ürünün bozulduğu nasıl anlaşılır, kullanımı ve saklanmasında nelere dikkat etmeliyiz? Kozmetik ürünü oluşturan karışımın kuruma, ikiye ayrılması, rengi, kokusu, görünüşü, akışkanlığında meydana gelen fiziksel değişimler ile üründe meydana gelen küflenme bozulmayı işaret eden unsurlardır.
Ürünlerin ambalajlarında “Batch Code” olarak isimlendirilen bir sayı ve harf kombinasyonu bulunur. Bu kod ile ürünün üretim tarihini, sahte olup olmadığını anlayabiliriz. Ürün ambalajlarında “açıldıktan sonra” kullanım süresi belirtilir ancak üretim tarihleri çoğu zaman batch code'larda bulunur.
SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder.
Son kullanma tarihi ilacın neresinde yazar? Son kullanma tarihini ilaç ambalajında veya etiketinde bulabilirsiniz. Son kullanma tarihi şu şekillerde yazıyor olabilir: *S.K.T.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri