Topraklama Hangi Renk Kablo ile Yapılır? Topraklama için kullanılan kablolarda yeşil ve sarı renklere yer verilir.
Topraklama kablosu nereye bağlanır veya nasıl bağlanır sorusunun cevabı şu şekildedir: Topraklama levhaları toprağa gömülür ve bakır iletken korumalı kablolar ile tesisatta bulunan sarı yeşil çizgili topraklama kablosuna bağlanır.
Topraklama için 2-3 adet iletken bakır çubuk gerekir. Bu bakır çubukların çapı topraklama yapılacak alandaki elektrik akımı tehlikesine göre 12.5 mm ile 40 mm arasında seçilir. Tek bir uzun bakır çubuk yerine birkaç parça çubuk kullanmak daha uygundur.
DC Kablo Renkleri
Yeşil-sarı: Topraklama amacıyla kullanılan kablo renkleridir. Mavi: Nötr kablo rengidir.
İlgili 37 soru bulundu
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Merhaba, Nötr ile toprak hattı birleşmez.
Tesisin çevre topraklaması için ana topraklama iletkeni kesiti 120 mm² bakır iletken olacaktır. Bu iletken toprak yüzeyinden en az 80 cm derinde olacaktır (Toprak Don derinliği). İletken tesisin çevresinde en az 2-3 m açıktan dolaşacaktır.
Kablo kesitlerinin çekilecek akıma göre düşük seçilmesi zamanla kabloda ısınmaya ve sonrasında yangınlara sebep olabilmektedir.
Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır. Topraklama sistemleri tasarlanırken, amaca uygun topraklama direnci hesaplanarak buna göre seçilmiş topraklama çubuğu toprağın içine gömülür.
Topraklama iletkenleri olarak, örgülü bakır, galvaniz şerit veya “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği” 57. Maddede belirtildiği üzere sarı/yeşil kablo kullanılır.
Topraklama Nasıl Yapılır? Topraklandırma, bir iletken yardımıyla en temel elektrik tesisatının ya da elektrikli aletin toprağa bağlanması biçiminde yapılır. Basit olarak topraklama tesisatı yapabilmek için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk ya da levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır.
Evin herhangi bir prizinden faz veya nötr teması olması halinde bütün prizlerin toprağında elektrik görürsünüz. Üçlü prizin fişini kesin yerine vidalı sökülüp takılan topraklı fiş bağlayın sorun büyük ihtimal gider.
Siyah ve kahverengi renkleri tek fazlıdır ve elektriği kullanılan ortamlardaki priz, anahtar gibi yerlere yaymak için kullanılır. Mavi kablo nötr iletkendir, siyah ve kahverengi kablolarla yayılan elektrikteki negatif veya nötr yükler için kullanılır.
Unutma ki siyah kablo artı, beyyaz kablo eksi, yeşil ise topraklama içindir.
Akü kablosu nasıl bağlanır sorusu burada da gündeme gelmektedir. Takviye kablosu bağlarken de dikkat etmek gerekmektedir. Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir. Bu arada çalışan tüm aksamların, kapalı konumda olması önemlidir.
inşaat demirine topraklama yapılması için temelden toprakla temasın olması gerekiyor. inşaat yapılırken demirlerin topraklama yapılabilmesi için özel olarak düzenlenmesi gerekiyor. su borusu fazla güvenilir değildir. ama kalorifer kazanını teknik şartname gereği topraklanması şarttır.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
Aydınlatma tesisatında genellikle 1,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır. Priz tesisatında ise 2,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır.
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Koruma toprak direnci 1 ohm altın- da olmalıdır. İşletme toprak direnci de 2 ohm altında olmalıdır. (ABD) toprak ölçümleri de aynen nötr direnci ölçer gibidir.
İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur. Konut gibi tek faz ve dengesiz tüketim olan yerlerde nötr-toprak arası gerilimin yük- sek olması normaldir.
Topraklama kabloları, topraklama elemanı olan bakır veya galvaniz levhalara doğrudan bağlanır. Bağlantı yapılmadan önce elektrik tesisatında bulunan topraklama kablosu olan sarı yeşil kablo kontrol kalemleri ile kontrol edilmelidir. Yanlış bağlantılar elektrik çarpmasına ve yangınların oluşmasına neden olabilecektir.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Bazı durumlarda oluşacak arıza akımı; transformatör, generatör, motor, kablolar ve diğer sistem elemanlarına zarar verecek kadar büyük olabileceği için nötr ile toprak arasına yerleştirilecek NTD, toprak arızasında oluşan arıza akımını, direnç değerini artırarak güvenli bir seviyede sınırlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri