Kırık iyileşmeye başlayınca, el bileğine hareket başlanabilir. El bileği hareket zamanı için doktorunuz karar verecektir. Kırığın kaynaması 4–8 hafta arasındadır. El bileği kırıkları eklem içi kırıklar olduğu için, bazı hastalarda hareket kısıtlığı, kireçlenme ve ara sıra kırık bölgesinde ağrı görülebilir.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Kırığın hızlı kaynaması için yeterli miktarda Oksijenin, alınan protein, vitamin ve minarellerin yeterlı ve hızlı kan dolaşımı ile kırık bölgesine ulaştırılması önemlidir. Bu amaçla kırık bölgesindeki ödem azaltılmalı, sigara mutlaka bırakılmalı veya içilen ortamda bulunulmamalıdır. Temiz hava önemlidir.
Eğer kırık yer değiştirmemiş, basit iki parçalı ve yer değiştirme potansiyeli yok ya da çok az ise kırık alçı ile sabitlenerek tedaviye başlanır. Ortalama 4-6 hafta alçıda kalır.
Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer? Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir.
İlgili 38 soru bulundu
Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar.
Kırık kemiklerde iyileşme ve kemiğin kaynama süreci en az 6 hafta olarak belirlenmiştir.
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
Genel olarak ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Opere edilmeden alçı ya da atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftalık bir zaman dilimini kapsar.
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir.
Kemik kırığından hemen sonra yanma hissi olarak da bilinen iltihaplanma meydana gelmektedir. Kırık kemikte oluşan bu yanma hissi, erken iyileşmenin bir işareti olan hücre üretiminin ve kas içindeki kanamanın değişmesinden kaynaklanmaktadır.
Yani kolda veya bacakta meydana gelen hasarın ne olduğu doğru bir şekilde belirlenmelidir. Zaten kırık olan durumlarda hastada şiddetli ağrılar görülmektedir. Bu ağrılar kişinin rahat hareket edememesine neden olmaktadır. Çünkü kırık olan bölgede şişme, ağrı, hareket eksikliği ve bunlara benzer durumlar görülmektedir.
Kalsiyum ve d vitamini açısından zengin besinler kemik kaynamasını hızlandırabilir.
Özellikle ilk hafta alçılı kol veya bacağınızı yukarıya tutmanız önemlidir. Böylece mevcut şişkinliğin azaltılmasını sağlarsınız. Kolunuz şiş mi, bunu bir askı bandajında (kolbağında) taşıyın veya kolunuzu kucağındaki yastığa koyun. Elin dirsekten daha üstte olmasına dikkat edin.
Kemik kırığı oluşumundan sonra, doktorunuz mümkün olan en kısa sürede kırığın oluştuğu bölgedeki işlevini geri kazanmak fizik tedavi egzersizleri gerçekleştirmenizi isteyebilir. Kırık geçirdikten sonra tedavi içerisinde farklı dönemlerde fizik tedavi gerçekleştirilebilir.
Alçı sıkmasının en sık semptomları aşağıdaki gibidir: Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi. El veya ayak parmaklarında şişlik olması. Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi.
El bilek istirahat ateli fizik tedavi, ameliyat öncesi ve sonrasında hastaya destekleyici tedavi olarak da uygulanmaktadır. Atel kullanımlarında üç uygulama yöntemi vardır.
Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır. Yaralanan bölgedeki ağrı ve şişliklerin arttığı durumlarda kolayca sıkılıp gevşetilebilir.
Atel ile parmak uç eklemi iyileşene kadar yaklaşık 6-8 hafta düz tutulur. Mallet finger ateli de denir. Bu ateller genellikle plastik şeklindedir.
Alçı Çıktıktan Sonra uzun süren alçı uygulamalarında kemik ve kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı için zamanla tembelleşir ve zayıflar. Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir.
Köprücük Kemiği Kırıkları
Kırık taraftaki kol askıya alınır, kırık iki tarafta da var ise o zaman 2 kolda askıya alınır, Kesinlikle atel kullanılmaz.
Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir.
Kırık iyileşmesi kırık olduğu andan itibaren başlar ve 3 aşamadan oluşur: İnflamatuvar (yangı) dönemi. Reperasyon (onarım) dönemi. Remodelizasyon (yeniden şekillenme) dönemi.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri