İslam dünyasının XI. yüzyıldaki en önemli alimlerinden Ebu'l-Hüseyn Ahmed b. Ebî Bekr Muhammed b. Ahmed el-Kudûrî'nin (ö. 1037) yazdığı El-Muhtasar çok değer görmüş ve birçok dile tercüme edilmiştir. El-Muhtasar'ın Türkçeye çeviri faaliyetleri tarihî dönemlerden başlayarak günümüze kadar devam edegelmiştir.
Hanefî mezhebinde en çok güvenilen temel metinlerden biridir.
Fahreddin er-Râzî'nin (ö. 606/1210) fıkıh usulüne dair eseri.
Halîl b. İshak el-Cündî'nin (ö. 776/1374) Mâlikî fıkhına dair eseri. Mâlikî fakihi.
Tefsiri'l-Lübâb Tercümesi, Musa bin Hacı Hüseyin el-İznikî tarafından kaleme alınmıştır. Ayrıca başka bir müellif tarafından da tercüme edildiği anlaşılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Eserin tam ismi, müellifinin giriş kısmında zikrettiği üzere43 "el-Lübâb fi Şerhi'l-Kitâb"dır. Lübâb kelimesi öz, cevher ve asıl anlamlarına gelmektedir. Şerh ise "İslâm dünyasında bir eserin daha geniş biçimde açıklanması amacıyla yazılmış kitapları ifade eden bir telif türü"nü ifade etmektedir.
Tâlib b. Hammâde el-Meydânî (v. 1298/1881) tarafından, el-Lübâb fi şerhi'l-Kitâb ismiyle şerhedilmiştir. Bu gün Kudûrînin Muhtasar'ırının şerhleri arasında en yaygın olanıdır.
Mehmet Faruk Çifçi, İsmâil Hakkı Bursevî'nin Furûk-ı Hakkî Adlı Eseri (İnceleme ve Tahkîk) (İstanbul: Marmara Ü.
İbn Hurdâzbeh'in el-Muhtâr adlı eseri alanında çok önemli olmasına rağmen, ilim dünyasında bir makaleye konu olmadığı anlaşılmıştır.
Bâkıllânî'nin (ö. 403/1013) kelâma dair eseri.
Ebû Reşîd en-Nîsâbûrî'nin bilinen eserleri şunlardır: 1. el-Mesâʾil fi'l-ḫilâf beyne'l-Baṣriyyîn ve'l-Baġdâdiyyîn.
Mu'tezile'nin Basra ekolüne mensup son temsilcilerinden biri.
Sözlükte “bel” mânasındaki hasr kökünün “iftiâl” kalıbından türemiş bir sıfat olan muhtasar “kısaltılmış, özetlenmiş” demektir. Kelime, hacimli bir eserin özetlenmiş şekli için olduğu gibi bir konunun ana hatlarıyla kısaca yazılmış şekli için de kullanılmıştır (Lisânü'l-ʿArab, “ḫṣr” md.; Kāmus Tercümesi, II, 294-295).
Ebu Hanife, İmâm-ı Âzam (en büyük lider) sıfatıyla anılan bir mezhep önderidir.
Muhtasar kelime anlamı ile kısa olan, özet anlamına geliyor. Ayrıca muhasebe terminolojisi kullanımında beyanname ile birlikte duymaya alışık olduğumuz bu kavram, kesilen verginin matrahların vergi dairesine beyan edilmesi anlamında da kullanılmaktadır.
Muhtasar beyanname, işveren ya da tevkifat yapan kişinin işyeri ile ilgili vergi matrahlarını toplu şekilde vergi dairesine bildirme işlemidir. Yapılan işlemde vergi ödemesi, vergi borçlusu tarafından değil de vergiden sorumlu olan kişi ya da kurum tarafından ödenir.
Senûsiyye tarikatı şeyhi. Senûsî şeyhi, Bağımsız Libya Devleti'nin ilk kralı (1950-1969).
el-İhtiyâr, Ebu'l-Fazl Mecduddîn Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mevsılî1 tarafından yazılmış bir fıkıh kitabıdır.
Mahmûd. Hanefî fakihi. Arap gramerine dair el-Kâfiye ve eş-Şâfiye adlı eserleriyle tanınan dil âlimi ve Mâlikî fakihi.
Fıkıh literatüründe mufâvada terimi, ağırlıklı olarak Hanefî doktrininde ele alındığı şekliyle ortakların birçok bakımdan tam eşitliği esasına dayalı şirket tipini ifade etmek üzere kullanılır.
Sözlükte nevâzil “sonradan meydana gelen, insanlar için zorluk veya sıkıntı doğuran durum” mânasındaki nâzile kelimesinin çoğulu olup klasik fıkıh eserlerinde daha çok mezhep imamlarından sonra ortaya çıkmış meseleleri, modern dönemde ise yeni fıkhî problemleri ifade eder.
Ona göre aralarında birçok benzerlik bulunan şeyler eşbâh ile, sadece bir veya birkaç yönden benzeyen şeyler ise nezâir ile ifade edilir.
El-Kavaninü'l Fıkhiyye Maliki Fıkhı (2 Cilt) (İbn Cüzey el-Kelbi ) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Ebu'l-Hasan Ahmed el-Hemedânî el-Kudûrî Hazretlerinin Hanefî fıkhına dâir yazdığı meşhur ve mûteber bir eser olup Hanefî Mezhebi'nin temel kitaplarındandır. İbâdât, muâmelât ve ukubât olmak üzere üç kısımdır. Hanefî fıhkında "el-Kitab" denilince bu kitap anlaşılmaktadır.
Hüseyn Cürcânî. Zahîre-i H'arezmşâhî. Edirne: Selimiye Yazma Eser Kütüphanesi No: 4721 (22 Sel 4721) (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı'nda bulunan ve anabilim dalına Prof.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri