Kurucu unsurları mevcut olan bir hukukî işlemde, kamu düzenini ilgilendirecek önemde bulunan bir geçerlilik şartının gerçekleşmemiş olmasıdır. Kesin hükümsüzlüğü; her zaman, her ilgili ileri sürebilir.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Kesin hükümsüzlük ⚫ TBK m. 27- Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. ⚫ Şeklinde ifade edilmiştir. edilen tar. ileri sürülebilmeli onun lehine dikkate alınmalıdır.)
Ancak, tarafların kısmi kesin hükümsüzlük yaptırımı uygulanan hükümler olmadan bu ilişkiyi kurmayacak oldukları anlaşılırsa işlem kısmi kesin hükümsüzlük değil, kesin hükümsüzlük yaptırımına tabi olur. Kesin hükümsüzlük herkes tarafından ileri sürülebilir ve hâkim tarafından da re'sen dikkate alınır.
“Yanılma veya aldatma sebebiyle ya da korkutulma sonucunda sözleşme yapan taraf, yanılma veya aldatmayı öğrendiği ya da korkutmanın etkisinin ortadan kalktığı andan başlayarak bir yıl içinde sözleşme ile bağlı olmadığını bildirmez veya verdiği şeyi geri istemezse, sözleşmeyi onamış sayılır.”
İlgili 19 soru bulundu
Kesin hükümsüzlük yaptırımının kavramsal tanımlamasına ka- nunda yer verilmemesine karşın, kesin hükümsüzlük sebepleri kanunda düzen- lenmiştir. TBK m. 27/I'e göre, “Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür”.
Şekle ilişkin geçerlilik hükümlerine aykırılık halinde şekil eksikliği meydana gelmektedir. Kabul ettiğimiz görüş uyarınca bu müeyyide kesin hükümsüzlük olup, işlem baştan itibaren hükümsüzdür. Hakim tarafından resen dikkate alınır ve gerek taraflar ve gerekse üçüncü kişiler tarafından her zaman ileri sürülebilir.
Kesin hükümsüz işlem, baştan itibaren kendiliğinden hüküm doğurmaz. Hakim kesin hükümsüzlüğü resen (kendiliğinden) dikkate alır. Kesin hükümsüz işlemde taraflardan birinin kusuru varsa, kusursuz olan tarafın menfi zararını ödemelidir.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Yani aşırı yararlanma kesin hükümsüzlük yaratmaz, kişi ancak seçimlik bir hak olan iptal hakkını kullandığında sözleşme kesin hükümsüz hale gelir. Aşırı yararlanma davası açıldığında hâkim, iptal sebebini re' sen dikkate alamaz çünkü bu hakkın kullanılması bir defidir ancak ileri sürülürse hâkim dikkate alabilir.
Kamu yararı nedeniyle öngörülmüş olan mutlak butlan yaptırımını hakim, taraflar ileri sürmese de resen nazara almak zorundadır.
ASKIDA HÜKÜMSÜZLÜK
Kurucu unsurları ve geçerlilik unsurları mevcut olan bir işlemin hukuki sonucunu doğurması için tamamlayıcı bir işlemin sonradan gerçekleşmesine bağlanmasıdır. ÖRNEK; Ayırt etme gücü olmayan bir kişinin yaptığı sözleşme butlan yaptırımına tabidir.
Yetkisiz temsil, temsil yetkisi olmaksızın başkası ad ve hesabına işlem yapılmasını ifade eder. Yetkisiz temsilci, bir hukuki işlem yaptığında, temsil olunan o işleme onay verene kadar, sadece üçüncü kişi o işlem ile bağlıdır; temsil olunan uygun sürede onay vermezse üçüncü kişi de işlem ile bağlı olmaktan kurtulur.
Bu bağlamda genel olarak hükümsüzlük türleri yokluk, mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) ve nispi butlan (nispi hükümsüzlük, iptal edilebilirlik) olarak sayılabilir.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Mutlak butlanın varlığı sebebi ile evliliğin iptali söz konusu olduğunda evliliğin iptali için herhangi bir zaman sınırlaması söz konusu değildir. Evliliğin her aşamasında evliliğin iptali davası açılması mümkündür. Cumhuriyet savcısı, eşlerin evliliği devam ettiği sürece evliliğin iptal davası açabilir.
Ele alınabilecek olan bazı durumlar kapsamında hukuki işlemler üzerinden kesin hükümsüzlük ortaya çıkmaktadır. - Hukuki işlem yapma irade durumu mevcut değilse, yani ehliyetsiz kişilerin yaptığı işlemler hükümsüzdür. - Hukuki işlem muvazaalı ise yine kesin hükümsüzlük halleri ortaya çıkar.
Hükümsüzlük. Hukukun yapılmasını istediği şekilden farklı bir şekilde yapılan hukuka aykırı bir işlemin sonuçlarının kısmen veya tamamen ortadan kaldırılmasıdır.
Yokluk, bir hukuksal işlemin hiç doğmamış, hukuk alemine çık- mamış sayılması sonucunu doğurur. Bu nedenle “yok” sayılan işlem, yapıldığı andan itibaren hükümsüzdür, “YOK” sayılan yasaya göre yapılan işlemler de geçersizdir.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Taraflardan birinin zorlanması, korkutulması ya da aldatılması yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir. Yasalara göre on sekiz yaşından küçükler, akıl hastaları sözleşme yapamaz. Konusu yasalara veya ahlaka aykırı sözleşmeler geçersiz kabul edilir.
Düzelebilir Hükümsüzlük yani geçersizlik teorisine göre, sözleşme, en başından beri geçersizdir. Bununla beraber sözleşmenin geçersiz olduğunu yalnızca aldatılan taraf ileri sürebilecektir.
Kanunun iyi niyetli olmaya bir sonuç bağladığı durumlarda iyi niyet, her zaman hukukî sonucun gerçekleşmesi için aranan diğer koşulların bir parçasıdır. Bu yönü itibarıyla iyi niyet kişinin bir özelliğine işaret eder. Kişi, bu özelliği sebebiyle, mevcut bir hukukî eksikliğin olumsuz sonuçlarından korunmuş olur.
Kısmi hükümsüzlük: TBK m. 27/II: «Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak, bu hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıkça anlaşılırsa, sözleşmenin tamamı kesin olarak hükümsüz olur.»
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri