Deyimleri hayatımız içerisinde sıklıkla duyma şansımız olduğu bilinmektedir. Özellikle dilimizde yaygın olarak deyimler kullanıldığı dikkat çekmektedir. Bunlardan biriside el vermek deyimidir. Bu deyim ustalığı bulunan bir kişinin başka birisine yardımcı olması ve gerekli bilgileri ona vermesi olarak tanımlanır.
Ele vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bulunduğu yeri haber vererek suçluyu yakalatmak.“Katili ele vermeyi kafasına koyarak sokağa çıktı.”
[2] tarikatlarda mürşit, bir müride, başkalarına yol gösterme izni vermek.
El vermek deyimi ustalık gerektiren kaliteli bilgiyi başkalarına vermek, başkasını yönlendirerek ustalaştırmak anlamında kullanılmaktadır.
TDK'ya göre el ele vermek deyimi, bir meseleyi çözmek için herkesin elindeki imkanları sonuna kadar kullanması demektir.
İlgili 17 soru bulundu
TDK açısından bakıldığı zaman el ele deyimi bir konuda güçlerini birleştirmek veya işbirliği yapmak şeklinde ifade edilmektedir. İnsanların bir araya geldiği zaman işleri çok daha kaliteli ve kolay, ayrıca hızlı biçimde yapacağını anlatır.
El işi, özel beceri ve iş bilgisi gerektiren bir eğlence veya meslektir. El işleri, bir kişinin üretim faaliyetinden ortaya çıkmış, çeşitli biçimler alarak uzun bir tarihsel yol geçmiştir. El işleri yüzyıllar boyu gelişmiş ve sonunda sanayi devrimi ve büyük teknolojilerin yaranması ile sonuçlanmışdır.
El ele vermek deyimi günümüzün en sık kullanılan deyimlerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Özellikle bu deyimin kullanımı olumlu bir anlamada gelir. Çünkü el ele vermek genelde insanların güçlerini birleştirmesi için işe yarayan bir deyimdir.
Ocaklı aileden olmayan bir kimseye de el verebilir. Ocaklık geleneği özelde ailelerce sürdürülür ve “el verme, el alma” yöntemi ile gerçekleşir. Bir kişinin ocaklı sayılabilmesi için işi bilen birisinden el alması gerekmektedir. Ocaklı kişi yaşlandığını hissettiği an kendisine yakın bulduğu birisine el verir.
Halk tabipliğinde herhangi bir hastalığa okumaya ve tükrüklemeye el alan ve babadan oğula geçen kişiler hakkında da ''ocak'' deyimi kullanılır. El almak aynı zamanda bir tarikata intisap etmeye, el vermek bir tarikata almaya denir.
Tarikata girmek, bir şeyhe intisap etmek anlamına gelen tasavvuftaki biat terimi karşılığında Türkçe'de kullanılan tabir. İslâm devletinde idare edenle idare edilenler arasında yapılan, seçim veya bağlılık karakteri taşıyan sosyopolitik akid.
el almak/elini almak el öpmek anlamında bir fiildir, ve fakat mecazi anlamı bunun önüne geçmiştir.
Bir işe girişmek. 2. #El atmak 1.
kişinin yaptığı bir avanaklık sonucu suçunu ortaya çıkarması durumu.
Deyim. [1] Yakalanmak. [2] Kötü ve yasak bir iş yaparken, görülmek.
Ele geçirmek deyimi istem dışı yollar ile sahip olmak anlamında yer almaktadır. Ele Geçirmek Deyiminin Anlamı Nedir? Ele geçirmek deyimi başkasının varlığını haksız yöntemler kullanarak sahip olmak anlamına gelmektedir.
[1] Dalkavukluk etmek. [2] (argo) Yağcılık yapmak. İşini yaptırmak için şuna buna yalvarmak, yüzsuyu dökmek.
Ele geçirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sahip olmak, kaçan bir kimseyi yakalamak.
Bu deyimi, “bir olay veya durum karşısında sorunun çözümü için, sorumluluk alarak çalışmaya başlamak” veya “sorunların çözümü için, üzerine fedakârca ve cesurca gitmek” şeklinde açıklayabiliriz. Deyimler ve atasözleri, az söz ile çok söz anlatma sanatıdır.
[1] Birine aşırı hoşgörü, ilgi ve yakınlık göstererek şımartmak. Her istediğini yapmak.
Elişi kağıtları genellikle standart A4 beyaz kağıtlara göre daha ince bir yapıya sahiptir. Böylelikle elişi çalışmaları sırasında kolaylıkla katlanır ve şekil alır. Boyutları A4 kağıt boyutundadır. Elişi kağıtlarının genellikle bir yüzü mat bir yüzü parlak bir görüntüye sahiptir.
kulak asmamak, Önem vermemek, dinlememek, ilgilenmemek, ciddiye almamak. kulak/kulaklarını tıkamak, Duymamazlıktan gelmek, aldırmamak.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
El Ele Kelimesinin Doğru yazılışı
El ele kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "el ele" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'nın internet adresinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazılışı "el ele" olarakçıkmaktadır. "El ele" kelimesi için tek anlam verilmiştir: El ele: (Zarf) Birbirinin elini tutarak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri