Elastan kumaş, elastikiyet yapısına sahip olan bir kumaş türüdür. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu kumaş türü, giyim sektöründe de büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Çektiğinde uzayan ancak bırakınca tekrardan eski haline geri dönen bu kumaş türü, elastan kumaş olarak adlandırılmaktadır.
Tayt / Likra / Elastan
Diğer sentetik kumaşlar gibi bunlar da poliüretan gibi zararlı kimyasal maddelerden üretilir ve bu aynı zamanda kanserojen madde olarak kabul edilir. Bu kumaşlar ile uzun süreli temas, dermatit gibi cilt tahrişlerine neden olabilir.
Elastik yapıda sentetik bir kumaş olan elastanın ticari markası likralı kumaş olarak bilinmektedir. Epey esnek olan likralı kumaş kendi ebatının neredeyse 6 katına kadar uzayabilir. 1930'lu yıllarda Almanya'da ortaya çıkan likralı kumaş yapımında bazı kimyasal sentez yöntemleri kullanılıyor.
Sentetik bir yapıya sahip olan elastan kumaş terleten bir kumaştır.
Giyim sektöründe en güvenilir ve en yüksek kaliteli olarak kabul edilen elastan kumaş formlarından biri, DuPont firmasının tescilli markası olan 'Lycra'dır. Lycra markalı elastan kumaşların fiyatları, diğer likralı kumaş çeşitlerine göre daha pahalı olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Elastan kumaş türü giyenlerini sıcak tutmaktadır. Genellikle yaz aylarında kullanılmaktadır.
Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Likra (en. Lycra), elastan ya da Spandex, elastik ve güçlü bir tür sentetik liftir. Polieter-Poliüre bağlarından oluşmuştur. 1958 yılında DuPont'un Waynesboro, Virginia'daki Benger Laboratuvarı'nda çalışan kimyager Joseph Shivers tarafından icat edilmiştir.
Elastan; genellikle mayo, streç giysiler, spor giysiler gibi esneklik gerektiren giysilerde kullanılır. Özellikle bayan çorapları, mayo, spor giyimde önemli bir kullanım alanına sahiptir. İç çamaşırı, tıbbi malzemeler, bazı teknik aksesuarlar elastanın diğer kullanım alanlarıdır.
Ütü istemeyen kumaş isimleri arasında polyester, naylon, elastan, likra ve mikrofiber gibi kumaşlar sıralanabilir. Bu kumaşlar yapısında bulunan elastikiyet sayesinde kolayca katlanabilir ve kırışıklıkları hızlı bir şekilde düzeltilebilir.
Herhangi bir kuvvetle çekildiğinde yeniden eski halini alan ipliklerden oluşan kumaşa elastan kumaş denmektedir. Böylece özellikle giysilerde farklı şekillerde hareket edildiğinde kolayca eski halini alır. Aynı zamanda bu sayede farklı giyim çeşitleri yeni görüntüsünden ödün vermez.
Yazın sıcak günlerde veya kışın ıslak koşullarda kuru kalmak için mutlaka iyi nefes alabilir bir giysi almak gerekir. Ham maddesi doğal olan yani saf pamuk, keten, ipek gibi malzemelerden elde edilen kumaşlar, saf yünden elde edilen kumaşlar ise nefes alan, serin tutup, terletmeyen kumaşlardır.
Elastan iplik yapısının oluşabilmesi için ipliği oluşturan poliüretan elastomer lifin %85 amorf %15 kristalin yapıdan oluşması gerekmektedir (Kırık, 2007).
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
etiketine bak esneme payını söyleyeyim sana. %98 pamuk %2 elastan falan yazar. eğer elastan varsa bil ki esneyecektir. dışarda 1-2 kere giy 1-2 kere yıkansın mutlaka gözle görülür bir esneme olur.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Herhangi bir kuvvetle çekildiklerinde belli bir derecede uzama gösteren, uzamaya sebep olan kuvvet yok olduğunda ise tekrar eski haline dönme özelliğine sahip olan poliüretan-elastomer liflerinden yapılan ipliklere elastan iplik denilmektedir.
Elastan, herhangi bir kuvvetle çekildiklerinde belli bir derecede uzama ve uzamaya sebep olan kuvvet kaldırıldığında ise tekrar eski haline dönme özelliğine sahip poliüretan-elastomerden yapılan ipliklere ve bu ipliklerden üretilen kumaşları ifade eder.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Bu özelliği de yine yaz aylarında, sıcak havalarda tercih edilmesine neden olur. Esnek yapısıyla kolay kırışmayan bir yapıya da sahiptir. Likralı çeşitleri çok daha esnek bir yapıya sahip olmaktadır. Likra oranları da çeşitlere göre değişebilir.
Likralı terikoton kumaşlar %60 Pamuk-%35 Polyester-%5 Likra İçeriğine sahiptir. Fiziksel aktivitenin yoğun olduğu bir alanda kullanılan hemşire forması veya nöbet takımlarında bu esneklik daha da önem arz etmektedir.
Diğer birçok sentetik kumaş türünün aksine, likra ısıya karşı oldukça dayanıklıdır ve polyester ve naylon gibi ısıya duyarlı sentetiklere mükemmel bir katkı olarak kısa sürede kabul edilmiştir.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri