Yumuşatıcı Kullanmayın: Yumuşatıcı kullanmak, kumaşın liflerini daha fazla gevşeterek çekme olasılığını artırabilir. Yumuşatıcı kullanmak yerine, doğal bir alternatif olarak beyaz sirke veya kurutma tozu ekleyebilirsiniz. Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin.
Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler. Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama ve sabun -ki burada lifler arasında yağlayıcı görevi görür- hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
Yıkama esnasında çok fazla su emen bu tür kumaşlar, yıkama sonrasında birazcık küçülüyor. Genel olarak doğal olarak nitelendirilen kumaşlarda çekme olayı görülmektedir. Ancak polyester gibi doğal olmayan kumaşlardan üretilmiş olan kıyafetlerde herhangi bir çekme durumu görünmemektedir.
Likralı kumaşlar kaç derecede yıkanır, yıkanınca çeker mi gibi sorular bu kumaştan kıyafetleri tercih eden kişilerin aklındadır. Bu kumaşın 40° C suda yıkanması tavsiye edilir. Böylece çekme sorunu da yaşanmaz.
İlgili 17 soru bulundu
Bunun için hepsinin etiketinde nasıl kullanmanız ve yıkamanız gerektiği ifade edilir. Örneğin kıyafetlerin çekmemesi için ne yapılmalı merak edenlere: -Derece: Başta kumaşa uygun yıkama derecesi ifade edilir. Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Giysileri 1 yemek kaşığı (15 ml) bebek şampuanı ya da saç kremiyle karıştırılmış ılık suda 30 dakika beklet. Bu, pamuk ya da yün gibi dokuma kumaşlarda işe yarar. Giysiyi sık ve fazla suyu alması için geniş bir havlunun üzerine yay. Kumaşı elinle nazikçe esnet ve şeklini koruması için üzerine ağırlık koy.
Kumaş üretim uzmanı olan Hogue, özellikle tene direkt temas eden kıyafetleri mutlaka giymeden önce yıkamamız gerektiğini söylüyor. Bunun nedeni sadece kıyafeti sizden önce deneyenlerden bulaşabilecek potansiyel mikroplar değil, daha çok kıyafetlerin üretim sürecinde maruz kaldığı kimyasallar.
Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın. Saç kreminin giysiye iyice geçmesi gerek, içindeki dokunun gevşemesini sağlayacak. Giysiyi durulamadan sudan çıkarın. hafifçe sıkın ve bir havlunun üzerine serin.
Doğal malzemeler (yün, angora, ipek, keten, kaşmir vb.) her zaman elde ve soğuk suda yıkanmalıdır. Sentetik malzemeler (naylon, likra, dralon, coolmax elyafı, gore-tex kumaşı vb.), streç malzeme içermedikleri sürece çamaşır makinesinde yıkanabilir ve kurutma makinesinde kurutulabilirler.
Giysilerinizin çoğu ılık suda yıkanabilir. 40 derece üzerinde gerçekleşen yıkamalarda kıyafetlerinizin çekme olasılığı diğer derecelere oran ile çok daha yükselir.
Ağır kimyasallar içeren deterjanlar ve çok kuvvetli leke çözücüler kullanılmamalıdır. Kuru temizlemeye uygundur. Dikkatli kullanılırsa ve talimatlara uygun yıkanırsa herhangi bir çekme yapmaz ve deformasyona uğramaz.
Bir leğeni ılık su ile doldurun ve içerisine bir avuç kadar bebek şampuanı ekleyip güzelce karıştırın. Daha sonra söz konusu kıyafetinizi leğenin içerisine bırakın ve suyun iyice kumaşa işlemesini sağlayın. Kıyafeti bir saat kadar suyun içerisinde bekleterek kumaşın yumuşamasını ve genişlemesine yardımcı olun.
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz. Dikimden önce kumaşın yıkanmasına gerek duyulmaz.
Tüvit Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Oldukça popüler olan tüvit kumaş sıcak suda yıkandığı takdirde çekme gösterebilir. O nedenle tüvit elbise ve ya kıyafetler çamaşır makinesinde yıkanırken mutlaka 30 dereceyi aşmamalıdır.
Rehbere göre, uzmanlar iç çamaşırı, çorap, tayt, tozluk ve spor kıyafetlerinin her kullanımdan sonra yıkanması gerektiğini söyledi. Bu öneri, lekeli, ter ve diğer kötü kokulu, görünür kirleri olan diğer tüm kıyafetler için de geçerli.
Jean pantolonlarınızı özellikle yaz ayları boyunca 1-2 kullanımdan sonra hızlıca yıkamak isteyebilirsiniz, ancak ortalama olarak yaklaşık 5-10 kez giydikten sonra yıkamanız tavsiye edilmektedir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Taze bir kenar kesmek için sürfile makası kullanmak.
Onu makas gibi kullanarak kumaşına yeni bir kenar kes. Ancak, kenarlar düz değil çentikli bir diş şeklinde kesilir. Bu kesim, kenarların yıpranmasını önleyecektir.
Pamuklu Elbise Çeker mi? Pamuk, çok yönlü, rahat, nefes alabilir ve dayanıklı olduğundan mükemmel bir kumaştır. Ancak birçok doğal malzeme gibi aşırı sıcaklıklara maruz bırakırsanız pamuklu kıyafetler de çekebilir. Giysinin yapımı sırasında kumaş gerdirilir.
Çamaşır makinesini temizlemek için bulaşık makinesi tableti
Sonra başka kuru bir havlu üzerine kıyafeti tekrar yerleştirin. Kıyafetin eski formuna gelmesi için kenarlardan hafifçe gerin. Kıyafeti kuruyana kadar bu şekilde bekletin.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Yıkama Talimatlarına Göre Programınızı Seçin. Çamaşırları yıkarken küçülmemesi, esnememesi veya yıpranmaması için yıkama derecesine dikkat etmelisiniz. Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz.
Bazı kumaşlar normal yıkamada küçülüyor.40 da yıkayıp deneyin olmazsa bir çözüm bulursunuz. Ama 90 da küçülme dışında kırışma çok olabilir.O riske girmeyin derim. Güle güle kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri