Kaşe kumaş, pamuk, polyester, viskon gibi farklı dokuma türlerinden üretilen, sıkı ve düzgün bir yapıya sahip bir kumaş türüdür.
Kaşe kumaşlar, D 2/2 örgüsüyle, ince numara strayhgarn iplikten dokunur. Dokunan kumaş ağır bir dinkleme işlemiyle keçeleştirilir ve bir yüzeyi havlandırılır. Düz renk elbiselik ve döpiyeslik kumaşlardır. Daha kalın tipleri pardösülük olarak da kullanılır.
Kaşe kumaş ince iplikler ile strayhgarn adı verilen iplikler ile dokunmuş bir yandan keçeleştirilerek diğer yandan hava alması sağlanmış bir dokuma çeşididir. Kaşe kumaşın en belirgin özelliği ağır ve düz bir yapısının olmasıdır. Genel kullanımda kalın olarak kullanılmaktadır.
1- Polyester: Özellikle kadın giyim ürünlerinde pamukla birlikte sıklıkla kullanılan bir kumaş türüdür. En önemli özelliği çabuk kurumasıdır. Bu nedenle yağmurluk, mont ve kaban gibi kışlık giyimlerde tercih edilir.
Kumaşın kalitesi dokuması ile ilgilidir bu nedenle sık dokunan bu kumaş türü çok daha kaliteli bir yapıya sahip olur. Kolay kuruyan yapısıyla kış aylarında tercih edilir. Mont, etek, kaban ve ceket gibi birçok giyim ürününde kullanılır. Yağışlı havalarda su tutmayan yapısı ile ideal bir kullanım sunar.
İlgili 40 soru bulundu
Kaliteli bir kaşe kaban kumaşı yumuşak olmalıdır. Bu yüzden kaşe kabanınızın pamuklu olması gerekir. İçi astarlı kaşe kaban sizi kışın soğuk günlerinde korurken, terlemenize de engel olur. Kısacası kaşe kaban alırken kumaşın yumuşak olmasına ve kabanın içerisinde astar olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Kaşe kumaş terletmez. Çünkü hava aldıran bir dokumaya sahiptir.
Bu nedenle kaşe kaban modeli seçerken kumaşın ve işçiliğin kalitesi çok önemli. Kaşe kumaşının içeriğini incelemenizi yün oranına dikkat etmenizi öneririz. Ayrıca kaşe kaban modelinin astarlı olması hem daha uzun yıllar kullanmanıza yardımcı olacak hem de soğuklardan sizi daha iyi koruyacaktır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Kışın sizi sıcacık tutan kumaşlar söz konusu olduğunda, ipek kumaş kesinlikle bir rakiptir. Doğal ısı yalıtım özelliklerine sahiptir. Bu da ısıyı vücudunuza yakın tutmanıza ve sizi sıcak tutmanıza yardımcı olduğu anlamına gelir. İpek ayrıca nemi emer.
Yüzey kısmı keçeleştirilmiş bir kumaştır. Ağır olmayan hafif bir kumaştır. İnce örgüler ile örülüp, keçeleştirilmiş olan bir kumaştır. Doğal olarak kendinden soluk bir görüntüye sahiptir.
Kaşe kabanlar tüylendiğinde kolay bir şekilde temizlenebilen kumaşlardır. Tüylenen tüm kıyafetlerde olduğu gibi kabanlarda da akla ilk gelen yöntem jilet kullanımıdır ancak burada keskin bir jiletin kıyafete zarar verme ihtimali olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Rüzgâr, yağmur, kar gibi soğuk havaların ve kış aylarının getirdiği hava durumları için kaşe kaban kullanımı koruyucu bir etki sağlamaktadır.
Kaşe kumaş nedir? Kendine has tarzı ve kalın, tok yapısı kışa uygundur. Hemen hemen istenilen her model yapılmaktadır. Kaşenin gramajı ve sık dokuması olması, tıraşlanmış olması çok önemlidir.
Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır. Pamuklu Kumaş: Her mevsime uygun, yüksek higroskopik (nem çeker) özelliğine sahip, alerjik olmayan ve cildi tahriş etmeyen bir kumaştır.
Keşmir türündeki özel keçilerin tüylerinden üretilen kumaş; beyaz, ince ve uzun tüylerden oluşuyor. Antibakteriyel özelliği de bulunan kaşmir kumaşlar koku oluşumuna engel oluyor. Termal özelliğiyle bilinen kumaş türü; uzun ömürlü, kullanışlı ve konforlu olmasıyla ön plana çıkıyor.
“Hangi kumaş terletmez?” sorusuna herkesin vereceği cevap şüphesiz ki pamuklulardır. En az terleten kumaş kategorisinde birinciliği kimseye kaptırmayan pamuklular vegan olma özelliği ile de gönülleri fethetmektedir.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Bunun sebebi ise kaşe kumaşın suya ve soğuğa karşı dayanıklılığıdır. Soğuk geçirmeme konusunda yüksek bir performans gösteren kaşe kabanlar, kış aylarında vücudu sıcak tutar.
Şık ve tarz görüntüsüyle sıklıkla tercih edilse de ''Kaşe kaban sıcak tutar mı?'' sorusu da çok sık soruluyor. Kaşe kabanlar yünlü malzemeden üretildiğinden kışın sıcak tutma konusunda oldukça başarılı.
Astarsız Kaşe Kaban Tercihleri
Kış ayları için sıcak tutması düşüktür. Özellikle gençlerin tercih ettiği astarsız kaşe kabanlar klasik bir kıyafet ile tercih edilmemelidir. Diğer kabanlara alternatif olarak tercih edilebilir.
Kaşe kabanların temizlenmesi için genellikle kuru yıkama tavsiye edilir. Ancak bazı kabanlar makinede yıkama için de uygundur. Bu durumda üretilen paltoların 30 derecede yıkanması tavsiye edilir. Kaşe kabanları daha yüksek bir sıcaklıkta yıkamak kumaş yapısını bozma riski taşır.
Kırışma yapmaz şık bir yapısı vardır. Kaşe kumaş sık dokunmuş bir kumaştır bay bayan kullanılmakta ağır olmayan hafif bir kumaştır. Kullanımı: Manto , Kaban , Ceket, Pardesü, Kap , Şal İnce Olan Kaşe Kumaş İse pantolon Yapımında da Uygundur.
Kaşe kumaşın farklı kalınlıklarda ve sıklıklarda modelleri vardır. Kalın modeller kesinlikle yazın kullanılmaz. Orta kalınlıktaki kaşe kumaşlar ise bazı yörelerde yaz aylarında da tercih edebilir. Eğer kolay üşüyen biriyseniz kaşe kumaşı yaz aylarında kullanıp kullanmamak tamamen size kalmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri