Çamaşırlardaki küf lekesinin oluşma nedeni çamaşırların rutubetli veya ıslak halde çamaşır yığınının içinde bırakılmasıdır. Bunu önlemek için çamaşır makinenizi durduktan sonra hiç vakit kaybetmeden boşaltın.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Su buharının oluşturduğu rutubet mobilyalarda küflenme olmasına sebep olur. Mobilya neden küflenir, ıslak bezle sildiğimiz mobilyalarımızı eğer kurutmazsak ve kuruması için cam açmaz isek, ıslak kalan mobilyalar da küflenme yapar. Mobilya neden küflenir sorusuna cevap bulduğumuzda mobilyaların ömrü daha uzun olacaktır.
Küf, mikroskobik mantar sporlarından oluşur ve çeşitli organik maddelerde büyüyebilir. Bu organik maddeler arasında ahşap, karton, kumaş, duvar kaplamaları, ev eşyaları ve gıda maddeleri gibi birçok yüzey bulunur. Küf, nemli ve sıcak ortamlarda hızla yayılır.
İlgili 23 soru bulundu
Sıvı sabun kullanarak hassas kumaşlarda oluşan küf lekesini temizleyebilirsiniz. Bunun için yüzeye bir miktar sıvı sabun döküp nemli bezle silmeniz yeterli olacak. Kalıp sabun ise daha sert kumaş ve dokularda iş görecektir. Halı, kaban, koltuk gibi zeminlerde kalıp sabun kullanarak küf lekesini giderebilirsiniz.
Küflü duvarı temizlemelisin
Hazırladığın karışımı küfün bulunduğu yoğun kısımlara püskürterek karışımın etki etmesini beklemelisin. Çamaşır suyu küfü çözerek küfün oluşmasına neden olan mikrobu temizlemeni kolaylaştıracaktır.
Temiz bir diş fırçası ile küfün olduğu bölgeyi fırçalayın. Aşağıdaki yollardan hangisini kullanırsanız kullanın, öncesindeki bu fırçalama işlemi işe yarayacaktır. Küfün en büyük düşmanı sıcak sudur. Ürününüzün etiketindeki talimatlara uygun olarak mümkün olan en yüksek sıcaklıkta kumaşı çamaşır makinesinde yıkayın.
Nemli ve sıcak alanlarda bir hayli fazla bulunan küflerin sebep olduğu lekeler insanları rahatsız etmektedir. Özellikle de ıslak kalan çamaşırlardaki küf lekeleri moral bozukluğuna neden olabilmektedir.
Bilim insanları yeni binalarda nem birikimini önlemek için yeni malzemeler ve teknikler geliştirse de hükümetler küfe karşı ortak bir standart düzenleme üzerine henüz anlaşamadı. Küf çarşaf, kıyafet ve diğer kişisel eşyalar için de son derece zararlı. Küf bulaşan eşyaların genelde yok edilmesi gerekiyor.
Tuz & Limon Suyu
Limon suyu ve tuz ile küf lekesini çıkarma yöntemi, özellikle koyu renkli kıyafetlerde olabildiği gibi açık renkli giysilerde de oluşan küf lekesi için etkili bir yöntemdir.
Çamaşır makinesinde çok uzun süre kaldıkları zaman veya yeterince kurumadığı zaman çamaşırlar kokar. Çamaşırlar ter kokusunu kumaşta hapseder. Bu da düzgün temizlenmediğinde küf kokusuna neden olur. Tam kurumayan, nemli çamaşırları katlayıp dolaba koyduğunuz için küf kokabilir.
Beyaz sirke ile küften kurtulun
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Talaşlı duvar kağıtları ve dispersiyon boyaları uygun ortamlardır, ayrıca ahşap, tekstiller, plastik maddeler, lastik, duvar sıvası, alçı kartonlar, vs. de bunlara dahildir. Küf mantarları 0°C'dan +50°C'a kadar ısı derecelerinde büyürler – yaklaşık 25°C en optimal ısı derecesidir.
Pamuklu Giysiler
Önce giysideki küf lekesi bulunan bölgeyi beyaz sabunla iyice yıkayın ve küfe sebep olan mikroorganizmalardan kurtulun. Sonra bir leğene beş bardak su ile bir bardak oksijenli suyu dökün ve giysinizi bu suda yıkayın.
Pirinç önerisi birçok teknoloji blogunda da geçiyor. Pirinçler nemi emdiği için cihazdaki suyu çekip alıyor.
Sirke ve karbonat karışımı küf lekelerinde oldukça etkilidir. Banyodaki küf lekesi nasıl çıkar diye araştırma yapıyorsanız sirke karbonat karışımı çok etkili bir yöntemdir. Duvardaki küf lekeleri için sirke ve karbonat kullanabileceğiniz gibi evinizi genel olarak temizlemek için uygulamanız mümkündür.
Küf, nemi seven bir organizma olarak nemli ve havasız alanlarda büyür. Bu durum, özellikle banyo, mutfak, kiler gibi yerlerde yaygındır. Rutubet ise bir nem sorunudur ve havadaki su buharının yoğunlaşarak sıvı formda biriktiği bir durumu ifade eder.
Boş makineye Bir bardak Pureal Çok Amaçlı Temizlik Sirkesi dökün en uzun ve en sıcak döngüde çalıştırın. Bu işlemi belli aralıklarda tekrarlayın. Yerleşik veya inatçı küf varsa bunları temizleyin. Bunun için Pureal Çok Amaçlı Temizlik Sirkesi ve Pureal Hijyen Spreyi kullanabilirsiniz.
ISLAK ÇAMAŞIR MAKİNEDE NE KADAR BEKLETİLİR? Makinede ıslak unutulan çamaşırlar, uzun süre makinede kalırsa koku, küf gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. 8-10 saat gibi bir süre sonra çamaşırlarda koku oluşmaya başlar. Çamaşırların daha uzun süre bekletilmesi durumunda küflenme başlayacaktır.
Küfü çıkarmak istiyorsanız, seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisini püskürtün ve fırçalayın. Bu işe yarayacak. Uzmanlar size lastik eldiven ve gözlük takmanızı söyleyecektir. Yapmalısınız, ancak bu sizi küften çok ağartıcı dan korumak içindir.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Çamaşır evin içindeki nem oranını artırır. Limon kolonyası ile silinerek yok edilebilir. Sirke de küf mantarlarını öldürür. Nemli yerler, sirkeyle silinebilir.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri