Konumu: Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinin kesiştiği noktada yer almaktadır. İklimi: Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kurak karasal iklim tipi, Bitki örtüsü: Bozkır, Hidrografyası: Elbistan yeraltı ve yer üstü sularca zengindir.
En soğuk ay olan Ocak ayı ortalaması Elbistan'da -2. 8 °C, Afşin'de -3. 4 °C' dir.
Kahramanmaraş, iklim yönünden Akdeniz iklimi kuşağında yer alır. Akdeniz İklimi'nin tam tanımına uymaktadır, kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır.
Bu devlet 185 yıl hüküm sürdü. Elbistan bu devlete 130 yıl başkentlik yaptı. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğuna katıldı. 1522 yılında Maraş bölgesi, özel yönetiminden ayrılır, sancak haline gelir ve Elbistan da Maraş'ın kazası haline gelir.
İl olma tartışması
Ancak Elbistan ilçe olarak kalmaya devam etti. Uzun yıllar süre gelen Elbistan'ın il olma hususu 2000 yılında TBMM'ye verilen kanun teklifiyle resmiyet kazanmıştır. Kahramanmaraş'ın büyükşehir statüsüne geçmesi ile bu konu zamana bırakılmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
TARİHİ: Eski tarihçiler tarafından, Elbistan adının Abbasta, Ablastany, Ablastin, Abulastyn olarak değişikliklere uğradığı ifade edilmektedir. Selçuklu devri Türk tarih yazarlarının yazdıklarına göre de Elbistan'ın, Ablistan ve Albıstan olarak adlandırıldıgı anlaşılmaktadır.
Maraş Alevîleri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde ve köylerinde çoktur. 82 köyü olan Pazarcık'ın 56 Alevi köyü ve 1 tane Alevî kasabası bulunmaktadır. Elbistan'da da 41 Alevî köyü vardır. Yine Kahramanmaraş'ın diğer ilçelerinde birçok Alevî köyleri vardır.
Elbistan aktif fay hattı ile II. derece deprem kuşağındadır. Elbistan'ın eteğine kurulduğu ŞARDAĞI (2200 m), dış Toroslar'a dahil olan bir uzantıdır. Deniz seviyesinden ortalama 1150 m yükseklikte bulunan Elbistan ovasını; BİNBOĞA (2935 m), BERİT (3054m), NURHAK(3090m) ve HİZANLI(2256m) dağları ile çevrelemiştir.
Maraş merkezde oturan Abdallar, Maraş halkının Sünni-Hanefî mezhebine biçimsel olarak aynen uymaktadırlar.
İlçede 69 köy ve 50 mezra vardır. Ovadaki köyler toplu yerleşim, dağlık bölgedekiler ise dağınık ve mezralardan oluşmaktadır. Elektriksiz ve Telefonsuz köy bulunmamaktadır. 45 köye ulaşım tamamen asfalt yol ile(233 km) 24 köye ise kısmen asfalt, kısmen stabilize(410 km+118,7 km tesviye) yol ile sağlanmaktadır.
Coğrafi konumu ve diğer faktörlerin de etkisi ile üç farklı iklim tipi arasında “Bozulmuş Akdeniz İklimi” ne daha yakın bir iklim özelliği gösterir. İlin güneyinde Akdeniz iklimi, kuzeyinde kara iklimi görülür. İlde yazlar sıcak, kışlar soğuk geçer.
Atatürk'ün, Millî Kuvvetlerin başına getirdiği Kılıç Ali Bey, savaşın üçüncü günü olan 23 Ocak'ta Maraş'a geldi.
Daha çok tarihi camileri, höyükleri ve çarşıları ile dikkat çeken ilçede gezip görebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Elbistan gezisinde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Pınarbaşı, Ulu Cami, Elbistan Uzun Çarşı, Elbistan Kapalı Çarşı, Kız Kalesi, Çarşı Camii, Himmet Baba Cami ve Türbesi ve Karahöyük'tür.
Elbistan Ovası, Türkiye'nin 4.büyük ovası. Tahıl ürünlerinde, mısır, şekerpancarı ve ayçekirdeği üretiminde Türkiye'de sayılı yerlerden birisi.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 8,5 hektarlık alana biyolojik gölet yapıldı. Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, "Kaynaca Göleti dünyanın en büyük biyolojik göleti olma özelliğini taşıyor.
Maraş'ın adının Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin adı Markaji şeklinde geçer. Asur krallarından Sargon'un zamanından kalan Boğazköy yazıtlarında Maraş'ın adı geçmektedir. Hitit Devleti'nin merkezlerinden biri olan Maraş'ın adı bu dönemde Gurgum şeklinde belirtilmektedir.
Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beğdili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen yirmi dört Oğuz boyunun tamamı mevcuttur. 2012'de çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir olmuştur.
19 Aralık'ta kentteki Çiçek Sineması'na, o dönemin ender milliyetçi filmlerinden biri olan, Cüneyt Arkın'ın başrol oynadığı Güneş Ne Zaman Doğacak isimli filmin gösteriminde, saat 21:00'de patlayıcı madde atılması, olayların başlangıcı oldu.
İlçenin yetiştirdiği ünlü tarihçi Ord. Prof. Dr. Mükrimin Halil Yinanç'ın yaptığı araştırmalarında ise Elbistan adının ünlü pehlivanların çok oluşu anlamına gelen Alp-stan olarak isimlendirildiği bunun sonradan Albistan veya Elbistan şekline dönüştüğü ifade edilmektedir.
Daha önce anlattığımız gibi; dağlar arasına sıkışmış bulunan Elbistan, Akçadağ, Afşin, Göksun köylerinde çoğunlukla Kürt aleviler ve bir kısmında da Türk Aleviler oturmaktadır. İlçe merkezleri ve bazı köylerde de (asimile olduğunu bilmeyen Sünniler yaşamaktadır.)
"Elbistan'da depremde 924 kişi hayatını kaybetti. 924 kişinin de defin işlemleri tamamlandı. Tedavi gören 71 kişi bulunuyor, 167 kişi sevk edildi. Kurulan 2 bin 817 çadırda 7 bin 830 kişi kalıyor.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan şehirleriyle, İç ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş'ın ilçelerinde gelmektedir.
Alevi topluluğu, Kuran'ın Ömer, Osman ve özellikle de Maviye ile Yezit zamanında değiştirildiğine ve birçok ayetinin yok edildiğine inanır. Bu nedenle de Kuran'larını "Telli Kuran" ve "Kuranı Natık" olarak adlandırırlar. Ozanların, pirlerin deyişlerini, sözlerini Kuran'ın ayetleri olarak kabul ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri