Ötenazi Süreci Fenobarb adlı anestezik ilaç en yaygın kullanılan ötenazi ajanıdır. Anestezi için kullanılandan daha konsantre bir form damardan verilir. Birkaç saniye içinde kedi bilincini kaybeder ve birkaç saniye sonra ise kalp durur. Duruma bağlı olarak barbitürattan önce bir yatıştırıcı verilebilir.
Kedi ve köpeklerde fenobarbital yatıştırıcı ve uyku doğurucu olarak genellikle ağızdan kullanılır, D yol pek tercih edilmez, ayrıca saldırgan kedi ve köpeklerin hareketsiz kılınmasında da kullanılır.
Kedinizin yatak yerini rahat ve temiz tutun. Kedinizi yatmadan önce yorgunluk hissettirmek için onunla oynamak veya yürütmek. Kediniz için uyku süresinde odanın sessiz ve karanlık olmasını sağlayın. Kedinizi rahat hissetmesi için kokusuyla ilgili bir oyuncak veya battaniye kullanın.
Bu reaksiyonlar enjeksiyon bölgesinde şişlik gibi hafif etkilerden kalbin durması, anaflaktik şok ya da ani ölüm gibi ciddi etkilere kadar değişiklik gösterebilmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre bir kedinin arabayla veterinere giderken araba kazasında ölme riski, anesteziden ölme riskinden çok daha yüksektir.
Arka ayakları tutmayan kedi/köpekiçin vücuda dıştan uygulanan soğuk – sıcak uygulamalar, masaj, elektrik akımları, egzersizler arka ayakların çalışabilme ihtimalini doğurur. Aynı zamanda kedi ve köpeklerin günlük periyotlarla egzersiz yapmaları, iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
İlgili 23 soru bulundu
İlk olarak yüksek ateş görülür ve ateş dalgalanmaları şeklinde seyreder. Bununla birlikte, kusma, kanlı ishal ve şiddetli dehidrasyon gibi belirtiler ortaya çıkar. Hasta kediler iştahsızlık ve durgunluk gösterirler. Ayrıca, hastalık ilerledikçe kedilerin aşırı zayıfladığı da gözlemlenir.
Genel anestezi uygulanacak hayvanların 12 saat öncesinden aç bırakılması gerekir. Su, operasyondan bir saat öncesine kadar verilebilir. Genel anestezi amacıyla kullanılan ilaçlar, enjeksiyon şeklinde uygulanabildikleri gibi, özel anestezi makinalarıyla solunum yoluyla da verilebilirler.
Anestezinin etkisinin de geçmesi ile birlikte kedinize az miktarda su ve mama vermeye başlayabilirsiniz.
Tıraş olmak için narkoz alan kediler ortalama olarak iki saat içerisinde uyanır. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi tıpkı biz insanlardaki gibi narkoz etkileri sürer. Bu etkilerin tamamen sona ermesi 12 saati bulabilir. 12 saat sonra narkoz etkisi geçer ve kedinize mama verebilirsiniz.
Kediler Rüya Görürler Mi? Kesinlikle evet. Bilimsel olarak tam kanıtlanamasa da kedilerin derin uykularında mırıldanmaları, ayaklarını hareket ettirmeleri, kuyruklarını sallamaları, nefes alıp vermelerinin artması, bıyıklarını oynatmaları gibi bir çok davranış biçimi rüya gördüklerinin işaretidir.
İnsanlar uyurken kedilere zarar verebilecekleri için kediler başuçlarında yatmayı tercih eder. Kedilerin sahiplerinin üstünde uyuma sebepleri ise kendilerini sıcak tutmaya çalışmaktır. Özellikle uyurken kediler güvende hissetmek ve kendilerini sıcak tutmak isterler.
Yapıları ve farklı özellikleri ile enteresan olan kedilerin ilginç bir yanı da gece karanlıkta insanların aksine ışığa ihtiyaç duymadan çok net bir şekilde görmeleridir. Yakından incelediğinizde oldukça değişik olan göz yapıları bize özel bir yaradılışa sahip olduklarının ipucunu vermektedir aslında…
Uyku Hapları Ne Kadar Etkilidir? Araştırmalar uyku haplarının iyi bir gece uykusu sağlamada o kadar da yardımcı olmadığını göstermektedir. Uyku ilacı kullanan çoğu kişi, kullanmayanlara göre 8 ila 20 dakika daha hızlı uykuya dalmaktadır. Uyku hapları ile ortalama olarak 35 dakika daha fazla uyunmaktadır.
Yatıştırıcı olarak ağızdan, köpek-kedi, 1-2 mg/kg; 6-12 saat arayla tekrarlanır. Uyku için köpeklerde 30-300 mg, kedilerde 15-60 mg. o Etkisi 24 saat sürer; etkinin tümüyle kaybolması 60 saat alır. Yatıştırıcı ve trankilizan olarak kullanılır.
Seyahat ve veteriner ziyaretleri öncesinde kedinizi taşıma çantasına koymadan spreyi sıkınız ve kedinizi çantasına koymak için en az 15 dakika bekleyiniz. Asla doğrudan kedinizin üstüne sprey püskürtmeyiniz. Kediniz taşıma çantasında iken asla sprey kullanmayınız.
Kullanım Şekli. Kedilerde 4 damla. Köpeklerde her 10 kg canlı ağırlık için 8 damla, ihtiyaç halinde 4 er saat ara ile sık dozajlama yapılabilir. Mamasına veya suyuna karıştırılarak verilir.
Hangi hastalar anestezi alamaz? “Hastanın genel durumuna ve ameliyat ihtiyacına göre her hasta anestezi alabilir. Ama yaşlı bir hastada ameliyat gerektiren sağlık probleminin dışında; astım, KOAH ya da diyabet gibi yandaş hastalıklar varsa, bunlar mümkün olduğu kadar operasyon öncesinde tedavi edilmeye çalışılır.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Kedilerde premedikasyon ve genel anestezi ayrı bir önem taşımaktadır. Genel anestezik olarak parenteral anestezikler (i.m ve i.v yolla uygulananlar) ve inhalasyon anestezikleri ile genel anestezi sağlanır. Parenteral anestezikler gerek indüksiyonda gerekse anestezi idamesinde doz ayarlaması yapılarak kullanılabilir.
ANESTEZİ NEDİR? Anestezi; bilinçsizlik hali, kas gevşemesi ve ağrının hissedilmemesinin bir kombinasyonudur. Evcil hayvanınıza stres ve rahatsızlık vermeden cerrahi ve diagnostik prosedürleri konforlu bir şekilde geçirmesini sağlar.
Gaz Anestezi, Dikişsiz ve Hızlı Bir Prosedür
Narkoz yerine gaz anestezisi kullanılması, kısırlaştırma işlemi için daha güvenli bir seçenektir. Gaz anestezisi, hayvanın vücuduna verilen bir gaz karışımıdır ve hayvanın anestezi altında tutulmasını sağlar.
Hastalığa yakalanan kediler 2-6 gün sonra ilk belirtileri göstermeye başlarlar. Yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ve depresyon gözlenir. Daha sonra kusma ve ishal ortaya çıkar. Yavru kedilerde hastalık çok hızlı seyreder ve genellikle ilk belirtilerin görülmesinden yaklaşık 12 saat sonra ölüm şekillenir.
Kesin teşhisi virüs izalasyonuyla konulur. Sonuç olarak hastalık klinik belirtiler ortaya çıktığı 2 gün içerisinde 2 - 6 aylık kedilerde %80 oranında ölümle şekillenir ve hastalığın akut dönemini atlatan hastalar 1 hafta içerisinde iyileşir ve herhangi bir hastalık belirtisi kalmaksızın iyileşir.
Kedi gribi için etkili antiviral ilaç olmadığı için, virüs kaynaklı kedi gribinin tedavisinde kesin bir yöntem bulunmaz. Bakteriler nedeniyle oluştuğu takdirde antibiyotik tedavisine başlanabilir. Tedavi kapsamında ilaç kullanımının yanı sıra izolasyon, dinlenme ve beslenme destekleri sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri