Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra Maraş günümüzdeki şeklini aldı ve Elbistan tamamen Maraş'a bağlandı. Yerleşik hayata geçtikten sonra yaylaya çıkma 1980'lerden sonra terk edilmiştir. İlçe, 2023 Kahramanmaraş depremleri sebebiyle ağır hasar görmüştür.
Elbistan bu devlete 130 yıl başkentlik yaptı. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğuna katıldı. 1522 yılında Maraş bölgesi, özel yönetiminden ayrılır, sancak haline gelir ve Elbistan da Maraş'ın kazası haline gelir.
Vali Vahdettin Özkan, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonucunda Elbistan Belediye Başkanlığına seçilen Mehmet Gürbüz'ü tebrik etti.
Bir başka ifade ile Elbistan'daki Ermeni vatandaşların bir kısmı mezhep değiştirerek Gregoryenlikten Protestanlığa geçmiştir.
Maraş Alevîleri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde ve köylerinde çoktur. 82 köyü olan Pazarcık'ın 56 Alevi köyü ve 1 tane Alevî kasabası bulunmaktadır. Elbistan'da da 41 Alevî köyü vardır. Yine Kahramanmaraş'ın diğer ilçelerinde birçok Alevî köyleri vardır.
İlgili 20 soru bulundu
TARİHİ: Eski tarihçiler tarafından, Elbistan adının Abbasta, Ablastany, Ablastin, Abulastyn olarak değişikliklere uğradığı ifade edilmektedir. Selçuklu devri Türk tarih yazarlarının yazdıklarına göre de Elbistan'ın, Ablistan ve Albıstan olarak adlandırıldıgı anlaşılmaktadır.
Daha önce anlattığımız gibi; dağlar arasına sıkışmış bulunan Elbistan, Akçadağ, Afşin, Göksun köylerinde çoğunlukla Kürt aleviler ve bir kısmında da Türk Aleviler oturmaktadır. İlçe merkezleri ve bazı köylerde de (asimile olduğunu bilmeyen Sünniler yaşamaktadır.)
Elbistan, Kahramanmaraş iline bağlı ilçedir. İlçe konumu itibarıyla Akdeniz, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada yer alır. Şehir merkezinin nüfusu yaklaşık olarak 110.000'dir. TÜİK 2020 yılı ADNKS nüfus sayımına göre tüm ilçe nüfusu belde ve köyleriyle birlikte 142.778'dir.
"Elbistan'da depremde 924 kişi hayatını kaybetti. 924 kişinin de defin işlemleri tamamlandı. Tedavi gören 71 kişi bulunuyor, 167 kişi sevk edildi. Kurulan 2 bin 817 çadırda 7 bin 830 kişi kalıyor.
pazarcık, kahramanmaraş'ın nurhak ve elbistan gibi çoğu memleketlerini (mahalle veya köylerini) terk etmek zorunda kalan kürt alevilerden oluşan ilçelerindendir. maraş katliamı sonrasında, başta yurt dışı olmak üzere mevcut nüfusun en az 3-4 katı dışarıya yoğun göç vermiş bir ilçedir.
Maraş'ın adının Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin adı Markaji şeklinde geçer. Asur krallarından Sargon'un zamanından kalan Boğazköy yazıtlarında Maraş'ın adı geçmektedir. Hitit Devleti'nin merkezlerinden biri olan Maraş'ın adı bu dönemde Gurgum şeklinde belirtilmektedir.
İlçede 69 köy ve 50 mezra vardır. Ovadaki köyler toplu yerleşim, dağlık bölgedekiler ise dağınık ve mezralardan oluşmaktadır. Elektriksiz ve Telefonsuz köy bulunmamaktadır. 45 köye ulaşım tamamen asfalt yol ile(233 km) 24 köye ise kısmen asfalt, kısmen stabilize(410 km+118,7 km tesviye) yol ile sağlanmaktadır.
Linyit: Elbistan ve Afşin'de çıkarılmaktadır. Toplam rezerv 3 milyar 200 milyon tondur. Bu sahalarda çıkarılan linyit, Türkiye'nin en büyük kamu yatırımlarından olan Afşin- Elbistan Termik Santralinde kullanılmaktadır. Kuvarsit: Kuvarsın jeolojik rezervi 40.000.000 tondur.
Daha çok tarihi camileri, höyükleri ve çarşıları ile dikkat çeken ilçede gezip görebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Elbistan gezisinde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Pınarbaşı, Ulu Cami, Elbistan Uzun Çarşı, Elbistan Kapalı Çarşı, Kız Kalesi, Çarşı Camii, Himmet Baba Cami ve Türbesi ve Karahöyük'tür.
İlçenin yetiştirdiği ünlü tarihçi Ord. Prof. Dr. Mükrimin Halil Yinanç'ın yaptığı araştırmalarında ise Elbistan adının ünlü pehlivanların çok oluşu anlamına gelen Alp-stan olarak isimlendirildiği bunun sonradan Albistan veya Elbistan şekline dönüştüğü ifade edilmektedir.
Bu sırada, Elbistan ve Maraş yöresinde büyük kitleler halinde toplanmış olan Oğuzların Bozok kolondan olan Dulkadir Türkmenleri, 1339 yılında Memlüklere bağlı olarak Dulkadir Beyliğini kurdular.
Mahallenin yüzölçümü 30 km², rakımı 1734 m ve 2013 yılı nüfusu 346 kişidir. Mahallede eskiden Ermenice ve Kürtçe konuşulurken, zamanla Türkçe daha çok konuşulmaya başlanmıştır.
Menteşe Beyliği'nin kurucusu Menteşe Bey'in babası ve aynı zamanda Kuru Bey'in oğlu olan zatın adı da Elbistan değil Elbistan Bey'dir. Son dört beş asırda, Türklerin yoğun kullanımı ile kelime ELBİSTAN şekline dönüşmüş bir başka deyişle, bu şekliyle Türkçeleşmiştir.
Uzun yıllar saklanan Şah İsmail ortaya çıktığı esnada, Anadolu'da babası ve dedesi Şeyh Cüneyd tarafından önce Sünni iken sonra Şii karektere sokulan tarikatlarının birçok taraftarı olmuştu. Diğer taraftan Dulkadirli Beyliği topraklarında önemli miktarda Alevi, Türkmen yaşamaktaydı.
Elbistan aktif fay hattı ile II. derece deprem kuşağındadır. Elbistan'ın eteğine kurulduğu ŞARDAĞI (2200 m), dış Toroslar'a dahil olan bir uzantıdır. Deniz seviyesinden ortalama 1150 m yükseklikte bulunan Elbistan ovasını; BİNBOĞA (2935 m), BERİT (3054m), NURHAK(3090m) ve HİZANLI(2256m) dağları ile çevrelemiştir.
Elbistan, Kahramanmaraş iline bağlı en büyük ilçedir. Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada yer alır. Şehir merkezinin nüfusu 90.000 kadardır.
Elbistan Ulu Camii (1237-1246) bu dönemde yapılmıştır. Türkiye Selçuklularının yıkılmasıyla İlhanlılara bağlanan Elbistan bölgesinde daha Eretna Devleti hüküm sürdü.1337'de Dulkadir Beyliği burada kuruldu. Elbistan 1507 yılına kadar bu beyliğin başkenti oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri