Erkeklerde ve Kadınlarda Eldeki Siğil Nasıl Bulaşır El siğillerine neden olan şey Hpv'dir. Hpv, cilt teması veya cinsel birleşme sırasında deriye tutunur. Deri altına yerleşerek gelişir ve ciltte lezyonların oluşmasına neden olur. Oluşan lezyonlar temas halinde virüsü bir başkasına bulaştırır.
Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi ya da cerrahi prosedürler uygulanır. Tedavi sonrası bazı kişilerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Bazı bireylerde ise bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle tekrarlama olasılığı vardır.
Elde siğil ölümcül mü? Siğil oluşumuna neden olan insan papilloma virüsünün 200 tane kadar çeşidi bulunur. Bunlardan bazıları yüksek riskli grubundadır. Ancak elde oluşan siğil genellikle tehlikeli değildir.
Eldeki siğil kendiliğinden geçer mi? Sorusu çok fazla kişi tarafından sorulmaktadır. Aslında en tehlikesiz siğiller elde ve ayakta çıkanlardır. Bu nedenle bu siğillerin kendiliğinden geçmesi mümkündür.
Kriyoterapi: Parmaklarda çıkan tüm siğillerde etkili olan tek tedavi yöntemidir. Özellikle tırnak dibi ve etrafında yerleşen siğillerde mutlaka kriyoterapi uygulanmalıdır. Ancak bu tedavi yönteminde tedavi süresi daha uzundur. Lezyonların büyüklüğüne göre uygulanması gereken seans sayısı değişir.
İlgili 44 soru bulundu
Yoğun stres, sıkı diyet, düzensiz beslenme, aşırı çalışma ve yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyerek siğillerin yayılmasında kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Deride bulunan yaralar, çizikler ve tırnak yeme alışkanlığı, deri bütünlüğünü bozarak, virüsün içeriye girmesini kolaylaştırır.
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir. HPV virüsü temas yoluyla bulaşabilen bir virüstür.
Birçok kişiyi estetik açıdan rahatsız eden siğilde, doktora gitmeyip geleneksel yöntemler ile çare aramak çok yanlış bir davranıştır. Siğilden kurtulmak için geleneksel yollar denenmemeli ve mutlaka doktora gidilmelidir. Siğil tedavisi için cildiyeye gidilebileceği gibi genel cerrahiye de gidilebilmektedir.
Siğilin parmaklarda olması durumunda limon siğilli parmakları limon kabuğuyla sarmak gerekir. Düz bölgelerde bulunan siğiller için ise limon kabuğunun gazlı bezle sarılması tavsiye edilir. Her gece düzenli olarak taze limon kabuğunu siğile sarıp kısa sürede bu sorundan kurtulmak mümkün olmaktadır.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Siğil tedavi edilmezse bir süre sonra çoğalmaya başlar. Tedavi edilmeyen genital siğiller, rahim ağzı kanserine yol açabilir.
Kadın ve erkeklerde en sık rastlanan ve vücutta sadece siğil lezyonları oluşturan HPV 6 ve 11 tipleri kansere neden olmamaktadır. Ancak siğiller HPV 16 ve 18 tipleri sonucunda oluşuyor ise tedavi edilmediği takdirde anal kansere yol açabilir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
İmikimode (Imiquimode) ise 2003 yılından bu yana ülkemizde de bulunan saşe-krem formunda, ülkemizde ve yurt dışında "Aldara % 5 krem" adıyla piyasalardadır. %5 lik İmikimod (Aldara krem), yalnızca siğilin üzerine sürülerek o bölgedeki hücresel tip bağışıklığı arttırarak etki eden bir kimyasaldır.
Siğiller tıbbi olarak tedavi edilebildikleri gibi geçmiş dönemlerde uygulanan siğil duası okuma ile de tedavi edilebilmektedir. Siğil üzerine okunarak zamanla iyileşme beklenen dualar bulunmaktadır. Bunlar tek başına dua ile okunarak iyileşebildiği gibi tıbbi tedavi ve dua okumak suretiyle de iyileşebilmektedir.
Bir aile hekimi (PCP), siğil tedavisi arayan kişiler için genellikle ilk temas noktasıdır. PCP'ler siğilleri teşhis edip tedavi edebilir veya gerekirse hastaları bir uzmana yönlendirebilir. Bir dermatolog, cilt, saç ve tırnak koşullarında uzmanlaşmış bir tıp doktorudur.
HPV'nin yol açtığı siğil ve rahim ağzı yarasına yönelik yapılan tedavilerde HPV vücuttan atılmaz. HPV virüsün oluşturduğu klinik bulguları yok eder ama taşıyıcılık tedavi edilemez. HPV'nin yok olabilmesi ancak vücudun koruyucu hücreleri ile yani bağışıklık sistemi ile sağlanabilir.
HPV aşısı reçetesiz alınır mı: HPV aşısı reçetesiz olarak alınabilir.
VERRUTOL, deriye dışarıdan uygulanan bir üründür. Siğil ilaçları olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir. Etkin madde olarak; 1 gramında, 5 mg 5-Florourasil ve 100 mg salisilik asit içermektedir. VERRUTOL; 15 g çözelti içeren, kendinden fırçalı kapakla kapatılmış amber rengi cam şişede kullanıma sunulmaktadır.
Öncelikle ince bir limon kabuğu soyun ve siğilin yüzeyine limon kabuğunu yerleştirin. Eğer siğil parmaklardaysa limon kabuğuyla sarabilirsiniz. Düz bölgelerde yaşanan siğiller için limon kabuğunun gazlı bezle sarılması önerilir. Her gece taze limon kabuğunu siğile sararak kısa zamanda bu problemi atlatabilirsiniz.
Genital siğil yakıldıktan sonra tekrarlar mı
Genital siğillere Hpv neden olmaktadır. Bu nedenle genital siğillerin yakılmasının ardından siğiller tekrarlayabilir.
Siğilleri Koparmak ve Kanatmak Doğru Değil
Özellikle ailede başka bireylerde olmaması hastalığın yeniden görülmemesi açısından önemlidir. El ve ayaklardaki siğillerin kanatılması, üzerinin koparılıp kurcalanması bulaşmasına neden olur.
Siğil çakmakla yakılır mı
Siğiller kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ciltte siğil oluşumu fark edildiğinde evde tedaviler yerine bir uzmana başvurulmalıdır. Siğillerin çakmakla yakılması gibi yöntemlerle evde tedavi edilmesi son derece yanlıştır.
Belirtiler zamanla çoğalır ve büyürler. Genellikle kaşıntı yapmazlar ancak bazen yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri