EL ELDEN ÜSTÜNDÜR (TA ARŞA KADAR) ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI Bir kimse, kendisinden üstün bir başkasının da olabileceğini bilmelidir.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
Bu bakımdan "El elden üstündür" atasözünün taşıdığı anlam şu şekilde olmaktadır; "Bir işte ne kadar iyi olursanız yahut kendinize aşırı bir güveniniz söz konusu ise unutmamalısınız ki her zaman sizden çok daha iyi olan birileri vardır."
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "el elden üstündür" atasözünün anlamı; "Her şeyden ve herkesten daha iyi ve üstün olan bulunur" şeklindedir. Bir konuda çok iyi olduğu kabul görülen kişi bile o konunun son kademesine ulaşmış sayılmaz.
Veren el alan elden üstündür atasözünde paylaşmak varlığı olmayanlara vermek ifade edilmektedir. Veren el alan elden üstündür atasözünde herhangi bir şeyi başkalarına verebilmek onun faydasından vazgeçip başkaları yararına kullanabilmenin veya verebilmenin insani değer olarak üstünlüğünü vurgulamaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Ebû Hureyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu: “Veren el alan elden hayırlıdır. Yardım etmeye, geçimini üstlendiğin kimselerden başla! Sadakanın hayırlısı, ihtiyaç fazlası maldan verilendir.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Elin Ağzı Torba Değil Ki Büzesin Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: başkalarının söyleyeceklerine engel olamazsınız.
[1] Eksiklik veya bozukluklarını gidermek veya denetlemek için incelemek.
Kendi davranışı dolayısıyla zarara uğrayan birinin bundan yakınmaya hakkı olmaz.
Kalem kılıçtan keskindir atasözü, kaba kuvvetin, şiddetin hiçbir zaman etkili bir çözüm olmayacağını, bunun yerine fikirlerimizi yazıya dökerek edebiyat ile aktarmanın daha etkili bir yol olduğunu anlatmaktadır.
Kalem Kılıçtan Keskindir Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Şiddetle ya da kaba kuvvetle çözülemeyecek pek çok problem, konuşarak yazı yazarak ortadan kaldırılabilir. Aynı zamanda aklı kullanmak suretiyle kaleme konuşturarak topluma çok daha önemli bir etki yapılabilir.
El mi Yaman Bey mi Yaman Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Herhangi bir durumun başında kim olursa olsun, güçlü olan yöneticiler değil halktır.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
[1] Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğünüze sığınan kişi affedilmelidir.
[1] Bir durumun nasıl sonuç doğuracağı, işin başında belli olur: Başkasına kötülük edenin başına kötü işler gelir; inlemekten kendini alamayacak kadar ağır olan hasta ölür.
[1] Fırsat insanın eline çok seyrek geçer. Onun için çıkan fırsatı kaçırmamak, ondan yararlanmak gerektir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Her çok azdan olur atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Oxford Bodleian Kütüphanesi yazma eserler bölümünde 192 numa- rayla kayıtlı Tükçe Tekellümât adlı mecmuanın ikinci kısmında “Durûb-ı Emsâl Beyânındadır” başlığı altında Arap alfabesine göre sıralanmış 290 Türkçe atasözü bulunmaktadır.
Cevap: nasıl bir tek taş ile duvar örülmezse insan da tek başına önemli bir işi başaramaz, başkalarıyla ilişki kurmak, işbirliği yapmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri