Eylem. [2] yakalanmak. [3] birine muhtaç olmak.
Birine muhtaç olmak. 2. #Eline düşmek 1.
Deyimler, bir olayı veya durumu anlatmak için kullanılan sözcük veya cümlelerdir. Örneğin, "yılanın başını ezmek" deyimi, bir sorunun çözülmesi veya bir düşmanın yok edilmesi anlamına gelir. Türkçe dilinde yaygın olarak kullanılan deyimler, dilin zenginliğini ve kültürel birikimini yansıtmaktadır.
Elden ayaktan düşmek (veya kesilmek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yaşlılık, hastalık sebebiyle iş yapamaz, yürüyemez, kendi işini göremez duruma gelmek.
Ele vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bulunduğu yeri haber vererek suçluyu yakalatmak.“Katili ele vermeyi kafasına koyarak sokağa çıktı.”
İlgili 29 soru bulundu
[1] Dalkavukluk etmek. [2] (argo) Yağcılık yapmak. İşini yaptırmak için şuna buna yalvarmak, yüzsuyu dökmek.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Elden düşme deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Elden ayaktan düşmek deyimi yaşlanmak, kişinin kendi ihtiyaçlarını yerine getiremeyecek kadar zor durumda kalması ve yaşlanmış kişiler için kullanılmaktadır. Elden ayaktan düşmek mecaz anlamda kullanılan bir deyimdir.
Elden çıkarmak, artık ihtiyaç duyulmayan, dolayısıyla çok fazla kullanılmayan şeyleri ucuza satmak demektir. "Mektebe yazdırmak" ve "Okutmak" da satmak anlamına gelir.
Ağzından çıkanı kontrol edemeyen, uluorta konuşan, if- tira ve hakaret dolu sözler söyleyen insanları uyarmak için; “Dik- kat et, ağzınla sırtını kaşıyorsun!” denilir, devam ederse dayak yi- yeceği ihtimalinin yüksek olduğu hatırlatılırmış.
Aç Mezarı Yoktur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi yoksul olabilir, işsiz ve parasız kalabilir ama aç kalmaz, mutlaka bir geçim yolu bulur.
[1] Çok şaşırmak. [2] Kötü, bir duruma düşmek.
Deyim. [1] Bir rastlantı sonucu gelmek.
Dile düşmek deyimi çoğunluğun hoş karşılamadığı davranışlar sergilemek ve toplum tarafından dışlanmak demektir. Dedikodu malzemesi olan kişiler için de bu deyim kullanılır.
Gözden düşmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kendisine daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek.
[1] Dedikodu konusu olmak, dile düşmek, kendinden çokça bahsedilir olmak.
Elden gitmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi yitirmek, ondan yoksun kalmak. “Bütün mal mülk bir hiç uğruna elden gitti.”
Eli varmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir işi yapmaya gönlü razı olmamak.
Deyim. [1] Gerçek kimliği, yüzü ortaya çıkmak.
[1] "Karşısındaki kişiye çok zarar vermek istemek" anlamında kullanılan bir söz.
Deyim. [1] Ölüm korkusuna kapılmak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Dirsek çürütmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Bu kılavuzda kelimelerin doğru yazılış biçimleri yer alıyor. Ülkemizde en çok araştırılan ve yazılışı en çok merak edilen kelimelerden birisi de “gözyaşı” kelimesidir. Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri