Güvence bedeli ödemesini taksitlendirebilir miyim? Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği 27. Madde 2. bendinde belirtildiği üzere; nakit olarak verilecek güvence bedelinin tamamının peşin olarak verilmesi esastır. Talebiniz halinde, güvence bedeli iki eşit taksitte tahsil edilir.
Güvence bedeli tutarı eşit iki taksit olarak faturanıza yansıtılmaktadır.
1kW mesken için, 20 TL açma/kesme ücreti ve 37,6 TL güvence bedeli alınır. 5kW mesken için, 100 TL açma/kesme ücreti ve 188 TL güvence bedeli alınır. 1kW ticarethane için, 20 TL açma/kesme ücreti ve 106,9 TL güvence bedeli alınır. 5 kW ticarethane için, 100 TL açma/kesme ücreti ve 534,5 TL güvence bedeli alınır.
Ancak tüketicinin talebi halinde, güvence bedeli mesken tüketici grubunda bulunan tüketiciler için faturaya yansıtılmak üzere iki eşit taksitte, diğer tüketici grupları için ilk taksit peşin ikinci taksit faturaya yansıtılmak üzere tahsil edilir.
En kısa anlatımla, teminat bedeli, abonelik başlangıcında alınır yani tedarik firmasına ödenir ve abonelikten ayrıldığınız anda, firmaya ödenmemiş bir borcunuz yok ise size geri ödenir.
İlgili 33 soru bulundu
2 gün içinde enerji kesilir ve son tüketimler fatura edilip güvence bedelinden mahsup edilerek sözleşme sonlandırılır. Sözleşme sona erdikten sonra 5 iş günü içinde güvence bedeli iadesi gerçekleştirilir.
Depremzedelerden elektrik ve doğal gaz güvence bedeli alınmayacak.
Güvence bedelleri, her yıl Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından Kurul Kararı ile belirlenir. Güvence bedelini, sözleşme hesap numaranız ile tüm PTT şubelerine, anlaşmalı bankalara, kredi kartı ve Bursagaz web sitesi online işlemler menüsüne üye olarak ödeyebilirsiniz.
1.Elektrik aboneliğinizi üstünüze alırken güvence bedelinizi taksitle ödeme seçeneğini seçmiş olabilirsiniz. Bu durumda güvence bedelinin ilk yarısı peşin, diğer yarısı ise faturanıza yansıtılarak tahsil edilmektedir.
Güvence ücreti, abonelik alacağınız yerin elektrik gücüne göre belirlenir ve birim fiyatla çarpılır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen ücretler, her yıl değişiklik gösterir. 2022 yılında her 1 kW başına evler için 37,6 TL, ticarethaneler için 106,9 TL olarak belirlenmiştir.
Güvence bedelinizin iade edilebilmesi için kendi adınıza ait vadesiz TL hesabının IBAN numarasını hazırlayın. IBAN numaranız bulunmuyor ise güvence bedeliniz, PTT kanalından iade edilebilir.
Elektrik şirketlerini uygulamasına bağlı olarak güvence bedeli, taksite bölünerek elektrik faturalarına yansıtılabilir ya da kredi kartı ile tahsil edilebilir. Bölgenizde bulunan görevli elektrik tedarik şirketine ulaşarak güvence bedeli ödeme şekillerini kolayca öğrenebilirsiniz.
Güvence bedeli iade taleplerinizi size en yakın hizmet noktalarımıza gelerek veya 444 4 372 nolu Çağrı Merkezimizi arayarak yapabilirsiniz.
B. Kanun Değişikliği ile Getirilen Düzenleme
Kanun Değişikliği uyarınca 01.07.2022 tarihine kadar yapılmış olmak kaydıyla; inşaat ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanım izni verilmeyen yapılara su ve/veya elektrik aboneliği bağlatılabilecektir.
E-devlet üzerinden elektrik aboneliği açmak için öncelikle T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız. Sonrasında açılan sayfada bulunduğunuz bölgenin elektrik şirketinin adını yazarak Bireysel Abonelik Başvurusu bölümüne ardında da “Yeni Başvuru” butonuna tıklayabilirsiniz.
Ayrıca Enerjisa İşlem Merkezlerinden nakit veya kredi kartı ile ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Bu kanaldan kredi kartınız ile yapacağınız taksitli ödemelerinizde bankanızın uyguladığı komisyon bedelleri yansıyabilmektedir.
Güvence bedeli ödemesi yapan aboneler alacaklı olduklarından güvence bedellerini 126/226- Verilen Depozito ve Teminatlar hesabında muhasebeleştirmelidirler.
e-DEVLET ile ÖDEME
e-Devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra arama alanına 'Borç Bilgileri Sorgulama ve Borç Ödeme' yazarak ödeme menüsüne kolayca ulaşabilirsiniz. Ödeme yapacağınız şirketi seçerek borçlarınızı görüntüleyebilir ve ödemesini gerçekleştirebilirsiniz.
SON DAKİKA HABERİ: EPDK, corona virüs salgını nedeniyle elektrik ve doğalgaz faturaları için yeni bir karar aldı. Buna göre, elektrik ve doğalgaz sayaçları 3 ay boyunca okunmayacak, abonelere geçmiş tüketim ortalamalarına göre fatura gönderilecek.
Deprem sebebiyle olanüstü hal ilan edilen ve afet bölgesi kararı alınan bölgelerde, elektrik ve doğalgaz aboneliklerinde güvence bedeli alınmayacak.
Son dakika haberi! Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası depremzedeler için yeni bir karar aldı. Depremzedeler bulundukları ve göç ettikleri illerde yapacakları yeni elektrik ve doğalgaz aboneliğinde güvence bedeli ödemeyecek.
Evet, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre sözleşmenin feshi ya da sona ermesi durumunda, teminat bedeli iade edilir. İptal sürecinin başlattıktan 5 iş günü içerisinde nakit olarak ya da hesaba ödeme yoluyla elektrik güvence bedeli iade edilir.
Mesken abone grubunda yer alan tüketiciler, talep etmeleri halinde güvence bedelini faturaya yansıtılmak üzere iki eşit taksit halinde ödeyebilir.
Abonelik iptal başvurunuzu eksiksiz ilettiyseniz, 24 saat içinde hizmete ilişkin ücretlendirme durduruluyor ve hizmet kısıtlanabiliyor veya durdurulabiliyor. İptal işlemi 7 gün içerisinde gerçekleştiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri