İstanbul Havalimanı Terminali'nde 13 kontuar adasında 566 check-in kontuarı yer almaktadır. Yolcularımızın check-in işlemlerini gerçekleştirmek adına 36 adet bag-drop kontuarı ve 112 self check-in kioskları hizmet vermektedir.
3. Havalimanı'nda uçağa biniş için toplam 143 adet körük var.
Pistler. Havalimanına ait büyük uçakların iniş ve kalkışlarına uygun 3,5–4 km uzunluğunda Karadeniz'e dik olan 5 pist ve Karadeniz'e paralel uzanan 1 pist olmak üzere toplam 6 pist bulunuyor. Bu pistler sayesinde F kodlu en büyük yolcu uçakları Airbus A380 ve Boeing 747-8 alana iniş yapabiliyor.
Dünyanın en büyük terminaline sahip olan ve 1 milyon 400 bin metrekare tek çatı altındaki ana terminal binasında hizmet veren İstanbul Havalimanı, halihazırda yıllık 90 milyon yolcu ağırlama kapasitesiyle öne çıkıyor.
İstanbul, 3 havaalanına ev sahipliği yapar. (Bunlar arasında Istanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Atatürk Havalimanı yer alır.) Istanbul Havalimanı konumuna uçuşumdan ne kadar önce gelmeliyim?
İlgili 45 soru bulundu
İstanbul'un var olan iki havalimanının (Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı) ardından üçüncü havalimanı olan bu yeni havacılık merkezi 29/10/18 tarihinden itibaren Atatürk Havalimanı'nın bütün yolcu uçuşlarını üstlenmiştir ve 2025 yılında 200 milyondan fazla yolcuya ev sahipliği yapması beklenmektedir.
İstanbul Havalimanı (IST) 2022 yılında yüzde 73.8'lik artışla toplam 64.3 milyon yolcu sayısına ulaşarak dünyanın en büyük yedinci havalimanı oldu. Uluslararası yolcu sayısında ise İstanbul Havalimanı beşinci sırada bulunuyor.
Büyük havaalanlarında kontrol kulesi, yolcu tesisleri (lokanta, bekleme alanları vb.), bakım tesisleri, hangarlar, kargo depoları, gümrük tesisleri, itfaiye ve acil müdahale bölümleri gibi birçok bölüm ve altyapı teşkilatını kapsayabilir.
Dünyanın en büyük havalimanı Suudi Arabistan'da bulunan Kral Fahd Uluslararası Havalimanı 78.000 hektarlık yüzölçümü ile İstanbul'da yapılan üçüncü havalimanının on katından daha büyük. İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Analizi çalışması ise projenin ekonomik boyutunu gösteriyor.
Uçuş sayıları da arttı
İstanbul Havalimanı'nda, 2022 yılında iç hatlarda 109 bin 634, dış hatlarda 316 bin 263 sefer yapılırken toplam uçuş sayısı 425 bin 897 olarak hesaplandı. Önceki yıl toplam 279 bin 509 seferin yapıldığı havalimanında, 2022'de ise 146 bin 388 artış hesaplandı.
İGA AÇILIMI
İGA'nın İngilizce açılımı Istanbul Grand Airport yani İstanbul Büyük Havalimanı Istanbul Grand Airport'un ingilizce kısalkaması ise İGA olarak kullanılıyor.
Dördüncü pist 2026'da hizmete girecek
Şu an havalimanı kapasitemizin yüzde 75'ini kullanılıyoruz. Buna rağmen 4'üncü pistin inşaatına da başladık. Takriben 500 milyon Euro'luk yatırım öngörüyoruz. Yatırım planına göre Doğu-Batı aksındaki 4'üncü pistin yapımına da yine bu sürede başladık.
İGA, İstanbul Hava Alanının hem yapımını hem de işletmesini üstlenen ortaklı yapının kısaltmasıdır. Açılımı ise İstanbul Grand Airport şeklindedir. İstanbul Hava Alanı halen bu şirket tarafından işletilmeye devam etmektedir.
İGA'nın yüzde 55'lik hissesi Kalyon Holding, yüzde 45'lik hissesi Cengiz Holding bünyesinde bulunuyor. Kadri Samsunlu, İGA'da Yusuf Akçayoğlu'nun istifasının ardından 2018 yılında göreve gelmişti.
“Terminal binası tek çatı altında dünyanın en büyük terminali olma özelliğine sahip. 1 milyon 400 bin metrekare büyüklüğünde, 45 metre yüksekliğinde, 4 katlı bir terminal.
İç ve Dış Hat Terminalleri arası mesafe ne kadar olacak? İstanbul Havalimanı'nda iç ve dış hat için iki ayrı terminal bulunmamaktadır. Tek çatı altındaki farklı pier'lerde (adalarda) operasyon yürütülecektir. İstanbul Havalimanı'nda en uzak iki nokta arasındaki yürüme mesafesi 2.130 m'dir.
Türkiye'nin ilk havaalanı 1912 yılında İstanbul'da yapılmıştır. Ankara-İstan- bul arasında 1933 yılında hava ulaşımının başlamasından sonra yeni havaalan- larının inşaasına hız verilmiştir. Uçak ve yolcu kapasitesi açısından en büyük havalimanı Atatürk havalimanıdır.
Yrausquin Havalimanı Hollanda'nın Karayipler adası Saba'da bulunan bir havalimanıdır. 400 metrelik pist uzunluğu ile dünyanın en küçük ticari havalimanı olarak kabul edilmektedir.
Gümüşhane-Bayburt Havalimanı (IATA: ?, ICAO: ?), Türkiye'nin Gümüşhane ilinin Köse ilçesine bağlı Örenşar köyü sınırları içerisinde yapım hâlindeki bir kamu havalimanıdır.
Burçin Aydoğdu, iki kavram arasındaki farkı şöyle özetlemişti: “Sivil insanların seyahat için uçağa bindiği, gümrüğü, kimlik kontrolü vs. olan tesisler Havalimanı'dır. Hepsinin resmi adı havalimanıdır (airport). Herhangi bir hava taşıtının inip kalkması için yapılan tesislerin genel adı ise havaalanıdır (aerodrome).
Havalimanında, uçağın iniş-kalkış yapabildiği alana pist denir. Pistler, uçakların kullandığı bir hava meydanı olarak geniş alana yayılır ve havacılık sektöründe belirli standartlara bağlı tutulmuştur. Havalimanında yolcuların beklediği, giriş ve çıkış yaptığı yere terminal denir.
Not: Güncelleme tarihi itibariyle ülkemizde sivil hava trafiğine açık toplam 62 havaalanı bulunmaktadır. Bu sayıya Sinop Havaalanı da dahil edilmiştir.
GMW Mimarlık tarafından tasarlanan, İstanbul'un ilk havalimanı Atatürk Havalimanı'nın yapımına 1998 yılında başlandı ve ek tesisleri ile birlikte tüm inşaatı 2004 yılında tamamlandı.
İnşaatın tüm masraflarını üstlenecek olan İGA konsorsiyumu, ihaleye göre havalimanını 25 yıl boyunca işletecek, buradan elde edilen gelirlerin tümünü alacak ve karşılığında senelik 1 milyar eurodan fazla bir kira ödeyecekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri