1-
Elektrik faturasındaki dağıtım bedeli, vergiler vb. çeşitli giderler de kayıp-kaçak bedeli üzerinden hesaplanmakta olduğundan aboneler bunların da iadesini talep edebilecek, böylece son 10 yılda ödedikleri elektrik faturalarının çok büyük bir kısmını faiziyle elektrik şirketlerinden geri alabileceklerdir.
Kayıp kaçak oranını bu hedefin altına indiremeyen dağıtım şirketi maliyetine kendisi katlanıyor. Hedefin altında kayıp kaçak olursa oradan doğan geliri de kazanç olarak dağıtım şirketi alıyor. - Herkes ödüyor: Kayıp kaçak bedelini ulusal tarife içerisinde bütün yurttaşlar ödüyor.
Güvence bedeli iade taleplerinizi size en yakın hizmet noktalarımıza gelerek veya 444 4 372 nolu Çağrı Merkezimizi arayarak yapabilirsiniz. İade tutarı başvurunuz sırasında belirttiğiniz kendi adınıza ait aktif TL vadesiz IBAN'ınıza sözleşmenizin sona erme tarihinden itibaren 5 iş günü içinde aktarılacaktır.
Kaçak elektrik kullanımı cezası ne kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
İlgili 16 soru bulundu
son dönemlerde elektrik faturalarında yer alan ve faturanın yaklaşık % 10'u nispetinde kullandığınız elektrik miktarı üzerine eklenen kayıp- kaçak kullanım bedeli ifadesidir. aynı zamanda, özellikle doğu ve güneydoğu anadolu bölgesindeki engellenemeyen kaçak elektrik kullanımının cezasını tüm ülke genelindeki abonelere ...
Kaçak elektrik kullanımının cezası tespit süresine ve ceza gerekçesine göre değişebilir. Normal şartlarda kaçak elektrik kullanım cezası aktif enerji bedelinin bir buçuk (1,5) katıdır. Eğer aynı abonelikte ikinci bir kaçak işlemi yapılıyorsa bu sefer aktif enerji bedelinin iki katı olarak yansıtılır.
Tepkilerin devam etmesi üzerine dağıtım şirketleri yeni bir uygulama başlattı: Faturalardan kayıp-kaçak bedeli bölümü tamamen kaldırıldı.
Bunun için, sözleşme yaptığınız elektrik dağıtım şirketine başvurmanız gerekmektedir. Şirketler, geri ödemeyi nakit veya havale yoluyla yapabilirler. Nakit ödeme yapılmıyorsa, abonelik iptali sırasında banka hesap numaranızı vermeniz durumunda güvence ücreti, 5 iş günü içerisinde hesabınıza aktarılacaktır.
Kayıp-kaçak bedeli; elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin, kayıp/kaçak hedefi oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacıyla belirlenen bir bedeldir.
Elektrik kullanımı, abonelik esası ile yapılan bir işlemdir. Kanun karşılıksız yararlanma kapsamına giren kaçak elektrik kullanımı için bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası belirlemiştir.
Nitekim bu değişikliğin hemen akabinde 17.06.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6719 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kayıp-kaçak bedeli uygulamasına kanuni bir dayanak oluşturulmuştur.
Web sitesi Online İşlemler menüsü üzerinden , WhatsApp kurumsal hattımızdan , Mobil 186 uygulamamızdan veya 186 numaralı Çağrı Merkezimizden talebinizi iletebilirsiniz.
Güvence bedelimi nasıl iade alabilirim? Abonelik sırasında verdiğiniz 'Nakit Güvence Bedeli'nin değerlenmiş hali, eğer varsa borcunuz ile mahsup edildikten sonra, portföye geçişinizin ardından talep ettiğiniz veya edeceğiniz ödeme yöntemine uygun olarak en geç 5 (beş) iş günü içerisinde tarafınıza iade edilecektir.
Elektrik abonesinin tacir olması halinde görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesi olacak ve önce arabuluculuk yoluna gidilecektir. Abonenin tacir olmaması fakat yerin işyeri olması halinde ise dava asliye hukuk mahkemelerinde açılacaktır.
Evet, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre sözleşmenin feshi ya da sona ermesi durumunda, teminat bedeli iade edilir. İptal sürecinin başlattıktan 5 iş günü içerisinde nakit olarak ya da hesaba ödeme yoluyla elektrik güvence bedeli iade edilir.
Başvuru yapmak isteyenler, T.C. kimlik numarası ve şifresiyle e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra "Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti" sayfasını açarak işlemleri gerçekleştirebilirler. İlgili başvurudan onay alındığı takdirde ödemeler PTT üzerinden yapılıyor.
Müşteri evraklarıyla birlikte Müşteri Hizmet Merkezi'ne gelir. Tahliye başvurusu yapılacak adrese ait sayaç numarası veya abone numarası veya sözleşme hesap numarası istenir. Güvence bedeli iadesi için kendi adına ait IBAN bilgisi alınır, yoksa isme havale yoluyla iade yapılabilir. Tahliye başvurusu alınır.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), güvence bedelini yıllık olarak güncellemektedir. Bu bedel tüm görevli elektrik şirketleri tarafından uygulanmaktadır. EPDK'nın 2024 yılı için belirlemiş olduğu 1kW başına elektrik güvence bedeli mesken için 128.9 TL, ticarethane için ise 283.8 TL'dir.
Kullanıcı Online İşlemlerde bulunan “Tazminat Sorgulama” ekranı üzerinden ya da 186 Çağrı Merkezimizi arayarak muhatap ve IBAN bilgileriyle ödeme işlemlerini başlatabilmektedir.
Eski Ceza Kanununda “elektrik hırsızlığı” olarak bilinen suç da yeni Ceza Kanununda “Karşılıksız yararlanma” suçunun bünyesine katılmıştır. Karşılıksız yararlanma suçunda korunan hukuki yarar kişilerin mal varlığıdır.
Ancak kaçak elektriği kullanan kişi 5 yıl içinde aynı suçu işlerse, bu hükümden yararlanamayacak ve hapis cezası alacak.
İhbarcılara yapmış oldukları ihbar neticesinde; ihbar edilen mükellefe tahakkuk eden verginin %10 üzerinden ihbar ikramiyesi hesaplanmakta olup; bunun 1/3'ü nakden peşin ödenmektedir. Geri kalan kısım için ise tahsilattan ödenmesi yoluna gidilmektedir.
Söz konusu kaçak elektrik kullanımı kiracının kendi adına kayıtlı olan bir aboneliğe aitse bu durumda ev sahibinin hiçbir yasal yükümlülüğü yoktur ve kiracı uygulanan cezayı kendisi ödemek zorundadır. Çünkü hem taşınmazın kullanım hakkı hem de taşınmaza ait olan abonelik kiracının sorumluluğu altındadır.
Usulsüz elektrik enerjisi kullanımlarına ilişkin tespitlerde, müşteriye yükümlülüklerini yerine getirmesi için 15 gün süre verildiğini belirten kesme ihbarı bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri