Yolcu, biletini satın alırken trenin ve satış kanalının özelliğine göre talep edilen yolculuğa ait bilgileri (tarih, saat, sefer, çıkış-varış istasyonu, cinsiyet, nitelik vb.) ve kişisel bilgilerini (adı soyadı, T. C. no. su, iletişim bilgisi(mobil no, e-posta vb. ) vermelidir.
2-)Tren bileti almanın ikinci yöntemi ise klasik TCDD gişelerinden biletinizi görevliden almaktır. Bunun için ise trenin hareket günü ve saatinden trenin yoğunluğuna göre Gar/İstasyona gidip tren biletinizi alabilirsiniz.
TCDD Taşımacılık'ın online bilet satış sistemi EYBİS. Tren bileti alabileceğiniz diğer kanallar şunlar: Çağrı merkezi (444 82 33) : İnternetten satışı yapılan tren biletlerini çağrı merkezinden de almak mümkün. Tren istasyonları: Tren istasyonlarının büyük bir kısmında bilet satışı yapılmakta.
1- Telefonla Tren Bileti Alma: 444 82 33
TCDD'ye ait 444 82 33 numaralı müşteri hizmetleri telefonunu arayarak tren bileti rezervasyon ve satış işlemlerinizi güvenle yapabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Online satın alma sonrasında “ işleminiz başarıyla gerçekleşti” yazan ve biletinizin detaylarının yer aldığı bir pencere açılır. Dilerseniz bu görüntünün ekran resmini alıp saklayabilir ve çıktısını alıp yanınızda bulundurabilirsiniz.
Biletler satıldığı için trenlerde koltuk seçimi yapılamıyor. Konuyla ilgili TCDD müşteri hizmetlerini aradığınızda tüm biletlerin satıldığını ve koltuk seçiminin yapılamadığı bilgisi veriliyor.
TCDD'den yapılan açıklamada, "Özel durumlar hariç olmak üzere; YHT'lerde tren biletleri seyahatin başlama tarihinden 15 gün, Anahat trenlerinde ise 30 gün öncesine kadar; rezervasyon ve bilet satışına başlanır. Bölgesel tren biletleri seyahat gününde satılır" denildi.
YHT Seferleri: YHT'lerde seyahatin başlama tarihinden 15 gün öncesine kadar bilet satışı başlar. Yani, seyahat etmek istediğiniz tarihten itibaren en fazla 15 gün öncesinde biletinizi satın alabilirsiniz. Anahat Trenleri: Anahat trenleri için bilet satışı, seyahatin başlama tarihinden 30 gün öncesine kadar başlar.
Dediğimiz gibi biletlerin satışa çıktığı kesin bir gün ve saat söylemek zor. O yüzden söyleyebileceğimiz en kesin şey, biletlerin hedeflediğiniz gidiş tarihinden 1 ay ila 15 gün öncesinde, genellikle sabah 07.00-07.30 arası olmak üzere gece yarısı 00.00'dan sonra herhangi bir saatte satışa çıktığı.
İletişim. TCDD Taşımacılık AŞ'ye ait biletler gişelerden, PTT şubelerinden, turizm acentelerinden, internet sitesi ve mobil telefonlar üzerinden alınabilmektedir. Her türlü sorunuz için danışma telefonları 06.00-23.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Biletlerin kullanım, tarih ve/veya parkur değiştirme ya da iade alma gibi bilet üzerindeki tüm haklar, sadece biletin üzerinde adı ve soyadı yazan kişiye aittir ve bu hak hiçbir şekilde devredilemez. Biletin düzenlendiği ismin dışındaki bir başka isme devretmek üzere, isim değişikliği yapılamaz.
Tren vagonlarında 2+1 pulman koltuk tiplerini göstermektedir. Tekli koltuk ve yan tarafında iki koltuk olduğunu belirtmektedir.
Seyahat belgesinin isme düzenlenmiş olması halinde yolcunun seyahat edeceği trene binebilmesi için kimlik ibraz etmesi gerekir.
trenlerde el bagajı (kabin bagajı) olarak ücretsiz taşınmaktadır. Şirketimizce yapılan bilet satış işlemleri ve bilet kontrolleri sırasında kimlik, pasaport ve seyahat izin belgesi sorgulaması yapılmaktadır.
Trenlerde kafeterya hizmetlerine artı olarak business vagonunda ücretsiz ikramlar var iken; ekonomi vagonlarında ise ücretli yiyecek-içecek servisi vardır. Tüm vagonlardaki yolcular yemekli vagondan dilediği yiyeceği ücret karşılığı temin edebilmektedir.
TCDD gidiş dönüş biletlerde indirim uygulamasına son vermiş! Durumu kuruma ilettiğimde kurum,1 Haziran 2022 tarihi itibariyle uygulamaya son verdik diye açıklama yaptı.
TCDD taşımacılığın duyurusuna göre, Hızlı Trene kimliksiz giriş yapılamamaktadır.
TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü
Evet, binebilir.
Numaralı/numarasız bilet farkı
Numarasız bilet bir kişi, bir treni kaçırdığında, aynı bileti kullanarak, aynı gün içinde olması şartıyla sonraki bir trene binebiliyor. Numaralı biletler ise belirli bir saatteki tren için alınıyor ve başka bir trene binebilmek için biletin zamanında iade edilmesi şart.
Trenin yemekli vagon bölümünde yolcu taşımacılığı yapılmıyor, yalnızca yeme-içme ihtiyacı olan yolcular için yemek servisi yapılıyor. Yemekli vagonda sunulan restoran hizmetini TCDD Taşımacılık adına bir firma üstleniyor. Tüm anahat trenlerinde yemekli vagon bölümü bulunmuyor.
Pulman vagon, standart yolcu vagonlarında yer alan, yolcuların kaliteli, konforlu ve güvenli bir şekilde yolculuk geçirmelerini sağlayan vagon sistemidir. TCDD Taşımacılık'ın tüm trenlerinde yer alan pulman vagonlar ergonomik olarak tasarlanmış koltuk sisteminden oluşuyor.
Koltuk Seçimi olanağı, yolcuya otomatik atanan koltuğu tercih etmemesi durumunda ücretli şekilde yapılabilir. Yolcu, koltuk seçimini uçuşa 6 saat kalana kadar yapabilir. Koltuk seçimleri esnasında yolculara sunulan seçenekler mevcut check-in prosedürleri paralelindedir.
İşletme numarası
Yük vagonları 0, 1, 2, 3, 4, 8 rakamlarıyla simgelenir. Yolcu vagonları ise 5, 6, 7 rakamlarıyla simgelenir. Vagon yük vagonu ise 2 dingilli veya bojili (tekerlek grubu) olduğu anlaşılır. Dingilli vagonlar 0, 2, 4 rakamlarıyla simgelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri