Her elektrik motoru biri sabit (stator) ve diğeri kendi çevresinde dönen (rotor ya da endüvi) iki ana parçadan oluşur. Bu ana parçalar, sargılar gibi elektrik akımını ileten parçalar, manyetik akıyı ileten parçalar ve vidalar ve yataklar gibi konstrüksiyon parçaları olmak üzere tekrar kısımlara ayrılır.
Genel olarak elektrik motoru yapısı, bir rotor (dönen parça) ve stator (sabit parça) olmak üzere iki temel bileşenden oluşurlar. Rotor, manyetik alan içinde dönerek hareket sağlar ve genellikle bir şaft üzerinde yer alır. Stator ise rotorun etrafını saran manyetik bobinlerden oluşur ve manyetik alan oluşturur.
Elektrik motoru, temel olarak, farklı kutuplardaki elektromıknatısların birleştirilmesiyle oluşturulan dairesel bir mıknatısın ortasına iletken bir cisim koyulmasıyla elde edilir. İletken cisimle etkileşime geçen mıknatıs, itme ve çekme kuvvetlerinin etkisine girerek hızla dairesel hareket gerçekleştirir.
Elektrik motorları, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren cihazlardır. Bu motorlar, manyetik alanlar arasındaki etkileşimden kaynaklanan kuvveti kullanarak dönme hareketi üretir. Elektrik motorları, çeşitli boyutlarda ve tiplerde mevcuttur ve farklı uygulamalarda kullanılmaktadır.
Motor sargıları yükü karşılayabilmek için daha fazla akım çekmekte ve sargıların ilaveten daha fazla ısınmasına yol açmaktadır. Kritik seviyeye gelen sıcak artışı motor yalıtımını zayıflatmaktadır. Motorun sık sık durma ve sık kalkış yapması halinde stator ve rotor sargılarında aşırı ısınma meydana gelmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Devri daim makinesi furyası, sonsuz enerji elde etme safsatasına dayanıyor ve fizik kanunları gereğince bu mümkün değil.
Her elektrik motoru biri sabit (stator) ve diğeri kendi çevresinde dönen (rotor ya da endüvi) iki ana parçadan oluşur. Bu ana parçalar, sargılar gibi elektrik akımını ileten parçalar, manyetik akıyı ileten parçalar ve vidalar ve yataklar gibi konstrüksiyon parçaları olmak üzere tekrar kısımlara ayrılır.
Sonsuz enerji, teoride sınırsız bir enerji kaynağına sahip olmayı ifade eder. Fakat mevcut bilimsel bilgiler ve termodinamiğin temel yasaları göz önüne alındığında, sonsuz enerji sağlayacak bir teknolojinin mümkün olmadığı kabul edilir.
1| Gerilim (Volt)
Tek fazlı motorlar için ortak 60 hz frekanstaki gerilimler için 115 volt, 230 volt ve 115/230 volttur. Üç fazlı motorlar için ise ortak 60 hz frekanlarda gerilimler 230 volt, 460 volt ve 230/460 volttur. Bazen 200 volt ve 575 volt motorlara da rastlanır.
Elektrik motorları çeşitleri temelde 2 ana çeşit üzerinden incelenmektedir. Bu çeşitler; AC motorlar, DC motorlar, şeklinde isimlendirilir.
Yani bir elektrik motoru hem motor olarak hem de dinamo veya alternatör olarak çalışabilir. Piyasada çok çeşitli türde motorlar bulunuyor. Bunlar arasında doğru akım motoru (DC motor) ve adım motoru (step motor) önemli bir yere sahip. Bu motorlar yardımıyla kolayca elektrik üretmek mümkün.
Başlıca araba motor parçaları isimleri ise motor bloğu, silindir kapağı, piston, krank mili, eksantrik mili, karter ve sibop şeklinde sıralanıyor.
Elektrikli araçlar, elektrik motorunu çalıştırmak için bataryayı kullanarak hareket eder. Motor pistonları, supapları ve yağlanması gereken diğer parçalara ihtiyaç duymadığı için elektrikli bir aracın düzenli yağ değişimlerine ihtiyacı yoktur.
Elektrikli Motosiklet için Ehliyet Gerekli mi? Trafiğe çıkan her motorlu araç için ehliyet ve ruhsat şarttır. Motor gücü 250 watt altında ve hızı 45 km/s üzerine çıkamayan araçlar için ehliyet şartı yoktur. Ancak daha yüksek motor gücüne sahip elektrikli motosikletler için A sınıfı ehliyet ve ruhsat şartı mevcuttur.
Dizel araçlarda motor bloğu genellikle dökme demirden yapılır. Benzinli motorlarda ise çoğunlukla daha hafif olan ve ısıyı iletebilen alüminyum alaşım tercih edilir.
Motorlar aslında kullandıkları yakıt türü ile, kimyasal bir reaksiyon meydana getirerek çalışan ve buna güce dönüştürme yeteneği olan sistemlerdir. Dıştan yanmalı motorlarda ise, meydana gelen ısı ile mekanik enerji meydana getirir ve motor çalışması sağlanmış olur.
Su kaynaklarımız sonsuza kadar dayanmayacak ve artık her gün enerji üretmek daha pahalı hale geldi, ancak bir Türk girişimi, bu sorun için hızlı ve makul bir çözüm buldu: Nemden su ve elektrik üretmek! Bu sistem, 5 kilovata kadar elektrik enerjisi üretebilir ve bir evin ısıtma ve soğutma ihtiyacını karşılayabilir.
Evde elektrik üretiminde genellikle iki farklı sistem kullanılıyor: Güneş panelleri veya rüzgar türbinleri. Bu sistemler, doğada var olan enerjiyi evlerimize aktarmamızı ve sürdürülebilir bir enerji tüketmemizi sağlıyor. Elektrik üretimi için güneş panellerinin güneşe belirli bir açı ile bakması gerekiyor.
İnsan vücudu bir enerji kaynağı olarak değerlendirilse bile Termodinamiğin birinci yasasına göre; enerji yoktan var edilemez veya yok edilemez. Enerji sadece değiştirilebilir.
Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor.
Genel inanışın aksine, rölanti; günümüzde benzinle çalışan araçların motorlarını ısıtmak için şaşırtıcı derecede az şey yapıyor. Modern motorlar, uzun süre rölantide bırakılarak değil, sürüldüklerinde daha hızlı ısınacakları şekilde tasarlanmıştır.
Aşırı ısınmış bir motor genellikle soğutma sistemi arızasından kaynaklanır. Soğutma sistemi, motordan ısıyı uzaklaştırır ve dışarıya doğru iter. Eğer sızıntı gibi bir sorun varsa araba aşırı ısınır. Soğutma sisteminizi ihmal etmek ciddi hasara yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri