Bunun yanı sıra sağlıklı vajinal floranın bozulması, fizyolojik vajinal akıntıda da değişikliğe yol açar ve özellikle mantar enfeksiyonu beyaz süt kesiği veya peynirimsi görünüme sahip vajinal akıntılara neden olur. Vajinal enfeksiyonlar ürogenital sistemi bütünüyle etkileyen geniş çaplı rahatsızlıklardır.
Vajinal enfeksiyon veya vajinit; üreme sisteminin bir parçası olan vajina dokusunun çeşitli mikroorganizmalar ya da vajinal floranın bozulması sebebiyle iltihaplanması durumunda meydana gelen sağlık problemini ifade eder.
Vajinal florayı korumak gerekiyor
Antibiyotik kullanımı, bağışıklık sisteminin çökmesi, vajina içinin aşırı yıkanması, tahriş edici maddeler bu faydalı bakterileri azaltır ve yok ederse o zaman vajinal flora bozulur ve hastalık yapan etkenler çoğalır.
Tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında, vajinozda floranın düzeltilmesi ve nüksün önlenmesi için 24 günlük tedavi periyodunda her 4 günde 1 tablet kullanılır. Vagi-flora Rapid genel olarak lokal antibiyotik veya antifungal tedavi sonrası ilave tedavi olarak, oral antibiyotik tedavisi ile ise birlikte kullanılır.
Flora Neden Bozulur:
En önemli sebebi kontrolsüz antibiyotik kullanımıdır. Her üşütüldüğünde veya en ufak bir enfeksiyonda antibiyotik kullanılırsa floradaki bakterilerin önemli bir kısmı kaybedilir. 1 hafta antibiyotik kullanıldığında floranın toparlanması en az 6 aydır.
İlgili 25 soru bulundu
Çoğunlukla lokal veya sistematik antimycotic (antifungal ajan) ile tedavi edilir. Oral tedavi hekim kontrollünde kullanılabilir ve takip edilir. Kandidiyaz, Candida cinsi mayaların neden olduğu bir mantar enfeksiyonudur. İnsanda enfeksiyona neden olabilecek yirmiden fazla Candida cinsi mayalar vardır.
Kaşıntıya bağlı ödem, vulvada eritem ve hassasiyet gelişebilir. Bunun yanı sıra sağlıklı vajinal floranın bozulması, fizyolojik vajinal akıntıda da değişikliğe yol açar ve özellikle mantar enfeksiyonu beyaz süt kesiği veya peynirimsi görünüme sahip vajinal akıntılara neden olur.
“Vajinal ekosistemi bozan en önemli nedenlerden birisi aşırı sıcak, ıslak mayo, vajina içini temizleme ve yaprak ped kullanımıdır.
Düzensiz bağırsak florası sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Bağırsaklarda yararlı bakteri miktarının azalması ve zararlı bakterilerin çoğalması durumunda besinlerin sindirimi ve emilimi zorlaşmaktadır. Bu durum kabızlık, ishal, şişkinlik ve gaz gibi durumlara sebebiyet verebilir.
Bunun için sebze, meyve, kepekli ürünler ve kuru baklagiller yenmelidir. Bunlarda bulunan doğal lifler, bağırsaktaki yararlı bakterileri uyararak prebiyotik etki sağlamaktadır. Probiyotikten en zengin gıdalar anne sütü ve yoğurttur.
Hormonal değişiklikler, sıcak nedeni ile genital bölgenin nemli ve havasız olması, adet kanaması veya sık cinsel ilişki, yaz aylarında ev dışında ortamlarda vakit geçirilmesi, hijyenik olmayan tuvaletler kullanılması, sık sık denize veya havuza girilmesi, ıslak mayo bikini ile kalınması, susuzluk, uykusuzluk, ...
Vajina PH'ını dengelemek amaçlı, asidik dengeyi sağlarlar. Bakteriyosinler üreterek, vajinaya girecek zararlı bakterileri engellerler. Vajinada bakteri dengesi bozulursa, bu durum enfeksiyon ve iltihaplara yol açabilir.
Meriç Çağrı Ağır: “Sağlıklı kadınlarda görülen vajinal ıslaklık ve akıntı miktarı çok azdır. Akıntı, renksiz ve kokusuzdur. Temelde farklı şikayetlere neden olması beklenmez. Vajina, steril değildir.
Pek çok enfeksiyon rahatsızlığında olduğu üzere bireyin bağışıklık sistemi oldukça güçlüyse ve vajinal mantara sebep olan durum ortadan kalkmış ise, bu rahatsızlık kendi kendine geçebilmektedir.
Adet dönemi, hamilelik veya menopoz gibi hormonal değişiklikler olduğunda genital bölgenin asidik değeri bozulur. Eğer vajinanın pH'ı değişirse ve daha az asidik hale gelirse, doğal savunma mekanizması zayıflar ve zararlı dış etkenler vajinada çoğalır.
Akıntı olması normaldir. Bu nedenle ped kullanımı tavsiye edilir.
Kadın sağlığı için probiyotikler
Belirli probiyotik suşları, vajinadaki yararlı bakteri düzeyini koruyarak vajina florasında sağlıklı bir dengenin sürdürülmesine yardımcı olabilir.
İçi boşluklu her organın olduğu gibi vajinanın da sahip olduğu bir mikroorganizma topluluğu vardır ve bu topluluğa “vajinal flora” adı verilir. Vajinal flora içinde baskın olan bakteriler “lactobasiiluslar” adı verilen süt bakterileridir. Bu yararlı bakteriler, vajinayı dışarıdan gelebilecek bakterilerden korumaktadır.
Kapsülü kolay yerleştirmek için önce 1-2 saniye su ile ıslatınız. Sonrasında vajina içine derine doğru yerleştiriniz. Kapsüller yerleştirildikten sonra, dağılır ve ürünü serbestler. Vagi-flora® Vajinal Kapsül kokusuzdur ve leke bırakmaz.
Muayene sırasında potasyum hidroksit gibi sıvılarla vajinal akıntıdan alınan örneklerin incelenmesiyle bakteriyel vajinoz ortaya konulabiliyor ve buna göre tedavi planlanıyor. Bakteriyel vajinozda etken maddesi metronidazol olan antibiyotiklerden yararlanılıyor ve tedaviler bir hafta sürebiliyor.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
Özellikle adet dönemlerinde hijyene çok dikkat edilmeli, düzenli aralıklarla ped/tampon değiştirilmeli ve o bölge devamlı kuru tutulmalıdır. Ayrıca probiyotik besinler tüketmek de mantara karşı koruyucu önlemler arasında yer almaktadır.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Bakteriyel vajinoz nasıl tedavi edilir? Bakteriyel vajinozu tedavi etmede çeşitli farklı antibiyotikler kullanılabilir ancak en sık kullanılan iki tane vardır. Bunlar ağız yoluyla alınabilirler veya tablet, krem veya jel şeklinde vajinaya yerleştirilebilirler.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir. Uygulama yolu ve metodu: Hastalıklı deri bölgesine haricen sürerek uygulayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri