Kamuda çalışma açısından bakacak olursak, bir kaç yıl öncesine kadar Elektrik Mühendisliğinin meslek kodu farklı olduğundan 40-50 KPSS puanıyla kolayca yerleşme imkanı vardı. Sonradan Elektrik Elektronik Mühendisliği ile Elektrik Mühendisliğinin kodlarını birleştirdiler ve bu kolaylık ortadan kalktı.
Elektrik mühendisi ve elektronik mühendisi genellikle benzer işler yapsa da iki disiplin arasında farklılıklar mevcuttur. Elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliğine göre daha geniş bir alandır. Elektrik mühendisi, elektronik mühendisinden farklı olarak güç sistemleri ve iletişim gibi farklı alanları da kapsar.
Elektrik, kablolarla, şebekeyle, sigortalarla, devre kesicilerle ve trafolarla ilgilidir. Örneğin; bir binada elektrik kablolarındaki bir sorun nedeniyle bir arıza olursa bu elektrik arızası olarak tanımlanır. Elektronik, elektrikle çalışan cihazları ve bunları oluşturan bileşenleri tanımlayan bir terimdir.
Açıklamaya göre, işsizlik oranı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin hayli üzerinde. TÜİK'e göre mühendislerin işsizlik oranı yüzde 10,3'ken EMO'ya göre bu oran yüzde 31,2, yani TÜİK'in üç katı. Son beş yılda mezun olan mühendislerin işsizlik oranı ise yüzde 36,3.
Elektrik Elektronik Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır? Elektrik Elektronik Mühendisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Elektrik Elektronik Mühendisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 39.900 TL civarındadır.
İlgili 45 soru bulundu
Elektrik Elektronik Mühendisi Elektriğin ihtiyaç duyulduğu heryerde iş yapabilir kesinlikle ve rahat iş bulma imkanı var ama yine söylüyorum kendini geliştirmek işi öğrenmek çok önemli.Üniversiteye girdiğinizde yaz tatillerinde çalışın bölümünüzle ilgili yerlerde. Tecrübesiz elemanı kimse istemez.
İYTE EHM kadınlar için uygun bir bölüm mü? Elbette uygun! İYTE bünyesindeki diğer tüm disiplinlerde olduğu gibi İYTE EHM'nin kadın mezunları sektörün önde gelen mühendisleri olarak çalışmakta ve her biri kendi alanlarında fark yaratmaktadırlar.
Elektrik alanında çalışırken işsiz kalan mühendislerin 164'ünün (yüzde 53.4) elektrik-elektronik mühendisi; 123'ünün (yüzde 40) elektrik mühendisi, 20'sinin ise elekt- ronik mühendisi ile elektronik ve haberleşme mühendisi yüzde 6.5) olduğu görülmektedir.
Elektrik elektronik mühendisliği mezunları, gerek özel sektörde gerekse kamu kurumlarında çalışabilir. Araştırma şirketlerinde araştırma ve geliştirme mühendisi olarak çalışabilir. Elektrik mühendisli firmalarında çalışabilir. Bu şirketlerde proje mühendisi ya da şantiye mühendisi olarak görev alabilir.
Elektrik mühendisliğinde, elektrik şunlar için kullanılır; Elektrik gücü: ekipmanlara enerji vermek için kullanılır. Elektronik: Elektrik devreleri ve aktif elektrikle uğraşır.
Bilgisayar mühendisliği eğitimi alırken daha ağırlıklı olarak bilgisayar programlama, bilgisayar mimarisi ve organizasyonu üzerine yoğunlaşırken, elektrik mühendisliği alanında ek matematik eğitimi almak, iletişim teorisi, elektronik devreler ve gelişmiş elektromanyetik konularında uzmanlaşırsınız.
Elektrik Elektronik Mühendisi Ne Demek? Elektrik mühendisleri, elektrik motorları, radar ve navigasyon sistemleri, iletişim sistemleri veya elektrik üretim ekipmanı gibi elektrikli ekipmanların tasarımını geliştirir, test eder ve denetler.
İlave olarak, elektrik elektronik mühendisliğinde de yazılıma yönelebilir ve bu alanlarda tecrübe edinerek iş hayatına yazılım alanında devam edebilirsin.
B) İmza Yetkisi (SMM Belgesi)
Sektörde imza yetkisi olarak bilinen uygulamanın adı Serbest Müşavir Mühendislik yani SMM hizmetidir. Elektrik-Elektronik Mühendisleri 3 farklı türde SMM belgesi (genel adıyla imza yetkisi) alabilirler: Asansör SMM belgesi: Asansör hizmetlerinin yapılabilmesi için gereklidir.
Hayatın pek çok farklı alanında çok önemli bir işleve sahip olan Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin hızla gelişen teknoloji ile gelecekte çok daha önemli bir role sahip olacağı öngörülüyor. Bu sebeple istekli, yeniliğe açık adayların tercih edebileceği bir alan.
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamuya veya özel sektöre ait işletmelerde çalışabilirler, kendi iş yerlerini de açabilirler.
Kullanıcılar tarafından belirtilen en düşük maaşlar göz önüne alındığında, petrol ve doğal gaz mühendisliği tüm mühendislik dalları arasında yine en üst sırada yer alıyor. En yüksek maaşlar sıralamasında ise, uçak mühendisliğinin hemen arkasında 2. sırasında yer alıyor.
Listenin üst kısımlarına bakacak olursak, Matematik Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği gibi bölümler sayısal alanda en hızlı iş bulan bölümler olarak öne çıkıyor.
Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği oldu.
Elektrik Elektronik Mühendisliği ODTÜ'de zor bir bölümdür. Aynı zamanda kendi içinde müthiş zevk veren bir bölümdür. Çünkü pratikte deneyebileceğiniz laboratuvar ortamlarımız çok fazladır. Bilgi paylaşımı yapabileceğiniz kişiler hem kadro olarak, hem de öğrenci ekibi olarak çok güçlü ve sağlamdır.
ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Türkiye'den kendi alanında son 5 yılda en iyi dereceyi elde eden bölüm olmuştur. Her yıl en üst dilimde yer alan bölümümüz her zaman dünya çapında ilk 200 Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden biri olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri