Radyatör üzerinden ölçüm yaparak, dairenin bireysel ısı enerjisi tüketimini hesaplanmasını ve tüm apartmanda gider paylaşımı yapılmasını sağlayan ısı sayacıdır.
Isı pay ölçer sayesinde radyatörlerdeki termostatik vanalar oda sıcaklığını algılar ve ayarlanan sıcaklığa geldiğinde otomatik olarak radyatöre giren su akışını keserek ihtiyaç fazlası ısı tüketimini önler. Böylece her daire harcanan enerji tüketimi kadar yakıt bedeli ödemiş olur.
Isı payölçer ısınma giderlerinin azaltılmasında direkt bir rol oynamaz, aksine kullanıcıyı az ve verimli ısınmaya teşvik eder. Bunun başarılabilmesi için termostatik vanalar ile birlikte kullanılmalıdır. Kullanım olmayan odalarda termostatik vanalar en düşük seviyelerde tutularak tüketimler düşürülebilir.
Tasarruf sağlar. Kalorifer enerji tüketiminde %30 kadar tasarruf sağlar. Tasarruflu kullanıma dikkat edilmesi demek ısınmamak anlamına gelmemektedir. Daha iyi ısınıp daha az bedel ödemek mümkündür.
PAYÖLÇER lerin merkezi sistemden ısınan tüm peteklere takılması şarttır.
İlgili 29 soru bulundu
Kalorimetre takılı dairelerin oda sıcaklıkları kanun gereği 15 c altına düşürülmesi yasaktır. Bu sebeple peteklere takılan Termostatik vanalar oda sıcaklığının 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde kilitli olarak takılmaktadır veya vana üzerinden 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde ayarlanması gerekmektedir.
Isı pay ölçer sistemi sayesinde ara katlar konfor sıcaklığını yakaladıklarında termostatik radyatör vanaları radyatöre giren suyu kısarak ya da kapatarak,radyatörlerinden geçen suyun ısı kaybını azaltmış olacaklar,dolayısıyla ısı merkezinden çıkan suyun sıcaklığı en üst katlarda eski hale göre daha yüksek olacaktır.
Isı pay ölçer cihazları pil ile çalışmakta olup pil ömrü 8 ila 10 yıl arasındadır. Pil ömrü bitene kadar değiştirilmeden kullanılmaktadır. Yasa gereği 5 yılda bir kalibre edilerek hassasiyeti kontrol edilmelidir.
Isı Sayacı Muayene Kanun
2018 Temmuz ayında çıkan yönetmelik ile Isı Sayaçları (Kalorimetre) da Elektrik, Doğalgaz ve Su sayaçları için uygulanan mevzuata dâhil edilmiş ve onlar gibi 5 yılda bir periyodik olarak muayene edilmesi zorunlu hale getirmiştir.
ısı pay ölçer kanunu iptal edilmesi söz konusu değildir. bu durum yasa koyucular tarafından gündeme dahi gelmemiştir. aksine bu kanunun ülke ekonomisine getirdi kazanç son derece olumludur. bilindiği üzere ısı pay ölçer kanunu zorunlu hale geldikten sonra merkezi sistem binalarda %40' ın üstünde tasarruf sağlanmıştır.
Merkezi Isıtma Sistemleri Açma ve Kapama Saatleri
Biyolojik uyku saatleri ise genellikle 22.00 ile 06.00 saatleri arasındadır. Bu saatlerde binada yer alan kalorifer petekleri kapatılmaktadır.
Her dairenin kendi tüketimine göre ısıtılması, gereksiz enerji kayıplarını ve israfı önler. Bu sistem, bina sakinlerine tüketimlerine göre fatura ödeme imkanı sunar. Her daire, kendi ısı tüketimine göre hesaplanan adil bir pay öder. Bu da enerji tasarrufunu teşvik eder ve kullanıcıları enerji bilincine yönlendirir.
Merkezi sıcak su sistemlerinde sıcak su giderlerinin paylaştırılması aşağıdaki şekilde uygulanır. tüketim miktarı (By); By=1,20xVx(tw-10) Hu Şeklinde hesaplanır. Bu durumda binanın toplam sıhhi sıcak su tüketim tutarı (M); M= By x F (TL) şeklinde hesaplanır.
PAYÖLÇER lerin merkezi sistemden ısınan tüm peteklere takılması şarttır. Bu nedenle merdivenler, bina girişi , varsa kapıcı dairesi vs alanlarda bulunan kalorifer peteklerine de PAYÖLÇER (PAY ÖLÇER) takılır.
merkezi sistem binalarda ısı pay ölçer takılması ve kullanılması zorunludur.
Siemens ısı pay ölçer Siemens ısı pay ölçer Fiyatı 28,00 EUR.
Doğalgaz pay ölçer sistemi , merkezi sistem ve bireysel sistemin avantajlarını kendinde toplamış yakıt tasarrufu olarak ikisindende üstündür.
ısı pay ölçer ve kalorimetre kullanımı merkezi sistem binanın yapısına bağlıdır. yeni tip mobil sistem tesisat olan binalarda kalorimetre eski tip kolonlu merkezi sistem binalarda ısı pay ölçer kullanılır.
kalorimetre arızası sayaç ekranından ve ısı gider paylaşım faturasından anlaşılabilir. gider paylaşım faturasındaki sayaç endeksi ile sayacın üzerindeki KW değeri uymuyorsa sayacın arızalı yata faturanın hatalı veya cezalı fatura olduğu anlaşılabilir .
Isı pay ölçer nereye şikayet edilir ? Sulh Mahkemelerine dilekçe ile başvurulur. Dilekçenizde Konu olarak" Site yönetimi 5627 Sayılı kanuna muhalefet etmektedir" yazınız.
Isı pay ölçer; merkezi ısıtma sistemi olan binalarda tüketilen ısı enerjisini, radyatör üzerine montajı yapılarak paylaştırmaya yarayan cihazdır. Çok borulu ve çok kolonlu, dikey ısıtma sistemlerinde kullanılması için tasarlanmış bir ısı sayacıdır.
15 derece uygulaması binanın bulunduğu aydaki tüketimlerin toplamı daire m*2 ve faturanın geldiği ayındaki oranlara göre sınır değer çıkmaktadır.Bu sınır değerin altında kalan daireler ekside kaldığı değer kadar ilave fiyat uygulaması yapılmaktadır.
Isı pay ölçer yakıt giderleri ölçülen tüketim değerlerine göre daireler arasında adil bir şekilde pay edilmektedir. bu sistemde %30 yakıt aidatı kısmına ısı pay ölçer ortak gider denilmektedir.
Kalorimetre cihazları kurulumu açısından rahattır ve çok hassas bir biçimde ısıyı ölçmektedir. Bu nedenle ihtiyacınıza ve bütçenize göre mekanik kalorimetre ya da ultrasonik kalorimetreyi tercih edebilirsiniz. Bu konuda önerilen marka ise, referansları olan Danfoss kalorimetrelerdir.
Merkezi ısıtma sistemi yeni yapılan yapılarda, toplam inşaat alanı 2 bin m2 üzerinde ise zorunludur. Yönetmelik öncesi yapılarda ise zorunlu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri