Yeni nesil laptoplar, özellikle oyun laptopları çok dar alanda çalışma gösterdiklerinden dolayı çok yüksek ısılarda çalışıyorlar. Bu aşamada soğutucu kullanmamak hem sisteme hem de bilgisayarın dış kısmına zarar verecektir. Bu zararı önlemek ve sistemi korumak için mutlaka bir laptop soğutucu kullanmak gerekiyor.
Laptop bilgisayarların genelde masa gibi bir zeminde kullanılması bilgisayarın kendi fanının yeterli havayı alamamasına neden oluyor. Soğutucu fanlar sayesinde zeminden daha yüksekte duran bilgisayar daha iyi bir soğutma imkanı bulabiliyor.
Laptop hızlanması için çok büyük katkı sağlar. Oyunları donmadan daha rahat bir şekilde oynayabilirsiniz. (Oyunlarda FPS yükselmesi)
Laptop standı, laptop kullanırken ergonomik, soğutma ve estetik açıdan yararlı bir araçtır. Bu standlar, laptop ekranını kullanıcının göz seviyesine uygun bir şekilde yerleştirir ve böylece kullanıcının boyun ve omuzlarının ağrımasını önler ve göz yorgunluğunu azaltır.
Soğutucunun Büyüklüğü
Genel olarak notebook soğutucuları standart olarak 15” büyüklüğündedir. Daha büyük bir ölçüde notebook sahibiyseniz sahip olduğunuz cihaza uyumlu bir soğutucu seçmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken konu aldığınız soğutucunun fanlarının notebookunuzdaki ısının çıktığı alan ile aynı hizada olmasıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Yeni nesil laptoplar, özellikle oyun laptopları çok dar alanda çalışma gösterdiklerinden dolayı çok yüksek ısılarda çalışıyorlar. Bu aşamada soğutucu kullanmamak hem sisteme hem de bilgisayarın dış kısmına zarar verecektir. Bu zararı önlemek ve sistemi korumak için mutlaka bir laptop soğutucu kullanmak gerekiyor.
Kasa içinde hava dolaşımının ve kasa dışıyla sirkülasyonun sağlıklı biçimde yapılabilmesi için en doğru yöntem, kasanın yan kapağında (mümkünse işlemcinin üzerinde bir konumda) fan yerleşimi faydalı olacaktır. İkinci fan da tam karşısına veya kasanın arka kapağına yerleştirilmeli.
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.
Bilgisayarın aşırı ısındığı durumlarda fanlar maksimum hızda çalışır. Fanların aksine, işlemci performansında düşüş olur, yani bilgisayarınız yavaşlar. Normalden daha yavaş çalışma, işlemcinin aşırı ısınmaya karşı aldığı bir önlemdir. Isındığını fark eden parça, frekans hızını düşürür ve riskleri azaltır.
Laptop soğutucu kaç derecede soğutur? Laptop soğutucular ısınan bilgisayarınızın ısınını ortalama olarak 5 ila 10 derece arasında düşürüyor.
Aşırı ısınma sorunu FPS değeri de bilgisayar performansı gibi düşer. Bu nedenle yoğun iş yükü gerektiren oyun ve programları kullanırken diğer her şeyi kapatmalısınız.
Dizüstü bilgisayar yorumları dikkate alındığında; en iyi laptop markaları sıralamasında Apple, Huawei, Asus ve MSI bulunuyor. 2023'te alınabilecek en iyi laptop modelleri olarak MacBook Pro M2, MacBook Air M1, Huawei Matebook D15 ve Asus Rog Strix gaming ve fiyat/performans odaklı olmalarıyla öne çıkıyor.
Çalışırken ya da oyun oynarken donanımlar kasılmaya ve donmalara neden oluyor. Sıcaklık artmaya devam ettiğinde ise bir daha kullanılamaz hale gelmesini önlemek için bilgisayar aniden kapanmaya başlıyor. Bu tarz olumsuz durumları önlemek için bilgisayarların içerisinde soğutucu fan sistemi yerleştiriliyor.
%5 indirimle Rampage AD-RX44 X-GALE 6 Fanlı Notebook Soğutucu 1.128 TL'ye, %13 indirimle Rampage AD-RX34 X-FRAME 4 Fanlı Laptop Soğutucu 389 TL'ye, %7 indirimle Zalman ZM-NS1000 Laptop Soğutucu 649 TL'ye, %6 indirimle DeepCool WIND PAL FS Notebook Soğutucu 399 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Dizüstü Bilgisayarımı Şarjda Bırakmalı mıyım? Bataryayı sürekli olarak yüzde 100 seviyesinde bırakmak ömrünü kısaltacaktır. Evet ama bataryanın tekrar tekrar deşarj olup şarj edilmesi de ömrünü kısaltacaktır. Daha doğrusu ne yaparsanız yapın, bataryanız zamanla yıpranacak ve kullanılabilir kapasitesi azalacaktır.
Bu nedenle bir sistem sorunu yaşamasak da bilgisayarımız uzun süre açık kaldığında belleğimiz dolabilir ve bilgisayarımız yavaşlayabilir. Böyle bir durumda bilgisayarı yeniden başlatmak, maksimum hızına ulaşması için yeterli olacaktır. Aynı yöntem, bilgisayar kaynaklı bir bağlantı hızı yavaşlamasında da geçerlidir.
Sorun olmaz. Zaten bu parçalar uzun ömürlü tasarlandılar eğer sıcaklık konusunda sorun olmaz ise rahatça kullanırsın.
En sık kullanılan yöntem, basınçlı hava spreyi veya kompresör kullanmaktır. Fanın etrafındaki tozu ve kirleri temizlemek için spreyi fanın ızgarasına doğru yönlendirerek hava püskürtülür. Bu, fan kanatçıklarındaki birikintileri ve soğutma kanallarındaki tıkanıklıkları temizlemek için etkili bir yöntemdir.
Windows güç seçeneklerinden veya bilgisayarınıza ait güç yönetimi yazılımından en yüksek soğutma seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Bu menü seçeneği bilgisayardan bilgisayara değişkenlik gösterir. Bazı bilgisayarlarda “aktif soğutma” ismiyle yer alırken, bazılarında ise “maksimum performans” olarak bulunabilir.
Bilgisayarınızın aşırı ısındığını anlamak için fana dikkat etmek gerekir. Fan her zaman maksimum hızda çalışıyorsa, dizüstü bilgisayarınızda aşırı ısınma var demektir. Aşırı ısınan donanımlar, basınçtan kaçınmak için hızını düşürebilir.
Dizüstü bilgisayarınızı soğutmak için yapmanız gereken en önemli işlem fanı ve hava ızgaralarını temizliyor olmaktır. Hava ızgaralarından giren hava yanında tozları da taşıyor. Bu tozlar zaman içinde birikerek bilgisayarın içindeki hava sirkülasyonuna engel oluyor.
Telefonunuz ve özellikle laptop'unuz, serin bir havada daha rahat çalışabilir ancak aşırı soğuklarda aynı aşırı sıcakta olduğu gibi hasar görebilir. Cihazınızı uzun süre soğukta bırakırsanız pili ölecek ve muhtemelen LCD ekranında sorunlar çıkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri