9- Sayaç ekranında görülen L1 L2 L3 simgesinin sürekli yanıp sönmesi ne anlama gelmektedir? L1 L2 L3 sembollerinin sürekli yanıp sönmesi sayaçta faz sıra hatası olduğunu gösterir. R , S , T fazları sırasıyla bağlanmaması durumunda yani voltajın 120 derece açı ile sayaca bağlanmaması halinde oluşur.
Üç zamanlı elektrik tarifesi 24 saati gündüz (06:00-17:00), puant (17:00-22:00) ve gece (22:00-06:00) olarak üçe bölerek tarifelendiren sistemdir.
Kullanılan veya üretilen elektrik enerjisinin miktarının ölçülmesini sağlayan cihazlar, elektrik sayacı olarak adlandırılır. Tüketilen enerji kilowatt saat (kWh) cinsinden ölçülür ve bu ölçüm yapılırken zaman dilimi olarak saat kullanılır.
➢3 fazlı 4 telli sayaç, Üç fazlı, nötrlü ve nötrü topraklanmış sistemlerde dengesiz yüklerin çektikleri enerjinin ölçülmesinde kullanılır. Her fazın enerjisini ayrı ayrı ölçüp bunların toplamını verecek şekilde yapılmıştır. Üç ölçme sistemleri yani üç akım, üç gerilim bobinleri vardır.
Üç faz akım ve gerilimi ayrı ayrı ölçerek gerçek enerji tüketimini hesaplayan trifaze elektrik sayacı kullanıcıya doğru sonuçlar vermek için iyi kalibre edilmiş hassas ölçüm cihazıdır. Bu cihazların çift yönlü ölçüm yapanları tüketilen enerjinin yanı sıra üretilen enerjiyi de yüksek ölçüm hassasiyetiyle ölçer.
İlgili 18 soru bulundu
T: Toplam elektrik tüketimi. T1: Gündüz (07.00-18.00) tarifesinde tüketilen elektrik miktarı. T2: Puant (18.00-23.00) saatlerinde tüketilen elektrik miktarı. T3: Gece (23.00-07.00) saatlerine denk gelen elektrik tüketimi.
Bağlantısına yapısına göre; Monofaze (Tek Faz İki Telli): Genellikle mesken ve aydınlatma tipi aboneliklerde kullanılan tek fazlı sayaçtır. Trifaze: Üç fazlı sistemlerde kullanılan sayaçlardır. Üç Faz Üç Telli (Aron) Bağlantı: Genellikle yükleri dengeli aboneliklerde kullanılır.
Üç fazlı sistemler, aynı güçteki yükleri daha etkin bir şekilde taşıyabilir ve daha yüksek güç gereksinimlerini karşılayabilir. Bu nedenle, endüstriyel tesisler, büyük ticari binalar ve sanayi uygulamaları gibi yüksek güç gerektiren alanlarda üç fazlı sistemler tercih edilir.
Trifaze Sayaçlar : Üç fazlı sistemlerde kullanılan sayaç tipidir. Direk Bağlı Aktif-Reaktif Kombi Sayaçlar : Herhangi bir akım ve gerilim trafosuna ihtiyaç duymadan genellikle 100A'e kadar devreye bağlanabilen sayaç tipidir. X/5A Sayaçlar : 5A'e kadar referans akım ile çalışan sayaç tipidir.
Küçük ekipmanların çalıştırılması için idealdir ve elektrik ihtiyacının düşük olduğu yerlerde kullanılır. Çoğunlukla evlerde kullanıldığı için ev elektriği olarak adlandırılır. Trifaze (üç fazlı) elektrik sistemi, üç faz iletkeni, bir nötr ve bir toprak bağlantısı içerir.
Bir ürünün ne kadar elektrik tükettiğini öğrenebilmek için kw hesaplaması yapılır. Bunun için cihazın tükettiği elektrik gücü watt cinsinden ilgili zaman dilimi ile çarpılır ve daha sonra 1000'e bölünür.
Elektrik sayacı, güç ve bu gücün uygulandığı tüm zamanı ölçer. Bu nedenle de ölçümün birimi ise, Wh (Waat/saat) 'dir. 1.000 katı olan kWh (kilowatt/saat) ve 1.000.000 katı olan MWh (megawatt/ saat) gibi çeşitli birimleri de kullanılır.
Sayacınızın üzerindeki mavi düğmeye basarak T1-T2-T3 endekslerini alabilirsiniz; bu değerleri bağlı bulunduğunuz dağıtım şirketinize ileterek fatura kesilmesi gerektiği bilgisini paylaşabilirsiniz.
Elektrik Fiyatları 2023
Ocak 2023 itibariyle standart ulusal tarifenin vergiler dâhil 1 kW elektrik birim fiyatı, düşük kademede (aylık 240 kilovat saat ve altı tüketimlerde) 1.73 TL, tüketimin 240 kW/sa üzerine denk gelen yüksek kademeli bölümünde ise 2.60 TL'dir.
Faturanızdaki tarife bölümüne bakınız. Faturalarınızda; " Tek Terimli Üç zamanlı Mesken AG" abone grubu yazıyor ise; bu tarifede üç zamana göre fiyatlandırılmaktadır. Bunlar gündüz (06:00-17:00), puant (17:00-22:00) ve gece dir (22:00-06:00). Bu tarifede kWh başına düşen elektrik fiyatı farklıdır.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), tarafından yapılan düzenleme ile elektrik sayaç okuma süresi 35 günü geçmeyecek şekilde sınırlandırıldı. Bundan böyle elektrik dağıtım şirketleri sayaçları periyodik olarak 25 ile 35 günü kapsayacak süreçte okuyup işlem yapacak.
Trifaze, dükkanlarda ve sanayide kullandığımız 3 3 fazlı beslemedir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
Ayrıca ülkemizde de bazı yerlerde E tipi fiş ve prizler bulunuyor. E tip fiş ve prizler 16 Ampere kadar olan akım şiddetini destekliyor ve 220 – 240 Volt arasında çalışıyor.
Trifaze, 3 ya da daha fazla sistemler için kullanılmaktadır. Gerilimleri arasında faz farkı olan birden fazla tek fazlı yapının birleştirilmiş halidir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
Ev elektriği denilince akla 220V ile çalışan tek fazlı cihazlar gelmekle birlikte, evlerde klima vb güçlerin standartlaşması ile birlikte ev panolarına 3 faz getirilerek, yükün dağılımı ev içerisinde yapılmaya başlandı.
L1 (Active phase) : Bu faz, cihazların güç almaları için kullanılan fazdır. Bu fazda, gerilim aralığı 220-230V arasındadır. L2 (Active phase) : Bu faz, L1 fazı ile aynı şekilde cihazların güç almaları için kullanılır. Bu fazda gerilim aralığı 220-230V arasındadır.
Tek fazlı beslemede, güç bir iletkenden akarken, üç fazlı besleme güç beslemesi için üç iletkenden oluşur. Tek faz beslemesi devrenin tamamlanması için iki kablo (bir faz ve bir nötr) gerektirir. Üç faz, devrenin tamamlanması için üç faz kablosu ve bir nötr kablo gerektirir.
Monofaze sistemde ağı bir araya getiren nötr ve faz olmak üzere iki kablo bulunmaktadır. Trifaze sistemde ise üç faz ve bir nötr olmak üzere dört kablo bulunmaktadır. Monofaze sistem, daha çok bakıma ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla trifaze sistem ile kıyaslandığında maliyeti daha yüksektir.
Elektrik sayaçları, faz sayısına göre de Monofaze ve Trifaze olarak ikiye ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri