EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.
EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.
Kurul tarafından alınan 12108 sayılı karar 30 Eylül 2023 tarihli ve 32235 sayılıResmi Gazete sayısında yayımlandı. Kurum tarafından alınan karara göre 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren sanayi, ticarethane ve tarım aboneleri tarafından kullanılacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldı.
Elektrikte tüm abone gruplarının 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olan tarifeleri belirlenmiş ve fiyatlar tüm abone gruplarında sabit kalmıştı. Elektrik fiyatlarında en son artış 1 Eylül 2022 tarihinde yapılmıştı 1 Nisan 2023'de de fiyatlarda yüzde 15'lik indirime gidilmişti.
EPDK Tarifesi
Türkiye'de elektrik fiyatını belirleme yetkisi EPDK elindedir. EPDK, aktif enerji tüketim birim fiyatını belirlerken EPİAŞ, EÜAŞ ve YEKDEM bedellerini dikkate alır ve üç aylık bir ulusal tarife hazırlar. Aktif enerji birim fiyatı böylece şekillenir.
İlgili 17 soru bulundu
EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.
Artan elektrik talebi, emtia fiyatları ve kuraklığın etkisiyle ülkede serbest piyasadaki elektrik fiyatları önemli ölçüde artmış ve bu artış da özellikle 2022 yılının başından itibaren son kullanıcılara yansıtılmaya başlanmıştır.
Elektriğe de meskenlerde yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14 zam geldi. Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Erol Danış, T. Şişecam ve grup şirketleri Soda Sanayii, Trakya Cam, Anadolu Cam'ı bu artışlardan maliyet açısından en çok etkilenecek şirketler arasında gösteriyor.
Aytuğ Özçolak
Son bir yılda sanayide kullanılan elektriğin fiyatına 1 Ekim 2021'de yüzde 48, 1 Ocak 2022'de ortalama yüzde 80, 1 Nisan 2022'de yüzde 20, 1 Haziran 2022'de yüzde 25 ve 1 Eylül 2022'de yüzde 25 olmak üzere beş kez zam yapıldı.
01.03.2022 tarihinden itibaren Kamu Ve Özel Hizmetler Sektörü İle Diğer AG tek zamanlı abone grubu için günlük ortalama tüketim 30 kWh ve altında ise düşük kademeli tarife (Kademe 1), günlük ortalama tüketim 30 kWh'ın üzerinde ise yüksek kademeli tarife (Kademe 2) uygulanır.
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) elektrik tesisleri 2023 yılı hizmet satış bedellerini artırdı. Kurumun internet sitesinde yer alan tabloya göre 17 Temmuz 2023 itibarıyla yapılacak işlem bedelleri, 1 Mart 2023 tarihinde belirlenen bir önceki tarifeye göre ortalama %33 oranında artırıldı.
Yeni tarifeye göre, konut aboneleri için zam yapılmazken, sanayi ve ticarethane abonelerinin kullandığı elektriğe ise yüzde 20 oranında zam yapıldı. 1 Ekim'den itibaren geçerli olacak yeni elektrik fiyat tarifesi belirlendi. Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, konut aboneleri için zam yok.
2023 yılında ise tüketicilere etki eden elektrik zammı olmamıştır.
EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.
Kurum, kamu tüzel kişiliğini haiz olup idari ve mali özerkliğe sahiptir. İlişkili olduğu Bakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Bakanlık)'dır. Kurumun merkezi Ankara'dadır; taşra teşkilatı yoktur.
Elektrik ve doğal gaz abonelikleriyle ilgili yeni karar: O ücret alınmayacak.
1 Ocak'tan itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanacak.
2024 başında Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar, ekim sonundaki 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE artışı kadar olan yeniden değerleme oranında artırılacak.
Ülkemizde mesken aboneleri için 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL'dir. Bu tutarlara tüm vergiler (enerji bedeli, dağıtım bedeli, elektrik tüketim vergisi ve katma değer vergisi) dahildir.
ENJSA Hisseleri 2023 yılı içerisinde en yüksek 57.5 TL, en düşük ise 24.5723 TL'den işlem görmüştür.
Bu arada petrol fiyatlarındaki artış da dikkat çekiyor. Bu artışın üretimde girdi olarak petrol ve türevlerini kullanan Aksa Akrilik, Kordsa, Petkim, Aygaz, Tüpraş, THY, Pegasus ile cam, çimento ve gübre şirketlerinin performansım etkileyeceği hesaplanıyor.
Listenin başını Ruanda çekerken, arkasından Nikaragua ve Burkina Faso geldi. En ucuz elektriğin ise Sudan, Etiyopya ve Zimbabve'de olduğu belirtildi.
Elektrikteki kayıp ve kaçakların 1,5 milyar dolayındaki yıllık maliyeti elektrik fiyatlarına yansıtılmaktadır. Elektrikteki %18 KDV ve diğer kesintiler elektrik fiyatlarını yükselten bir başka etmendir.
Dünya genelinde elektrik fiyatları, salgının ardından ülkelerin ekonomik toparlanma sürecine girmesi, arzın hızla artan talep karşısında yetersiz kalması ve fosil yakıt fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükselişini sürdürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri