Yapı inşaatının bitmesinin ardından binanın kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu gösteren, yetkili birimler tarafından verilen bir tür onay belgesi olan iskan raporu, bir nevi yapı kullanım izni anlamına gelir. Bu nedenle yapı kullanma izin belgesi olarak da bilinir.
İskan belgesi alınması için projeye uygun olarak yapılmayan kısımların yeniden yapılması ya da düzenlenmesi gerekebilir. Bu da ciddi masraflara yol açabilir. 5 yıl içinde iskanı alınmayan yapılara para cezası ya da yıkım kararı uygulanır. Ayrıca iskanı olmayan binada oturmanın cezası da vardır.
İskan belgesi, yani yapı kullanma izin belgesi alabilmek için yapı tamamlandıktan sonra inşaat sahibinin veya yetkilisinin ilgili belediyeye bir dilekçeyle başvuru yapması gerekir. Bunun üzerine belediyenin ilgili birimi tarafından gerekli kontroller sağlanır.
İskan Nedir? İnşaatı tamamlanmış bir binanın mimari projeye uygun şekilde yapıldığını onaylayan belgeye iskan ruhsatı denir. İskan belgesi alınarak söz konusu gayrimenkulde oturma ve kullanma hakkına sahip olunur. Bu sebeple iskan belgesi “yapı kullanma izin belgesi” olarak da adlandırılır.
Bir yapı için henüz iskan belgesi alınmamış ise, resmi kayıtlarda bu yapı inşaat olarak gözükür. Henüz iskan belgesi olmadığı için, binaya elektrik ve su gibi mesken abonelikleri alınamaz, ancak şantiye abonelikleri alınabilir. Bu durum, konut sahiplerinin faturasına ek maliyetlerin yansımasına sebebiyet verir.
İlgili 43 soru bulundu
İskanı alınmamış yapı imar barışı/yapı kayıt belgesi ile imara uygun hale gelmediğinden yüklenici edimini yerine getirmiş sayılmaz. Yine yüklenici arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayanarak arsa sahiplerini imar barışına başvurmaya ve yapı kayıt belgesini almaya zorlayamaz.
Yapı kayıt belgeleri bina ve arsanın metrekareleri ile belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, vatandaş daire başına ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek iskânına kavuşabilecek.
Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
İnşaat sahibi tarafından yapılan dilekçeli başvuru sonrası en geç 30 gün içinde belediyelerce gerekli kontrolleri gerçekleştirir. Kontroller sonucunda uygun görüldüğü takdirde İskan Belgesi verilir.
Projeye uygun olarak yapılmamış olan ya da gerekli bölümleri tamamlanmamış olan yapıların iskan izni alması mümkün değildir. Ayrıca yapıyla alakalı belediyeye yatırılması gereken harçlar yatırılmamışsa ve sigorta primleri ödenmemişse yine iskan ruhsatı alınamaz.
Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor. Genel olarak iskan ruhsatını almak müteahhitlerin sorumluluğunda kabul edilse de, satış veya kat karşılığı sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir madde yer alıyorsa bu madde uygulanıyor.
Yasada İmar Kanunu'nda değişiklik öngören önemli bir madde de var. İnşaat ruhsatı almış ancak iskanı olmayan yapılarda artık elektrik ve su aboneliğine izin verilecek. SORUN NEDEN KAYNAKLANIYOR? Müteahhitler konut üretmeden önce belediyeden inşaat ruhsatı alıyor.
İskân Sorgulama Nasıl Yapılır? Almayı düşündüğünüz mülk için satın alacağınız kişiye sorabilir ya da belediyeden öğrenebilirsiniz. Online sorgulama için de E-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sorgulamanızı yapmanız yeterlidir.
İskansız evde oturmak suç değildir.
Satın almayı düşündüğünüz gayrimenkulün iskân durumu tapu belgesi üzerinde yer alan bilgilere göre değerlendirilir. Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretlidir. Burada kat mülkiyeti ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
İskan Raporu Nasıl Alınır? İskan raporu alabilmek için ilgili belediyelere gerekli belgeleri tamamlamış şekilde başvurmak yeterlidir. Tüm belgelerin sunulmasıyla birlikte belediyenin ilgili birimi, yapınızın uygun olup olmadığı konusunda bir analiz yapmaktadır. Sürecin sonucunda yapınız uygunsa rapor verilmektedir.
Evet, yapı kullanma izin belgesi, binada oturmaya izin verilen bir belge olduğu için uygulamada “iskan izni” olarak adlandırılmıştır. Yapı kullanma izni, bir yapının ya da yapı bölümlerinin kullanılmasında sakınca bulunmadığını belirten belgedir.
Ruhsatsız inşa edilen eski binalara, inşaata ruhsatı alınmadan başlanan binalara ya da ilgili olmayan kişilere verilmez. Taşınmaz mülk için geçerli bu belgeyi inşaat sahibi, müteahhit ya da noterden alınan belge ile yetki verdiği kişiler alabilir.
İskan Alındıktan Sonra Tapu Değişimi
Bu belge, bina veya konutun resmi olarak oturulabilir olduğunu onayladığı için tapu değişikliği için gerekli belgeler arasında yer alır. İşlem tamamlandıktan sonra, mülk sahibi resmi olarak yapıyı sahiplenir ve mülkiyeti üzerinde tam hak ve yetkiye sahip olur.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki en temel farkı iskan belgesi oluşturuyor. Kat irtifaklı yapılarda yapı kullanım izin belgesi bulunmazken, bu izin belgesi kat mülkiyetine geçişin en önemli şartları arasında yer alıyor.
Kat Mülkiyeti Nedir? Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmak için ilk olarak iskân belgesine sahip olunması gerekir. İskân belgesi, yapı kullanım belgesi olarak da adlandırılabilir. Daire, depo, mağaza ya da kat gibi bağımsız bölgeler için alınan kat mülkiyeti, tamamlanmış bir inşaat olmasını da gerekli kılar.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim.
Yapı kullanma izin belgesi halk arasında iskân belgesi olarak da bilinmektedir. Yapı kullanma izin belgesi alınabilmesi için bu yapı hakkında inşaat ruhsatı alındığı tarihten itibaren 2 sene içerisinde yapının inşaatına başlanması, bu tarihten sonraki 5 sene içerisinde de yapının inşaatının tamamlanması gerekmektedir.
Sorusunun cevabı ve iskan belgesi nereden alınır? Sorusunun cevabı ise; müteahhidin ya da yetki verdiği kişinin dilekçe ile ilgili bölgenin belediye imar müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu başvuru için tek bir ön şart vardır, o da binanın onaylanmış projeye uygun bir biçimde tamamlanmış olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri