şarj istasyonu konusunda yapılan çalışmalar her yıl geçen yıla oranla daha fazla artarak devam etmektedir. Elektrikli arabaların şarjlarının bitmesi durumunda devreye şarj araçları girmektedir. Talep üzerine ilgili noktaya giden şarj araçları, yaklaşık 20 – 30 dakika içerisinde aracın enerji ihtiyacını karşılamaktadır.
Yolda kalan elektrikli aracın çekilmesi söz konusu olduğunda “Ahtapot” olarak tabir ettiğimiz çekici kolları ile kaldırılarak düz yataklı bir çekici üzerine konulması en iyi çözüm oluyor. Bu sayede, elektrikli aracın motoru çalışmadan tekerleklerinin dönmesi ile oluşabilecek olumsuz etkilerin de önüne geçiliyor” dedi.
Bir elektrikli araç bataryasının ömrü çoğunlukla 8 ila 10 yıl arasında oluyor. Esasında yapılan araştırmalar elektrikli araç bataryalarının değişim gerekmeksizin 20 yıla kadar kullanılabileceğini gösteriyor. Ancak üretici firmalar çoğunlukla 8 yıl bandında garanti sunuyor.
Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre dizel tüketir. Kasım 2023 fiyatları ile 100 km için elektrikli araç şarj bedeli: Evde şarj etmeniz halinde 17,5×2,13 TL = 37,27 TL.
Ev elektriğinden yapılan şarjlarda kW için 2.6 TL ödeniyor. AC ve DC şarj istasyonlarında ise markaya ve şarj istasyonuna göre kW başına ödenen rakam 10 TL'ye kadar çıkabiliyor.
İlgili 40 soru bulundu
100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW'lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL'ye denk düşüyor.
Comments201. Biz TOGG'u evden şarj ediyoruz. Full şarj 160-170 TL'ye geliyor ve yaklaşık 420 km gidebiliyoruz.
Ev tipi şarj istasyonlarında araçlar genellikle saatte 3 ila 7 kW arasında dolup 15 ila 50 kilometre menzil sağlıyor. Aracınızın kaç kW hıza ulaştığını öğrenerek evinizdeki şarj süresini hesaplayabilirsiniz. Ancak ev tipi şarj istasyonlarında tam dolum 10 ila 24 saat arası sürebiliyor.
Elektrikli araçların menzil hesaplamalarında 1 kW'nin kaç km gidebileceği, batarya verimliliği ve aracın enerji tüketimiyle doğrudan ilişkilidir. Genel bir yaklaşım olarak, ortalama bir elektrikli aracın yaklaşık 5-8 km kadar yol kat edebilmesi için 1 kWh enerjiye ihtiyaç duyduğu söylenebilir.
Togg, kaç dakikada/saatte şarj oluyor? Togg'un 300+ km ve 500+ km menzil sunan şeklinde 2 farklı batarya seçeneği olacak. Aracı evde prize taktığınız zaman 24 saatte 300 km menzil sunacak. Yani düşük menzil sunan paketi satın aldıysanız 24 saatte bataryasını tamamen doldurabileceksiniz.
Yapılan araştırmalara göre batarya ömürleri yaklaşık 160.000 kilometreye kadar uzayabiliyor.
Tek bir hareketli parçaya sahip olan elektrik motorunun kullanım ömrü daha uzundur. Genellikle, düzgün olarak bakımı yapılmış bir elektrik motoru, büyük onarımlara ihtiyaç duymadan 30.000 saate kadar kullanım ömrüne sahiptir.
Elektrikli arabalar, geleneksel araçlardaki yakıt kullanımına kıyasla %75'e varan tasarruf sağlamaktadır. Elektrikli arabalar kullanıcılara ve dolayısıyla ülkelere sunduğu bir diğer avantaj enerji kaynağının temininde dışa bağımlılığını azaltmasıdır.
Türkiye'deki evlerde bulunan standart 220 volt alternatif akım (AC) prizlerini kullanarak elektrikli bir aracı şarj etmek mümkündür. Ancak bu yöntem, genellikle "seviye 1" şarj olarak adlandırılan ve daha düşük bir güç seviyesi sağladığı için, aracın tamamen şarj olması daha uzun sürebilir.
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj edebiliyor.
TOGG ŞARJ ÜCRETİ NE KADAR? Togg'un kısa ve uzun menzilli akıllı cihazlarında kapasiteler menzile oranla değişiklik gösteriyor. Kısa menzilli Togg 52,4 kWh bataryasıyla 314 kilometre yol alabilirken uzun menzilli Togg 88,5 kWh bataryasıyla 523 kilometre yol gidebiliyor.
Yerli ve Milli gururumuz Togg T10X akıllı cihazı düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 16,7 kWh, uzun menzilli batarya ise 16,9 kWh değerinde elektrik tüketir, muadil bir SUV ise 100 kilometrede ortalama 7 litre dizel yakıt tüketir.
Bugün piyasadaki elektrikli otomobillerin tek şarj ile gidebildikleri menzil, marka ve modele göre 150 km ila 600 km arasında değişkenlik gösteriyor. Bununla birlikte gidilebilecek maksimum mesafeyi belirlemede, yol ve hava koşulları ile sürüş stili de önemli bir rol oynuyor.
Elektrikli araçlar; evlerde, iş yerlerinde, apartman otoparklarında, AVM' lerde, otoban kenarlarında, otoyol dinlenme tesislerinde kurulan şarj istasyonlarında şarj edilebilir. Araç modeline, soket tipine ve şarj kapasitesine göre farklı sürelerde şarj edilebilir.
Elektrikli araç sahipleri Voltrun istasyonlarında şarj işlemi gerçekleştirebilirler. Personal istasyonlarda (ki bu genellikle kendi sahip oldukları istasyonlardır) herhangi bir ücret ödemezler, sadece istasyon sahibi, elektrik faturasını normal olarak abone olduğu elektrik tedarik firmasına öder.
Bir elektrikli aracı şarj etmek, şarj etmeye başladığınızda pilinizin ne kadar dolu olduğuna ve şarj etme hızınıza bağlı olarak 30 dakika ile 10 saat arasında değişebilir. Elektrikli araçlar, genel olarak gazdan daha ucuz olan elektrikle çalıştıkları için gazla çalışan arabalardan daha yakıt verimlidir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 1 Nisan 2023 itibarıyla belirlediği yeni fiyatlara göre, 240 kWh'ın üzerinde enerji tüketen konutlar için vergiler dahil kWh başına 2.21 TL ücretlendirme uygulanıyor. İşyerleri için ise tarife 1 kWh/3.78 TL olarak belirlenmiş durumda.
App Store, Google Play ve App Gallery üzerinden kullanıma sunulan Trumore uygulamasını indiren veya Togg websitesi üzerinden Tru.ID oluşturan her bir tekil kullanıcı, nakit ya da kredi kartı aracılığıyla cüzdanlarına aktardıkları 60 bin TL ön ödemeyi yaparak, çekiliş sürecine katılmaya hak kazanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri