1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile ilkokula öğretmen yetiştirmek üzere 1974 yılında İki Yıllık Eğitim Enstitüleri açılmış, öğretmenin niteliği yükseköğrenim düzeyinde ele alınmaya başlamış ve 1982 yılında Eğitim Yüksek Okulları adı ile üniversitenin bünyesine alınmıştır.
ÖZ: Osmanlı eğitim sisteminde öğretmenler; muallim, müderris, molla, hoca gibi adlarla anılmışlardır.
Başka bir ifadeyle, başlangıçta doğal bir toplumsal ilişki biçimi olan öğrenme-öğretme eyleminin, toplumsal örgütlenme sürecinde okul şeklinde kurumsallaşması kaçınılmaz olarak öğretmenlik mesleğinin de ortaya çıkmasını sağlamıştır.
1848 yılına kadar okullarda öğretmen olarak görevlendirilen kişiler daha çok medreselerden mezun olanlar arasından seçiliyordu. Bununla birlikte, sıbyan okullarına ihtiyaç dâhilinde imam, müezzin, hafız ve biraz okur-yazar olan kişiler de öğretmen olarak atanabiliyorlardı (Akyüz, 2003).
İşte bu özel günün anlamı ve ilan edilişinin hikayesi hakkında detaylar... Şurada Paylaş! Öğretmenler Günü Atatürk'ün 100. doğum yıldönümü olan 1981'de, başöğretmen olduğu günün yurt çapında kutlanmasına karar verilmesiyle ortaya çıkmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Türkiye'de her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Bu, Atatürk Yılı ilan edilen 1981 yılında 12 Eylül Askerî İdaresi tarafından başlatılmış bir uygulamadır.
Öğretmenler günü dünya çapında kutlanan özel bir gündür. 1994'ten bu yana UNESCO tavsiyesiyle her yıl 5 Ekim'de kutlanan Dünya Öğretmenler Günü, gelecek nesillerin yetişmesinde önemli rolü olan öğretmenlerin haklarını tanımaları ve eğitimdeki temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla desteklenmektedir.
Okuma yazmayı annesinden öğrenen Refet Angın, Cumhuriyetin ilanı ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu'ndan sonra Gelibolu'da açılan iki okuldan biri olan Cumhuriyet Okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başlamış, henüz küçük bir çocukken öğretmen olmaya da karar vermişti.
Aristo : Aristo Stageria'da doğmuştur. Felsefeye göre ilk öğretmen olarak bilinir.
Osmanlı döneminde örgün eğitim kurumlarında öğretmenlik mesleğinin ilk karşılığı, sıbyan mekteplerinde görev yapan muallimler ve medreselerde görev yapan müderrisler ile karşımıza çıkmaktadır.
Öğretmenlik mesleği, 1973 tarihli Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43. maddesinde "devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği" olarak tanımlanmıştır. Öğretmen, bu mesleği icra eden kişidir.
Öğretmenler 3 farklı statüde çalışıyor: Kadrolu, sözleşmeli ve ücretli.
Öğretmenler aynı okulda en fazla 8 yıl görev yapabilecek!
Bu çalıĢmada, klasik dönem Osmanlı eğitim sistemi, Tanzimat döneminde eğitim alanındaki reformlar ile Osmanlı Devleti'nde kız öğretmen okulları (Darülmuallimât) ve bu okulların kadının meslek hayatına katılması sürecine etkisi (1870-1920) incelenmiĢtir.
Arapça dilinde ders masdarından gelmekte olan müderris kelimesi aslen, ders veren öğretmen ya da ders vermeye yetkili olan ilim sâhibi kimse anlamındadır.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir. Bunun dışında hoca ve muallime kelimeleri de bazı kaynaklarda öğretmen kelimelerinin eş anlamlı kelimesi olduğunu açıklamışlardır.
Mus'ab, kendini en üstün ahlaki faziletlerle donatmış ve ilimde üst noktalara ulaşmıştı. Bu sebeple Peygamberimiz onu İslam'ı öğrenmek isteyen bir kabileye göndermiş ve ona ''İslam'ın ilk Öğretmeni'' olma vazifesini vermiştir.
"Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği", Öğretmen okullarının açılışının 167. yılını kutladı. Başkan Hasan Gürhan yaptığı açıklamada; “1848 yılında yüzünü batıya dönen Osmanlı imparatorluğu batı modeli eğitim ve öğretim için batı ülkelerindeki gibi öğretmen yetiştiren öğretmen okulları açtı.
Muallim-i Evvel (İlk Öğretmen) - Aristoteles - 1000Kitap. 140 syf.
Bu görev Mus'ab bin Umeyr'e verildi. Medine'de Es'ad bin Zürare'nin evinde kalan Mus'ab bin Umeyr (r.a) birer ikişer gelen Medinelilere İslam'ın esaslarını öğretti. Medine'ye ilk hicret eden sahabi Mus'ab bin Umeyr'dir. Kendisine verilen bu görev dolayısıyla Mus'ab, İslam'da ilk öğretmen olarak kabul edilir.
İslam Felsefesi'ndeki 3 öğretmen: Muallim-i Evvel (Birinci Öğretmen): Aristoteles. Muallim-i Sani (İkinci Öğretmen): Farabi. Muallim-i Salis (Üçüncü Öğretmen): İbn Miskeveyh.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk öğretmeni Şemsi Efendi ve (eski deyişle) mektebini, çok küçük yaşlarda hepimiz, büyüklerimizden ve öğretmenlerimizden duymuşuzdur.
Öğretmenler Günü'nün Türkiye'de 24 Kasım'da kutlanmasının ise çok özel bir sebebi var. 24 Kasım 1928, ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği'ni kabul ettiği gündür. Atatürk'ün doğumunun 100. yılı olan 1981'den itibaren her 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.
24 Kasım'ın Öğretmenler Günü olarak seçilme nedeni, 1928'de Mustafa Kemal Atatürk'ün başöğretmen sıfatını resmen aldığı günün yıldönümü olması. Kararın 1981'de alınması ise bu yılın Atatürk'ün doğumunun 100. yılı olmasından kaynaklanıyor.
Öğretmenler Günü tüm dünyada kutlanan bir gün. Peki çoğu dünya ülkesinden farklı bir tercihle bu özel günü neden 24 Kasım'da kutluyor olabiliriz? Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür bildiğiniz üzere.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri