Yazdığı şiirlerle edebiyat yaşamına atılan Orhan Kemal, cezaevinde Nazım Hikmet ile tanıştıktan sonra hikâye ve roman yazmaya başlamıştır.
Orhan Kemal 15 Eylül 1914 yılında Adana Ceyhan'da doğmuştur. Toplumsal gerçekçi roman türünün öncülerindedir. Gerçek ismi Mehmet Raşit Öğütçü'dür.
Hikâyelerini 1940 yılından itibaren neşretmeye başlayan Orhan Kemal'in eserlerinde Sabahattin Ali ve Sadri Ertem gibi yazarlardan etkilendiği görülmektedir. Toplumcu gerçekçi anlayışı benimsemiştir.
Türk edebiyatında toplumcu gerçekçi romanın önde gelen isimlerinden biri de Orhan Kemal'dir. Edebiyat dünyasına şiir yayımlayarak giren sanatçı, daha çok romancılığı ve hikâyeciliği ile ön plana çıkmıştır denilebilir.
Orhan Kemal'in sanat anlayışı kendi ifadesiyle” sosyal gerçekçi bir sanat” anlayışıdır. Orhan Kemal toplumsal eleştirisel gerçekçi sanat tarzını; gerçekçilik ve doğalcılıkla zenginleştirmiştir. “ Ne dediğini bilen bir yazar için sınıflar dışında bir edebiyat yoktur.” der.
İlgili 15 soru bulundu
Orhan Kemal, çok genel manada, en azından vakayı diyaloglarla takdim etme ve şiveleri kullanma açısından Hüseyin Rahmi Gürpınar'a kadar uzanan natüralist ve realist roman anlayışını, Sadri Ertem, Sabahattin Ali gibi romancılar kanalından devralan "sosyal gerçekçi" bir romancıdır.
Orhan Kemal Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir? Orhan Kemal toplumcu gerçekçi ve Marksizm edebi akımlarından etkilenmiştir.
Toplumcu gerçekçi görüşün önemli isimlerden biri olan Kemal Tahir, romancı kimliğinin yanında entelektüel kimliğiyle de öne çıkar.
Ancak yeri gelmişken; altını ısrarla bir kez daha çizerek anımsatmakta yarar var: Orhan Kemal, komünist bir yazardı; “Gerçek bir sosyalistti.” Tahir Şilkan'ın ifadesiyle, “İşçi sınıfının yazarıdır”; “Toplumcu gerçekçi edebiyatının en önemli isimlerinden”dir.
Toplumcu gerçekçi sanatın öncülerindendir. Edebiyata şiirle başlamış, Nazım Hikmet'in etkisiyle romana yönelmiştir. Hızlı olay akışı ve devingenliğin ön planda olduğu yapıtlarında diyaloglara ağırlık vermiştir. Türk edebiyatına işçi sınıfını getiren yazarlardandır.
Peyami Safa Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir? Peyami Safa romanları, hikâyeleri, makale ve araştırmaları ile edebiyat dünyasına katkı sağlamıştır. Mistisizm akımından etkilenmiş ve yapıtlarında olaya değil psikolojik tahliller ile ruhsal çözülmelere sıkça yer vermiştir.
Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir.
Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar.
Yaşar Kemal'in Roman Anlayışı Nedir? Yaşar Kemal, romanlarını toplumcu gerçekçi bir bakışla kaleme almıştır.
Özellikle Türk inkılâbında akılcılık, rasyonalizm ve pozitivizmin izlerini görmemiz bunun delilidir (Turan 1989: 11). Fransız Devrimi ile birlikte ortaya çıkan düşünce akımlarından özellikle ulusal egemenlik, milliyetçilik, laiklik gibi ilkelerden de etkilenmiştir (Mumcu 1992: 81; Eroğlu 1982: 16-22).
Mustafa Kemal Atatürk; Ziya Gökalp ile milliyetçiliği, Namık Kemal ile vatanseverliği, Mehmet Emin Yurdakul ile milliyetçiliği, Tevfik Fikret ile inkılapçılığı, Jean Jack Rousseau ile yurttaşlık bilinci, Montesquieu ile cumhuriyetçiliği, Voltaire ile bilimselliği ve akılcılığı öğrenmiştir.
Toplumsal gerçekçi roman türünün öncülerindedir. Gerçek ismi Mehmet Raşit Öğütçü'dür.
Koğuş Orhan Kemal'in önce uzun bir hikaye şeklinde yazdığı ve daha sonra oyun haline getirdiği eseridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri