Üzerini geçmeyecek kadar suyu ekleyip, 50 dk düdüklü pişiriyoruz. Dana eti kullanacaksanız, 1 saat 10-15 dk pişirmenizi tavsiye ederim. Etin yumuşak olması için sulu sevenler bu şekilde yapabilir. Koyu kıvamlı sevenler düdüklüyü açtıktan sonra, kapağı kapatmadan orta ateşte 5 dk daha pişirebilir.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 70 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 60 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 4 kişilik soğanlı yahni içindir. Afiyet olsun.
Tenceredeki soğanlar pembeleşmeye başlayınca, sirkeyi, şekeri, tuzu ve karabiberi ekleyin. Son olarak domates salçasını da ilave ettikten sonra, 5 dakika daha karıştırın ve üzerini örtecek kadar su koyun.
Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Kuşbaşı etleri alıp yüksek ateşte kendi suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine sebzeleri ekleyin ve kavurmaya devam edin. Etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kapağını açık bıraktığınız tencerede orta ateşte pişirme işlemini sürdürün.
Bir taraftan da sebzelerimizi julyen doğrayalım ve ayrı bir tencerede yağ ile sırasıyla havuç, patates, soğan ve biberi kavuralım. Haşlanmış olan etin üzerine kavrulmuş olan sebzeleri de ekleyelim. Biraz tuz, kekik, karabiber ekleyelim. 10 dk kadar daha pişirelim.
İlgili 16 soru bulundu
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Birgül şöyle devam eder: “Yahni sadece bizim değil pek çok Balkan, Yunan ve İran' da da olan bir yemek yapma şeklidir.
Yahni, sebze (çoğunlukla; biber, domates, patates, fasulye), et, baharat veya deniz ürünlerinin, et suyu veya kemik suyu ya da sos ile pişirilmesiyle yapılan ana yemektir.
"yahni" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 10 sonuç stew i. fricassee i. stew over i.
Yumuşayan etlere domates salçası, arpacık soğan, sarımsak, sirke, tuz, karabiber ve defne yaprağını katıp karıştırın. Üzerini bir parmak kalınlığında geçecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirme işlemine devam edin. Kıvam ve lezzet vermesi için arada tereyağı ekleyin.
Üzerini geçmeyecek kadar suyu ekleyip, 50 dk düdüklü pişiriyoruz. Dana eti kullanacaksanız, 1 saat 10-15 dk pişirmenizi tavsiye ederim. Etin yumuşak olması için sulu sevenler bu şekilde yapabilir. Koyu kıvamlı sevenler düdüklüyü açtıktan sonra, kapağı kapatmadan orta ateşte 5 dk daha pişirebilir.
Bu pişirme tekniğinin tarifi şöyledir: Küçük parçalara ayrılan etler işkembenin içine doldurulur, su ilave edilip, ateşin üstüne asılır. Bu ateşte, aynı hayvanın kemikleri kullanılır. Amazon ormanlarında yaşayan ilkel kabilelerin ise yahniyi kaplumbağa kabuğunda pişirdikleri kayıtlara geçmiştir.
Tenceremize soğan ve sarımsakları alarak, kavurmaya başlıyoruz. Ardından salçamızı da ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyoruz. 1 su bardağı sıcak suyu ve baharatları da ekleyerek karıştırıyoruz. Sonra etlerimizi de ekleyerek, 2 su bardağı kaynar suyunu döküyoruz.
Etleri düdüklü tencerede hafifçe kavuruyoruz. Yemeklik doğranmış soğanları da ekleyip kavuruyoruz. Salçasını ve baharatları ilave edin. Nohutları (bir gece önceden ıslatılmış) ekleyip suyu da koyduktan sonra ağzını kapatıp 45-50dk pişiriyoruz.
Papaz yahnisi (Soğan yahnisi) bir çeşit yahnidir. Mecmuâ-i Fevâid de isminin sebebinin keşiş ve papazların perhiz yemeği olmasından dolayı bu isimle adlandırıldığı yazılmaktadır. Papaz yahnisi Kırklareli mutfağının yemeklerinden birisidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuttaki mikropları öldürür. Bağırsakları temizler idrar sökücüdür. Grip, astım ve bronşit gibi hastalıklara faydalıdır.
Farsça yaχnī يخنى "tencere yemeği, yahni" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Soğdca yaχnē "artık, özellikle yemek artığı" sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Farsça viyaχna "artmak, geri kalmak" fiili ile eş kökenlidir.
Yahni yapımında; Kuzu eti, dana eti, tavuk eti, balık eti ve hindi eti kullanılabilir. Ancak en yaygın olanları kuzu, dana ve tavuktur. Dünyanın en eski yemeklerinden biri olduğu düşünülen yahni, farklı ülkelerde de pişirilir. Özellikle bayram, düğün gibi kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir.
Tereyağını bir tencerede eritip üzerine etleri ilave edin. Suyunu salıp yeniden çekinceye kavurun. Üzerine arpacık soğan, kuru erik, defne yaprağı, tuz ve toz beyazbiber ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Daha sonra suyu ekleyip ağır ateşte etler yumuşayana kadar (gerekirse su ekleyerek) pişirip servis yapın.
Soğan ve koyun eti yağda kavrulur. Bir gece suda bekletilen nohut çömleğe konur. Su ve salça ilave edildikten sonra tandırdaki köz halindeki ateşin içine gömülerek pişirilir.
2-3 su bardağı su, tuz ve baharatlarda eklenerek karıştırılır (su miktarı size bağlı). Kapağı kapatılarak kısık ateşte pişmeye bırakılır. 4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri