Maddenin temel parçacıklarını oluşturan elektron, kuark ve gluon ise tek boyutlu yani nokta parçacıklardır. Elektronlar hem parçacık hem dalga özelliklerini gösterirler. Bu sayede diğer parçacıklarla çarpışabilir ya da kırınabilirler.
Atom altı dünyaya yolculuk
Metrenin milyarda birine (10-9) nanometre diyoruz ve moleküller nanometre boyundaki oluşumlar. Atomlar ise metrenin on milyarda biri boyunda ve kuantum fiziğindeki belirsizlik ilkesi de bu ölçekte etkisini göstermeye başlıyor. Metrenin 10 milyarda birine (10-10) bir Angstrom diyoruz.
Bu değer, λe = h/p denklemiyle elde edilir (h Planck sabitini, p momentumu ifade eder). Yukarıdaki 51 GeV değerine sahip elektron dalga boyu, atom çekirdeğinden küçük yapıları keşfetmeye yetecek kadar düşük olan 2,4×10-17 m'dir.
Maddenin küçük parçalarına net bir şekilde parçacık deriz. Bunlar klasik fizikteki tanımıyla elektron, proton ve nötron gibi parçacıklardır.
Elektron ve diğer temel parçacıklar (leptonlar, quarklar gibi) kendilerine ait vasıflara sahip değiller. Bu nedenle de kendi aralarında da hiç bir farklılık sunmuyorlar. Yani demirin içindeki elektronla, hidrojenin ya da oksijenin ya da başka bir elementin içindeki elektron tamamen aynı.
İlgili 16 soru bulundu
Bir atomun yörüngesinde taşıyabileceği en fazla elektron sayısı 2n2 formülüne göre hesaplanır. (n = yörünge sayısı ya da periyot sayısı)Son yörüngede ise 8 den fazla elektron bulunamaz.
Proton, elektrondan yaklaşık 1836 kat daha büyüktür ve protonun ve nötronun kütleleri neredeyse eşittir.
Atomdaki üç temel parçacık elektron, proton ve nötrondur. Bütün elementlerin atomlarında bu üç parçacık mutlaka bulunur; tek istisnası hidrojen-1 atomudur ki bu atomda nötron yoktur. Ayrıca herhangi bir hidrojen katyonunun elektronu da yoktur.
Atomu anlamak için başka bir şey gerekir: Elektronlar (ve aslında klasik fiziğe göre parçacık sandığımız her şey) aynı zamanda dalga özelliğine sahiptir; klasik fizikte dalga bildiğimiz her şey de aynı zamanda parçacık özelliğine sahiptir.
Atom çekirdeği, elektrondan kütlece büyük iki temel parçacıktan; proton ve nötrondan oluşmaktadır. Protonun elektrik yükü 1'dir, nötron ise yüksüz bir parçacıktır. O halde atom çekirdeği pozitif elektrik yüküne sahiptir. Elektron ise eksi bir (-1) elektrik yüküne sahiptir.
Elektronun ve protonun elektrik yüklerinin değerleri eşittir. Protonun kütlesi, elektronun kütlesinin yaklaşık 2000 katıdır. En küçük elektrik yükü “elektron yükü' dür.
Hesaplamalar elektronunun saniyede 2,200 km hızda hareket ettiğini gösteriyor. Bu ışık hızının %1 inden daha az ama gezegenimizi yaklaşık 18 saniyede dolaşması için yeterli bir hız.
Bir protonun kütlesi bir nötronun kütlesine yaklaşık olarak eşit olmasına karşın elektronun kütlesinin tam 1836 katıdır. Protonun kütlesi yaklaşık olarak 1.673x10^-24 g, nötronun kütlesi 1.675x10^-24 g ve elektronun kütlesi 9.11x10^-28 g'dır.
Atomun kendisi yuvarlak değil, etrafında belirli yörüngelerde elektronlar dönüyor ve bu yörüngeler sandığın gibi daire de değil, çok daha kompleks yapıları var. Belirli bir yapının temeli olan atom, en küçük yapıtaşlarından ve her madde için ayrı özelliklere sahip. Bu sebeple tam bir şekil biçilemez.
Günümüzde kabul edilen en küçük parçacık, atom altı parçacıklardan biri olan elektrondur.
Elektronlar temel parçacıklardır - bölünemez, kırılmaz.
Bir atomun yayabileceği ışığın frekansları elektronların bulunabileceği seviyelere bağlıdır. Elektronlar uyarıldıkları zaman daha yüksek enerjili seviyelere veya orbitallere taşınır. Elektron eski seviyesine döndüğü zaman, ışık yayılır.
Elektronlar çekirdeğe yaklaştıklarında, yani konumları daha belirli hale geldiğinde hızlarındaki belirsizlik artar. Bu sebeple çekirdeğe düşmeden hareketlerine devam ederler. Elektronun hareket etmesini sağlayan "ilk" enerji ise atom oluşurken atomun yapısında depolanmıştır.
Sorun şu: Elektronlar, aşırı yavaştır. Foton gibi kütlesiz parçacıklar ışık hızında gitmektedir; ama elektron kütlesiz değildir. Dahası, elektronların akacağı tel içinde çok sayıda atom vardır.
Bir atomun yörüngesinde yani çevresinde dolaşan parçacıkların sayısına 'elektron sayısı' denir. Elektron sayısını bulmak için periyodik cetvelde element sembolünün sağ alt köşesinde yazan sayıya bakmak gereklidir. Yüksüz yani nötr bir atomun atom numarası elektron sayısına eşittir.
Bu nötronlar, atomun ağırlığını belirler ve farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olabilirler. dünyada bulunan 118 elementin her biri farklı bir atomdur ve tüm 118 elementin farklı izotopları bulunabilir.
Mesela bir proton ve bir elektron, bir hidrojen atomunu oluşturur. 2 proton, 2 nötron ve 2 elektron olduğunda ise helyum atomu meydana gelir. 6 proton, 6 nötron ve 6 elektron ile insan vücudunda en çok bulunan ikinci element olan karbon ve 8 proton, 8 nötron, 8 elektronla ise insan vücudunda bolluk bakımından en çok ...
Çünkü elektronlar çekirdeğe doğru yaklaşırken sahip oldukları enerjiyi dışarı vermek zorundadır ve bunu ışıma yaparak verirler. Yani eğer elektronlar çekirdeğe düşecek olsaydı sürekli olarak atomlardan durmaksızın süregelen bir ışıma olması ve atom elektronlarının zaman içerisinde kaybedilmesi gerekirdi.
Elektronu J. J. Thomson; Protonu Onun Doktora Öğrencisi Ernest Rutherford; Nötronu ise Rutherford'un Doktora Öğrencisi James Chadwick Keşfetmiştir!
Nötronlar nötrdür; çünkü iki negatif yüklü aşağı kuark ve bir pozitif yüklü yukarı kuark içerir. Peki ya renk dinamiği? Klasik fizikten örnek verirsek: Kırmızı, mavi ve yeşil ışığı birleştirirseniz beyaz ışık olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri