Nanotüpler, silindir şekilli ve tek boyutlu fullerence'lerdir. Şu anda karbon ve bor nitrür nanotüpler kullanılmaktadır. Karbon nanotüp; silindir şeklindeki bir karbon allotropudur ve sadece karbon atomu içerir. S. Iijima tarafından 1991 yılında bulunmuştur.
Karbon nanotüp, grafen olarak adlandırılan iki boyutlu (2D) örülü karbon yapının silindir şeklinde sarılmış halidir.
Boyutlarına Göre Nanomalzemeler
Sıfır Boyutlu Nanomalzemeler (0D), Tek Boyutlu Nanomalzemeler (1D), İki Boyutlu Nanomalzemeler (2D), Üç Boyutlu Nanomalzemeler (3D).
Lazer ablasyonu (Lazerle Aşındırma), yüksek sıcaklıklarda darbeli bir lazer ve bir inert gazı eşleştirir. Darbeli lazer grafeni buharlaştırır ve buharlardan karbon nanotüpler oluşturur.
Nano, metrik sistemde bir birimdir ve 1 nm = 10-9 m'dir. Nanomalzeme: Yaygın tanıma göre en az bir boyutu 100 nm'den küçük olan ya da bu küçük malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan malzemelere nanomalzemeler denir.
İlgili 17 soru bulundu
Nanomalzemeler yapılarına göre nanopartiküller, tabakalı veya lamelli nanoyapılar, telsi nanoyapılar ve kütlesel nanoyapılı malzemeler olarak sınıflandırılabilir.
Atomların bir araya gelmesiyle oluşan katılar, sıvılar ve gazlar bu uzayda bir hacim kaplar. Günümüzün aktif araştırma alanlarından biriyse iki boyutlu ya da bir diğer adıyla tek katmanlı malzemeler. Bu malzemelerin yapısı kristalli katılarınkine benzer.
Grafen tek atom inceliğinde olduğundan dolayı iki boyutlu kabul edilen, kovalent bağ ile bağlı karbon atomlarının altılı balpeteği örgüsünde kusursuzca dizilmesiyle oluşturduğu üstün özelliklere sahip bir nanomateryal olarak tanınmaktadır.
Nanotüpler ise nanoteknoloji sayesinde üretilen ürünlerden kullanılır. Çaplarından milyonlarca kat uzunluğa sahip nanotüpler elektrik ve ısı iletkenliği, sağlamlık ve dayanıklılık gibi özellikleri ile kıyaslamaya tabi tutulduğunda diğer materyallere nazaran kat be kat daha avantajlı.
Karbon Nanotüp: Silindirlerden oluşan fulleren tipi yapılardır. Önemli elektronik ve mekanik özelliklere sahip nanoyapılardır. Enerji iletimi diğer iletkenlere göre daha fazladır, karbon nanotüpler de fullerenler gibi yapay olarak üretilirler.
Nano malzemeler 4 kat daha yüksek Young modülü ve gerilme mukavemeti değerine sahiptirler. Daha az plastik deformasyona uğrarlar ve daha kırılgan yani gevrektirler. Nano yapılı malzemelerin mukavemet ve sertliği boyutun azalmasıyla artar.
ISO / TS 80004' te nanomateryal, "nano ölçekte herhangi bir dış boyuta sahip olan veya nano ölçekte iç yapıya veya yüzey yapısına sahip malzeme" olarak tanımlanmaktadır. Nano ölçekte "yaklaşık 1 nm (nanometre) ila 100 nm arasındaki uzunluk aralığı" olarak bilinmektedir.
Nanopartikül veya nanoparçacık, bir maddenin boyutları 100 nanometre ve altında kalan toz parçalarına verilen addır. Nanoteknolojinin temelini oluşturmaktadır.
Karbon Nanotüp, karbon elementinin uzunluk-çap oranı 28x106:1 olan allotropu. Bu oran başka herhangi bir malzemenin sahip olabileceğinden daha büyüktür.
Tek Duvarlı Karbon Nanotüpler (SWCNT'ler)
Yuvarlanmış tek bir grafen tabaka, tek duvarlı karbon nanotüp (SWCNT) olarak tanımlanmaktadır.
Çaplarının milyonlarca katı uzunluklara ulaşabilen karbon nanotüpler sağlamlık, elektrik iletkenliği, ısı iletkenliği gibi özellikleriyle de başka malzemelere göre daha avantajlı. Yunancadaki nanos kelimesinden türetilen nano, “cüce” anlamına geliyor.
Nanotüpler; esnek, dayanıklı ve güçlü. Ayrıca grafen yapısı sayesinde elektrik iletimi ve ısı yalıtımı konusunda mucizeler yaratıyor. Birkaç yıl önce bilim insanları karbon nanotüplerden “Nanotüp Aerojel” adı verilen sıvı bir malzeme ürettiler.
Tüm karbon nanotüpler ve fiyatları için tıklayınız.
En sert malzeme olarak bilinen elmasın elastik modulus değeri 1,2 TPa iken bu değer Karbon Nanotüpler de yaklaşık olarak 1 TPa'dır. Aynı kütledeki çelikten de daha kuvvetli bir malzemedir.
Karbon nanotüplerin tarihi, 1984 yılında R.E. Smalley ve arkadaşları tarafından karbon atomunun yapay allotroplarından biri olan 'fulleren'lerin bulunmasıyla ve rastlantı sonucu 1991'de NEC laboratuvarlarında (Japonya) çalışan Sumio Ijima'nın, fullerenlerden silindir şeklinde nano yapılar elde etmesiyle başlar.
Bugün, grafen ve grafen teknolojisi dendiğinde akla ilk gelen şirketlerden olmamız bize ayrıca heyecan katıyor.” Geçen sene Nanografi tarafından Türkiye'nin ilk Grafen Seri Üretim Tesisi açılmıştı. Bu tesisle birlikte Türkiye, grafeni seri üretebilen 10 ülke arasında yer aldı. Tesisin yıllık üretim kapasitesi 100 ton.
21. yüzyılın mucize malzemesi olan GRAFEN karbon atomunun bal peteği örgüsü şeklindeki iki boyutlu planar yapıdadır. Grafen katlanabilir ve üstün mekanik özelliklerinden dolayı nanokompozit üretiminde karbon fibere üstünlük sağlamaktadır.
Örneğin kurşun kalemlerde kullanılan grafit yumuşak ve kırılgan bir malzemeyken, elmas dünyadaki doğal olarak bulunan en sert malzemelerden biridir.
Üç boyutlu uzay (3D); en, boy ve derinlik algılarının hepsinin birden var olduğu ortam. Cisimler; uzunluk, genişlik ve derinliği ile gösterebiliyorsa bu durumda üç boyuttan bahsedilebilir.
Üç boyutlu cisim: En, boy ve yüksekliği olan cisimler üç boyutlu cisimlerdir. İki boyutlu cisim: Sadece eni ve boyu olan cisimler iki boyutlu cisimlerdir. Örneğin bir kağıda kare ya da dikdörtgen çizdiğimiz zaman bunların genelde eni ve boyu olur.
Düzlem, kare ya da daire yüzeyinin iki boyutu vardır, çünkü bu yüzeyler üzerindeki herhangi bir noktayı tanımlamak için iki koordinata ihtiyaç vardır (örneğin kare üzerindeki bir noktayı tanımlamak için hem enleme, hem de boylama ihtiyaç vardır).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri