Kişide kalp pili, diş implantı gibi metal malzemeler bulunması durumunda elektriksel akımın tedavide olumsuzluk oluşturmaması için elektroterapi uygulanmaz.
Fizik tedavi kimlere uygulanmaz sorusu kullanıcıların merak ettiği sorulardan biridir. Cihazlarla uygulandığı zaman kalp pili olan hastalar ve hamileler fizik tedaviden yararlanamaz. Eklem içi implantı olan hastalara, derin ısıtıcı ajanlar kullanılmamalıdır.
Ayrıca hamileler, kalp pili ya da beyin pili olan hastalar ile epilepsi ve kalpte ritim problemi olan hastaların da TENS cihazını kullanması sakıncalı. Nadiren de olsa elektrotların uygulandığı bölgede gelişebilecek alerjik deri reaksiyonlarına karşı da dikkatli olunmalı.
Fizik Tedavi kimlere uygulanmaz;
İltihabi (enflamatuar) romatizmal hastalıkların aktif dönemleri (eklemlerin, şiş, sıcak ve ağrılı olduğu dönemler), damar tıkanıklıkları, varisler, kalp pili olanlara, açık yaralar ve iltihaplı ve kanserli bölgeler üzerine uygulama sakıncalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Kişide kalp pili, diş implantı gibi metal malzemeler bulunması durumunda elektriksel akımın tedavide olumsuzluk oluşturmaması için elektroterapi uygulanmaz. Gebelerde de elektroterapi işlemi tercih edilmez.
Fizik Tedavide Parafin Yöntemi
Genellikle el kireçlenmelerinde, romatizmalarda ve tetik parmak, sinir sıkışması gibi durumlarda uygulanır. Parafin Hangi Hastalıklarda Kullanılır? Alerjisi bulunmayan tüm hastalarda tedaviye hazırlayıcı olarak kullanılabilir. Kırık sonrası oluşan eklem sertliklerinde kullanılabilir.
Tüm kanser hastaları yaşam süreleri boyunca düzenli fiziksel aktivite yapmaları konusunda teşvik edilmelidir.
Hemen hemen tüm kalp hastalıklarının belli dönemde rehabilitasyon programına ihtiyacı olur. Kardiyak rehabilitasyon ile kardiyovasküler sistem hastalığı olan bireylerin fiziksel, sosyal, emosyonel ve mesleki olarak en iyi düzeye getirebilmek amaçlanır.
Fizyoterapist ve fizik tedavi doktoru birlikte hastayı takip eder ve gerektiği durumlarda hastanın başka hastalıklarını, eklem içi ve kas içi enjeksiyon uygulamalarını fizik tedavi doktoru yapar. Hastaya yaptırılacak egzersizleri ve fizik tedavi uygulamalarını fizyoterapistler yapar.
Kas ve eklem ağrılarına oldukça iyi gelen elektroterapi olumlu sonuçlar verir. Özellikle bel, boyun, sırt, diz gibi ağrılarda kullanılır. Yaklaşık olarak 30 dakika içerisinde uygulanacak bölgeye elektrik akımı verilir. Böylece kas hücreleri uyarılır.
Ems, elektriksel kas stimülasyonu olurken, tens, elektriksel sinir stimülasyonudur. Birisi kasların uyarılmasını diğeri ise sinirlerin uyarılmasını ve ağrıların giderilmesini sağlar. İki yönteminde çalışma prensibi aynıdır. Vücudun belirli bölgelerine elektrik akımı uygular.
TENS cihazları, inflamatuar artrit, sırt ağrısı, ayak ağrısı, doğum esnasında kasılmalar veya ameliyat sonrası ağrı gibi çeşitli biçimler alan ve genelde kronik olan sinir, kas veya eklem ağrılarını gidermede kullanılır. Migren ağrısı özel TENS cihazlarıyla giderilebilir.
Fizik tedavinin yan etkileri, tedavinin uygulandığı bölgeye ve uygulama şekline bağlı olarak değişebilir. Bazı kişilerde hafif deri irritasyonu veya kızarıklık gibi yan etkiler görülebilir. Bununla birlikte, daha ciddi yan etkiler çok nadirdir.
Fizik Tedavi kemik erimesine yol açmaz.
Transkutanöz Elektrik Nöromüsküler Stimülasyon (TENS)
TENS, fizik tedavide kısa ve uzun süreli ağrıları yönetmek için kullanılan bir yöntemdir. Fizyoterapistiniz, ağrılı bölgede elektron tedavisini uygulayarak ağrılı bölgede ağrınızın azaltılmasını sağlayacaktır.
Sakatat (Karaciğer, beyin, böbrek, dil, dalak, işkembe, yürek, kokoreç vs.) Yağlı gıdalar (kaymak, krema, mayonez, çikolata, pasta sosları, tahin, tahin helva, kuruyemiş vb.) Ağır hamur tatlıları (baklava, tulumba, kadayıf vb.) Karbonatlı içecekler (kola, gazoz, maden sodası vb.)
Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Şahin, hareketle, sporla ve koşmakla damara yerleştirilmiş olan stentin yerinden oynamadığını söyledi.
Evet, kalp hastalığı olanlar da egzersiz yapmalıdır. Kalp yetersizliği hastalarında, kalp krizi geçirenlerde ve by-pas ameliyatı olan kişilerde düzenli egzersizin uzun dönemde kalp performansı artırdığı, ilaçlara ek yarar sağladığı ve klinik iyileşmeyi hızlandırdığı kanıtlanmıştır.
Kanser ve kanser tedavileri sonucunda meydana gelen bozuklukların tedavisinde, diğer pek çok hastalığın rehabilitasyonunda çeşitli düzeylerde kanıtları ve faydalarından dolayı kullanılan elektroterapi yöntemlerine yönelinir.
Özellikle kadınlarda, meme kanseri tedavisi sonrasında görülen omuz rahatsızlıkları, yanlış fizik tedaviler yüzünden tam anlamıyla eski haline gelememektedir. Merkezimizde bu gibi özel durumlar için kanserli hastalarda dahi sağlıklı bir şekilde uygulanabilecek elektro terapiler gerçekleştirilmektedir.
Halk arasında “fizik tedavi kemikleri eritir”, “fizik tedavi kanser yapar”, “fizik tedavinin fazlası eklemleri bozar” gibi sözler dolaşsa da bunların gerçekle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Fizik tedavi sağlıklı dokulara hiç bir zarar vermez.
Isıya hassasiyeti olanlarda. Akut travma. Periferal vasküler hastalıklar PVH (damar tıkanıklığı). Isı tedavisinin uygulanmadığı bütün durumlarda kullanılmamalıdır.
Tens cihazı, ağrıların hafifletilmesi ve tedavisi için kullanılan bir cihazdır. Elektroterapi yöntemiyle çalışan bu cihaz, vücuda özel elektrotlar yardımıyla elektrik sinyalleri gönderir. Bu sinyaller, vücudun doğal ağrı kesicilerinin salınmasını sağlayarak ağrıyı azaltır.
Vakumlu enterferansiyel akım, fizik tedavide kullanılan bir elektroterapi yöntemi olup, derin dokulara masaj yapabilen ve elektrik akımları ile vücudun doğal iyileşme sürecini destekleyebilen bir uygulamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri