Yeraltı formasyonlarında petrolün ve/veya gazın var olup olmadığı kesin olarak yalnızca sondaj yapılarak belirlenebilir. Petrolün varlığı ve ekonomik olarak üretilebilirliği sondajlarla kanıtlandıktan sonra üretim kuyuları delinerek petrolün yeryüzüne çıkartılması sağlanır.
Yeraltındaki petrolün varlığını doğrudan gösteren hiçbir yöntem yoktur. Petrol aramacılığında ilk evre, hidrokarbonların mevcut olabileceği jeolojik açıdan uygun yerleri tespit etmektir. Bu aşamada havadan ve uzaydan çekilmiş fotoğraflardan yararlanılır.
Komşu ülkelerde petrol 100-1000 metreler arasında bulunurken, Türkiye'de 3-4 bin metrelerde bulunmaktadır.
Ham petrol; akıcılığı oldukça az, kaygan, rengi koyu sarı ile siyah arasında değişen ve ağır kokusu olan bir sıvıdır. Özellikleri; ❖ Sudan hafiftir. ❖ Suda çözünmez.
En kolay ulaşılabilen rezervlere bakıldığında İran, Venezuela ve Suudi Arabistan Krallığı'nın gerisinde kalmaktadır. İran'da petrol ilk olarak 1908 yılında üretildi. Ve şu anki çıkartılma oranıyla İran petrolü 100 yıla yakın sürecek.
İlgili 32 soru bulundu
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Libya ise günlük 1.5 milyon varillik petrol üretimiyle Kuzey Afrika'nın en büyük üçüncü petrol üreticisi konumunda. Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Yazımıza başlarken petrolün önce ne olduğunu açıklamak doğru olacaktır. Petrol çoğunlukla sıvı hâlde bulunan, çeşitli renklerde bulunabilen, yağ kıvamında bir maddedir. Yoğun, kolaylıkla alev alabilen petrol, yeryüzünde doğal olarak bulunan katı, sıvı ve gaz hâldeki hidrokarbonların bir karışımıdır.
Eğer denizde araştırma yapılıyorsa, sıkıştırılmış hava veya akustik şok dalgaları denizin derinliklerine gönderilerek, yansıyan veriler hidrofon gibi cihazlar yardımıyla ölçülür petrolün yeri tespit edilir.
Komşu ülkelerde petrol 100-1000 metreler arasında bulunurken, Türkiye'de 3-4 bin metrelerde bulunmaktadır. Türkiye petrol sahalarının %93'ü 25 milyon varilden küçük saha iken, %7'si 25 milyon-500 milyon varil arasında rezerve sahip büyük sahadır.
Ortalama 1400 m. derinlikte olan bu birinci zondan elde edilen petrol, ağır bir petroldür. 2500 m. derinde ikinci bir zonun bulu- nabileceği etütlerden tahmin edildiği için 14 No.
Halen dağ üzerinde pek çok petrol kuyusu mevcut olup, bunların çoğu aktiftir.
Ülkemizde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de petrol yatakları vardır. Hangi ülkelerden petrol alıyoruz? Ülkemizde petrol az bulunur, bu nedenle ülkemiz petrol ihtiyacının önemli bir kısmını dış ülkelerden karşılar.
Petrol, denizlerdeki bitki ve hayvanların çürüdükten sonraki kalıntılarından oluşur. Bu kalıntılar deniz yatağında milyonlarca yıl boyunca çürüdükten sonra, geriye yalnızca yağlı maddeler kalır. Çamur ve büyük kaya katmanları altında kalan yağlı maddeler de petrol ve gaza dönüşür.
Son yıllarda daha çok kapı ve pencere malzemesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. PVC iki ana maddeden oluşuyor. Chiorine (tuzdan) ve Ethylene (ham petrolden).
Arabistan-Asya çarpışmasından son- ra bile, karbonat çökelimi çok sığ deniz ortamın- da (Basra Körfezi'nde devam eden bir süreç) de- vam etmiştir. Buna bağlı olarak, Orta Doğu'daki büyük petrol sahaları çoklu petrol üretimi yapıla- bilir kalın karbonat istiflerine sahip olmuştur.
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
Şırnak'ın Gabar Dağı'nda yapılan sismik ve sondaj çalışmaları sonrası her gün yeni bir rezerv keşfediliyor. Bölgede, 2022 yılında çalışmalara başlayan ve 2023 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPO) sondaj çalışmaları sonucu petrol bulundu.
Dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere dair veri ve analiz sağlayan CEIC verilerine göre 2021 yılında Türkiye'nin günlük petrol tüketimi 939 bin varildi.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Variller aynı zamanda kilogram ve metreküp üzerinden de ele alınmak suretiyle hesaplanmaktadır. Bu doğrultuda bir varil petrolün kaç kilogram veya ne kadar metreküp olduğunu söylemek mümkün. 1 varil petrol = 120 kilogram gelir. 1 varil petrol = 0,01 metreküp gelir.
En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyon 843 bin 87 tonla Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 843 bin 763 tonla Irak ve 576 bin 816 tonla Kazakistan izledi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan verilere göre 2015 sonu itibariyle toplam rezerv 1 trilyon 659 milyar varil veya 263,8 milyar ton seviyesindedir. 2021 yılı başında ise toplam üretilebilir petrol rezervi 1 trilyon 779 milyar varile yükselmiştir.
Sonuç olarak petrol tükendiğinde, insanlığın %80 kadarı açlıktan ölecek, dünyada hala çalışmayı başaran nükleer santrallerin civarı haricinde ağır sanayiyi besleyebilecek elektrik olmayacak, her türlü mal üretiminde organik maddelere geri döneceğiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri