Deyimler Ve Anlamları - En Çok Kullanılan, Kısa, Uzun, En Güzel Kalıplaşmış Türkçe Deyimler Sözlüğü Eli hafif: İncitmeden, can yakmadan iş gören. "İğneyi Hatice hemşireye vurdurun eli hafiftir onun."
Belli başlı durumları, olguları ve kavramları tanımlamak için kullanılan kalıplaşmış ifadelere deyim denir. En kısa deyimler genellikle 2 yada 3 kelimeden oluşur. Deyimler kalıplaşmış ifadeler oldukları için cümle içerisinde kelimelerin yerleri değiştirilmeden kullanılmalıdır.
Eli açık bir şeyleri saklamayan ve paylaşmayı seven demektir. Eli açık cömert insanlar için söylenmekte kullanılan bir deyimdir.
Deyim. [1] Gerçekleşmesi çok yakın.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır.
İlgili 43 soru bulundu
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
Keklik kuşu olarak bilinen çil, deyim olarak da birçok zaman karşımıza çıkmaktadır. Çünkü çil yavrusu gibi dağılmak şeklinde bir deyim bulunmaktadır. Bu deyim içerisinde çil yavrusu olarak bir ifade geçer. Çil yavrusu olarak bilinen kuş yavrusunun yumurtadan çıkar çıkmaz dağıldığı bilinir.
Deyimin aslı ''Arap sacı'' şeklindedir. Sac bir pişirme aracıdır. Osmanlı döneminde Araplar tarafından yapılan saclar tasarım harikası olsa da pişen etlerden çıkan yağların kötü kokmasına neden oluyordu. Bu dönemde Arap sacı deyimi, güzel başlayıp kötü sonuçlanan şeyleri tanımlamak için kullanılırdı.
Eli ayağı tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: İş yapabilecek güçte olmak, bedenî gücü var olmak.“Çok şükür şimdilik elimiz ayağımız tutuyor.”
Eli kalem tutmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Eski dönemlerde yaşayan kişiler de okuma yazma oranı oldukça düşük olması nedeniyle okula gitmek veya okuma yazma bilmek kavramı eli kalem tutmak olarak nitelendirilmiş ve deyimleşmiştir.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Bu sınıflandırma için terminoloji oluşturulup söz konusu öbekler deyimlik yapı olarak adlandırılmıştır. En az iki kelimeden oluşması, kalıplaşma içerisine girmesi ve anlamsal değişime uğraması deyimlik yapıların ortak özelliği olarak belirlenmiştir.
bidi (IV) [bıdık (I)-1, bidik (I)-2] “Deve yavrusu, bir aylık deve yavrusu.” (TDK 1993, 687), balada (I) “Altı aylık piliç.” (TDK 1993, 497)…
sekkin kelimesi Uşak, Isparta, İzmir ve Kütahya'da 'uçmayan çekirge yavrusu' (DS V, 2009: 3573); Muğla'da 'çekirge sürüsü' ve 'çekirge yavrusu' (DS VI, 2009: 4682) anlamlarında kullanıldığı tespit edildiğine göre özellikle Batı Anadolu ağızlarında bu şeklin yaygın olarak kullanıldığı sonucuna varılabilir.
Çizmeyi aşmak, bilmediği bir işe karışmak anlamını taşıyan bir deyim. Haddini aşarak esasen bilgi sahibi olmadığı konulara burnunu sokarak yorumlarda bulunan kişilere karşı söylendiğine şahit olunan bir deyim. Edebi yapıtlarda da bu anlamı ile karşımıza çıkıyor.
Oral yoldan alınan bir tablet, mide-barsak yolunu 5-6 saatte geçer. Bunun 0.5-1 saati midede geçmektedir. ➢Mide asiditesi (aspirin, tetrasiklin gibi) emilimi kolaylaştırır.
Gereğinden fazla ilaç tüketilmesi bağırsak sisteminin işleyişini bozarak uzun süren kronik ishal problemi yaşanmasına neden olur. Çoğunlukla kimyasal içerikler ile geliştirilen ilaçların fazla miktarda kullanıldığında vücuttan atılması zorlaşır ve böbrek metabolizması üzerinde olumsuz etkiler meydana gelir.
PARÇALANMAMASI GEREKEN HAP ÇİĞNENEREK ALINMAMALI
çiğnenerek içilince, ince bağırsağa ulaşmadan etken madde yayılıyor, dolayısıyla boşa içilmiş oluyor.''
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Gün Doğmadan Neler Doğar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: beklenmedik bir sırada umut verici durumlarla da karşılaşma imkânı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri