hiçbir işe yaramayıp, tembel tembel oturan, işi olmayan çavuşlar misali bi halta yaramayanlar için söylenen bir deyim. böyle bişey gibi.
Eylem. Bir kimseye çok saygı ve sevgi göstermek ve onu çok sevmek.
El El Üstünde Olur, Ev Ev Üstünde Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: her şey birbirinin üstüne konulamaz, birbiriyle birleştirilemez.
Herhangi bir kişiye çok değer verildiği zaman ona her istediği yerine getirilir ya da tabiri caizse poh pohlanır. Cümle içerisinde el üstünde tutmak / tutulmak deyimini amaca uygun farklı zamanlarda kullanabilirsiniz. ''Onu çok sevdiğim için her zaman el üstünde tuttum.''
Deyimler ve atasözleri geçmişten günümüze kadar gelmiştir ve cümle içinde de kullanılabilmektedir. Özellikle bu şekilde kullanıldığında ise cümlenin anlamı güçlenmekte ve ifade edilmesi de bu şekilde kolaylaşmaktadır. Dilimizde sıkça tercih edilen deyimler arasında ise el üstünde tutmak deyimi gelmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Destek olmak, ilerlemesi için yardımda bulunmak.
Elinden tutmak deyimi bir konuda yol göstermek veya yardım etmek demektir.
Eli kalem tutmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
[1] Sevgi, saygı görmek. [2] Bir dediği iki olmamak. [3] Kendine çok değer verilmek.
- Zorla almak. - Herhangi bir işin sorumluluğunu almak. Birçok farklı anlamı üzerinden kullanılan el koymak deyimi TDK açısından genel olarak herhangi bir şirket veya bir eşyayı yasal yükümlülükler doğrultusunda zorla almak şekilde ifade edilir.
TDK açısından bakıldığı zaman el ele deyimi bir konuda güçlerini birleştirmek veya işbirliği yapmak şeklinde ifade edilmektedir. İnsanların bir araya geldiği zaman işleri çok daha kaliteli ve kolay, ayrıca hızlı biçimde yapacağını anlatır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Dirsek çürütmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Kafa ütülemek deyiminin ilk anlamı, bir konuyu çok fazla uzatmak ve çok konuşup karşı tarafı rahatsız etmektir. Herhangi bir konu hakkında şikayet eden insanlar için de aynı deyim kullanılır. Genellikle geveze ve çenebaz olarak nitelendirilen insanların lafı uzatmaları, kafa ütülemek şeklinde tanımlanır.
Eli hafif DEYİMİ AÇIKLAMASI
İncitmeden, can yakmadan iş gören.
Cömert, çok para harcayan, sakınmadan para verebilen.
ELİ YATKIN KELİMESİNİN ANLAMI
Elle yapılan işlerde becerikli kimseler için kullanılan tanımlamadır.
El altından DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kimsenin haberi olmadan, gizlice.“Parayı el altından verdi.”
İşten el çektirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Görevden uzaklaştırmak. “Yolsuzluk yaptığı iddiası ile işten el çektirdiler ona.”
düşündüğünü güzel bir anlatımla yazmak.
Eli ayağı tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: İş yapabilecek güçte olmak, bedenî gücü var olmak.“Çok şükür şimdilik elimiz ayağımız tutuyor.”
Deyim. [1] Elinden hiçbir çıkar yol gelmemek. [2] Çare ve çözüm yolu bulamamak. [3] Özgür olmamak.
Kaş yapayım derken göz çıkarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İşi düzelteyim, bir iyilik yapayım derken büsbütün bozmak ve büyük bir zarar vermek.
[1] Çok özlemek.
Çenesi düşmek deyimi genellikle yerli yersiz gerekli gereksiz konuşan kişiler için kullanılmaktadır. Çenesi düşük deyimi geveze kişiler için kullanılmaktadır. Çenesi düşmek deyiminin anlamı TDK ya göre çok konuşan anlamındadır.
Eli ayağı olmak deyimi başka bir kimse için en ideal şekilde yardımda bulunarak onun sorumluluğunda olan işleri yapmak anlamına gelmektedir. Eli ayağı olma deyiminde amaç karşıdaki kişinin kendi ihtiyaçlarını karşılamada veya çalışmalarını yapmasında yardımcı olmak anlamlarına da gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri