Eylem. Bir kimseye çok saygı ve sevgi göstermek ve onu çok sevmek.
hiçbir işe yaramayıp, tembel tembel oturan, işi olmayan çavuşlar misali bi halta yaramayanlar için söylenen bir deyim. böyle bişey gibi.
El Üstünde Tutmak Deyimi Anlamı Nedir? Bazı kişi veya kişileri çok fazla değer vermek, onları sevmek el üstünde tutmak olarak nitelendirilir. Önemli bir Türkçe deyim olması ile birlikte, bazı insanları diğerlerinden ayırmak onlara daha fazla değer vermek olarak öne çıkar.
Deyimler ve atasözleri geçmişten günümüze kadar gelmiştir ve cümle içinde de kullanılabilmektedir. Özellikle bu şekilde kullanıldığında ise cümlenin anlamı güçlenmekte ve ifade edilmesi de bu şekilde kolaylaşmaktadır. Dilimizde sıkça tercih edilen deyimler arasında ise el üstünde tutmak deyimi gelmektedir.
Eli altında olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir şey buyruğunda olmak, istediği anda o şeyden yararlanabilmek.
İlgili 19 soru bulundu
- Üstüne konmak. - Zorla almak. - Herhangi bir işin sorumluluğunu almak. Birçok farklı anlamı üzerinden kullanılan el koymak deyimi TDK açısından genel olarak herhangi bir şirket veya bir eşyayı yasal yükümlülükler doğrultusunda zorla almak şekilde ifade edilir.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. İstediği anda ele alıp kullanabileceği bir yerde bulunmak.
Bir kimseye çok saygı ve sevgi göstermek ve onu çok sevmek.
Ağırbaşlı olmak nerede nasıl davranılacağını, nasıl konuşulacağını bilmek, büyüklerine hürmet etmek ve toplumun belirlediği kurallara uymak demektir.
[1] Uysallaşmak. [2] Kabahatini bilerek ses çıkarmamak. [3] Bir köşede sessizce oturmak.
düşündüğünü güzel bir anlatımla yazmak.
[1] Korku, heyecan gibi nedenlerle ne yaptığını bilememek. [2] Sakar davranmak. [3] Şaşırmak.
Özellikle belli bir duruma olabildiğince inanmak ya da buna uygun bulmak gibi anlamlar doğrusunda aklı yatmak deyimi öne çıkar. Cümle içerisinde ele almak suretiyle pek çok farklı biçimde bunu kullanmak mümkün. ''Benim bu işe hiç aklım yatmadı.'' ''Söylediklerini duyduktan sonra eşi kabul ettim çünkü aklım yattı.''
ebe yere (sandalye, minder) oturur elleri ile yüzünü kapatır ve dizlerinin üzerine kapanır. Diğer oyuncular, ebenin sırtına ellerini yumruk yaparak üst üste koyarlar. Oyundaki amaç; ebenin sırtındaki ellerin en üstündeki elin kime ait olduğunu bulmaktır. Ebenin tahmini doğru ise; eli en üste olan oyuncu ebe olur.
[1] Birbirinin üstüne konabilen, birbiriyle birleşebilen birçok şeyler vardır. Ancak bir aile üstüne ikinci bir aile, aynı evde yaşayamaz.
Eli darda DEYİMİ AÇIKLAMASI
Geçimi için para sıkıntısı çeken.
Toplumda saygılı, ahlaklı kişiler içinde ağırbaşlı deyimi kullanılmaktadır.
Ataerkillik sözcüğü Türkçe kökenlidir. Türkçeye Fransızcadan geçmiş olan ve batı dillerinde Ataerkillik manasında kullanılan patriarka sözcüğü ise Latince patria (baba) ve Yunanca achein (hükmetmek) kelimelerinden türemiştir. Ataerkilliğe dayanan, ata erki temelli olan oluşumlara "ataerkil" veya "patriarkal" denir.
Andropoz, her ne kadar isim olarak kadınların yaşadığı “menopoz” dönemini andırsa da, andropoz ile menopoz arasında bazı önemli farklar bulunuyor. Örneğin, tüm kadınlar belirli bir yaşa gelmelerinin ardından menopoz dönemine girerken, andropoz bütün erkeklerin yaşadığı bir durum olarak karşımıza çıkmıyor.
TDK'ya göre el ele vermek deyimi, bir meseleyi çözmek için herkesin elindeki imkanları sonuna kadar kullanması demektir.
[1] Kötü bir şeyi iyi şekilde göstererek kandırmak, yanıltmak; gösterişle aldatmak.
Tozu dumana katmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ortalığı altüst etmek, karışıklığa yol açmak, gürültü patırtı çıkarmak. 2. Çok fazla toz kaldırarak koşmak veya kaçmak.
Türkiye Türkçesinde de “gözleri parlamak” deyimi “yüzünde, gözlerinde sevinç belirtileri oluşmak, çok sevindiğini gözleriyle belli etmek” anlamında Çuvaş Türkçesindeki “kuesem ieĩ” deyimi ile kuruluş bakımından da anlam bakımından da birebir örtüşmektedir.
Yüz tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şey olmak üzere bulunmak. “Hava kararmaya yüz tuttu.”
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Korku, heyecan ve üzüntüden ne yapacağını bilemez duruma gelmek, donup kalmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri