Buna göre “elif-lâm-mîm”in mânası, “Yaratılmışların çeşitli oluşlar ve ilişkilerle belirlenmiş hayatlarının gerekli kıldığı, ihtiyaç duyduğu irşadlar gayb âleminden gelerek onların hayatlarına girmekte ve yollarına ışık tutmaktadır” demektir (el-Fevzü'l-kebîr, s. 64; hurûf-ı mukattaa konusunda genişbilgi için bk. M.
Bu harfler Kur'ân'ın îcâzını ve mucizeliğini gösterir. Yani, Kur'ân'a, ilk nâzil oluşundan bu zamana kadar hiçbir insan eli karışmadığı gibi, bundan sonra da karışmayacaktır. Ayrıca Kur'ân'ın bir harfinin dahi taklidi mümkün olmamıştır ve olamayacaktır.
Elif Lam Mim suresi şeytanı uzak tutan bir sure olarak bilinmektedir. Sıkıntılardan kurtulmak, borçları ödemek ve rahatlamak için Elif Lam Mim suresinin okunması gerektiği rivayet edilmektedir. Elif Lam Mim. Bu, kendisinden hiç şüphesi olmayan bir kitaptır.
elif lam mim Allahu la ilahe illa huvel hayyul kayyum la havle ve la kuvvete illa billah. Sabah ve akşam namazından sonra 77 şer defa okunacak. Yatsı namazından sonra 1001 Defa elim lam mim denilecek.
Elif, Lam, Mim, Sad. Elif, Lâm, Mim, Sâd. (Allah, lâtiftir, Meciddir, Sâdıktır.)
İlgili 45 soru bulundu
Bakara Suresi'nin ilk 5 ayetini 21 defa okuyan kişinin malının, mülkünün artacağına inanılır. Bakara Suresi'ni okumanın bereket getireceği, terk etmenin ise hasret ve pişmanlık sebebi olacağı bilgisi sahih hadisler arasında yer alır.
Namazda kıraat ederken insanın kendi sesini duyması gerekiyor. Bu duymadan kasıt, net bir duyma mıdır, yoksa fısıltı ile duyması kâfi midir? Değerli kardeşimiz, Hayır, bu kadarlık (elif, lam, mim) bir okuyuş farz olan okuyuş için yeterli değildir.
Bakara suresinin ilk 5 ayeti olan Elif Lam Mim suresi, namazlarda da sıkça okunan bir suredir. Elif Lam Mim suresinin Türkçe meali ise şöyledir: Elif Lâm Mîm. Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar.
d) Hurûf-ı mukattaa Kur'an'ın i'câzını ortaya koymak amacıyla kullanılmıştır. Gerçi bu harflerin tamamı Arap alfabesinin yarısından ibarettir; ancak Araplar'da alfabenin tamamını ifade etmek üzere kısaca “elif bâ tâ sâ” demek âdet olmuştur.
[229] Ra'd sûresi hakkında genel bilgi için bk. Bayraklı, KUR'ÂN TEFSÎRİ, X, 13. Elif, Lâm, Mim, Râ. Bunlar, Kitabın (Kur'an'ın) ayetleridir.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Bakara Suresi 1-5 | Elif Lam Mim - YouTube.
Dört elif miktarı uzatılarak okunur.
Lam harfinin üzerinde asar işareti olduğu için bir elif miktarı uzatılarak yani medd-i tabi yapılarak okunur. Dal harfi tenvinli bittiği ve ardından mim harfi geldiği için idğam-ı meal gunne kuralı oluşmuştur.
Hurufu mukatta 14 harften oluşan ve kendine has alfabe sistemidir. Her bir harf nurlu harf olarak da ifade edilmektedir.
Mim, alfabede, lam harfinden sonra ve nûn harfinden sonra gelir. Bu kelimenin sözlük anlamı ise işarettir. Resmi yazışmalarda ve yoklamalarda, onay işareti olarak mim harfi kullanıldığı için, kelime günümüzde daha çok bu anlamıyla kullanılmaktadır.
Arapça lām لام “Arap alfabesinde L harfi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice lamed למד “baston, değnek, Arami/İbrani alfabesinde L harfi” sözcüğünden alıntıdır.
“Elif” kıyam, “He” rüku, secde “Mim”, “Dal” ise oturma haliydi. Âdem'in şekli Muhammed (a.s.m.) ismini temsil ettiği kabul edilir. Başı “Mim”, iki el “Ha”, ayaklar “Dal.” Ahmed ismi de namazı temsil ettiği kabul edilir.
Buna göre "ha" onun üınmetinin etrafında toplanacağı havzıdır, "Mim" uçsuz bucaksız mülkü, "ayn" onun izzeti, "sin" onun görülen aydınlığı, "kaf'' onun Makam-ı mahmudda ayakta durması ve mutlak melik (herşeyin sahibi) ve ma'budun huzurunda şan ve şerefiyle yakınlığı demektir.
Şuarâ ve Kasas sûrelerinin başında bulunan ve kendi adlarıyla okunan harfler. Kur'an'da yirmi dokuz sûrenin başında yer alan ve isimleriyle telaffuz edilen harflerin ortak adı.
Bakara Suresini abdestsizken dinlemek ya da ezberden okumak, dört büyük Sunni mezhebe göre caizdir. Ancak Bakara Suresini Kuran'ı Kerim'den okumak isteyenler abdest alması farzdır. Bunun dışında cünup iken hiçbir sure Kuran'ı Kerimden ya da ezberden okunmamalıdır.
Hanefî fakihlere göre, namazda Fatiha sûresinin okunması farz değil vaciptir. Henefî fakihler, Kurʹân'dan herhangi bir yerin okunmasını yeterli görmüş, gerek unutarak ve gerekse bilerek Fatiha sûresini okumayan kimsenin namazı geçerli sayılmıştır.
Sözlükte “doğrulmak, ayakta durmak; yönelmek”, mânasına gelen kıyâm, fıkıhta terim olarak namazda iftitah tekbiri ve her rek'atta Kur'an'dan okunması gereken asgari miktarı okuma süresince ayakta durmayı ifade eder.
Namaz surelerinin doğru okunuşu ve telaffuz şekli önemlidir. Namaz kılarak hesap gününde kolaylık kazanılacağı, günahların affolunacağı bilinmektedir. Namaz sureleri, kısa surelerdir ve her rekatta en az üç ayet okunması gerekmektedir. Bu üç kısa sure olabileceği gibi uzun Ayetel Kürsi gibi bir sure de olabilmektedir.
Evlerde okunan veya dinlenen Bakara Suresi, o eve şeytanın ve cinlerin girmesine engel olur. Aynı zamanda evdeki şeytanın ve cinlerin uzaklaşmasında etkilidir. Okunduğu evde ve iş yerlerinde bolluk, bereket getirmektedir.
Bakara Suresi - Evdeki Geçimsizliğe, Huzursuzluğa, Büyü ve Nazara, Tüm Sıkıntılarınıza Şifa. Bakara Suresinin Faziletleri. Meleklerin Bakara Suresinin okunduğu yere gelmesi ile ilgili şöyle bir olay geçmektedir: Sahâbeden Üseyd b.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri