Sarımsak, diş üzerinde plak oluşumuna neden olan zararlı bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğu gibi, oluşan ağrı hissinin hafiflemesin de sağlayabilir. Diş ağrısı şikayeti için yapılan uygulamalarda sarımsak, rendelenerek veya ezilerek macun kıvamına getirilir. Ardından etkilenen bölge üzerine sürülür.
Aynı zamanda içerisinde doğal antibiyotik özelliklerini bulundurur. Bu sebeple diş iltihaplarında sarımsak çok etkili bir doğal çözümdür. Aynı zamanda sarımsak diş iltihaplarında oluşan diş ağrısını hafifletir.
Ağrı için antibiyotik etkisi olarak bilinen sarımsak hem dişteki plan oluşumuna neden olan bakterileri yok eder hem de yaşanan ağrının hafiflemesine yardım eder. Uygulama için sarımsağın ezilerek macun kıvamına getirilmesi ya da rendelenmesi yeterlidir. Ardından ağrıyan bölgeye sürülmelidir.
Diş ağrılarının kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Halk arasında uygulanan karanfil, sarımsak, alkol, aspirin vb. yöntemler işe yaramamakta hatta diş ve çevresindeki dokulara zarar verdiği için tavsiye edilmemektedir.
Doğal bir antibiyotik olan sarımsak diş apsesinin iyileşmesinde etkilidir.
İlgili 40 soru bulundu
Sarımsak, diş üzerinde plak oluşumuna neden olan zararlı bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğu gibi, oluşan ağrı hissinin hafiflemesin de sağlayabilir. Diş ağrısı şikayeti için yapılan uygulamalarda sarımsak, rendelenerek veya ezilerek macun kıvamına getirilir. Ardından etkilenen bölge üzerine sürülür.
İltihabın mevcut olduğu diş ile taze sarımsağın çiğnenmesi gerekmektedir. Ardından sarımsağın çıkarılıp ağzın su ile temizlenmesi gerekmektedir. Sarımsak çiğnemenin ardından ağız kokusu ortaya çıkabilmektedir. Bu kokuyu bastırmak için kişiler, karanfil suyunu ağız temizleme sularına ekleyebilirler.
4 diş sarımsak biraz tuz ile dövüldükten sonra ağrı olan bölgeye uygulanır. Yaklaşık 30 dakika kadar beklendikten sonra ılık su ile ağzın durulanması gerekecektir. Biraz ağızda sarımsak kokusuna sebep olsa da ağrılar ortadan kalkar.
Sağlıklı bir birey günde 2 diş çiğ sarımsak yenilebilir.
Hadis: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı: Ağrıyan dişinin üzerine şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete kadar oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur."
Diş hastalıklarında ise İbni Sina bu ünlü kitabında: "Akırharka ve kına eşit olarak diş ağrısında dişe sürülür." demektedir. Şurada Paylaş! Baş ağrısı yaşayan kişilerin gündelik yaşamı kabusa dönüşebilir.
Bu güçlü antibiyotik çok uzun süredir kullanılmaktadır ve her gün bir diş sarımsak yemek sağlığınız için çeşitli şekillerde faydalı olacaktır: Bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Minör enfeksiyonları iyileştirir.
Apsenin oluştuğu bölgeye taze sarımsak sürmek: Sarımsak antibiyotik özelliği taşıdığından bakterilerin ölmesini sağlar. Elma suyu ve sumaklı su ile gargara yapmak ya da apse olan bölgeye karanfil yağı sürmek: Evde uygulayabileceğiniz diğer yöntemlerdendir.
Diş Kökü İltihabı Tedavisi
Antibiyotik Kullanımı: Antibiyotik ilaçlar, apse yapmış dişte öncellikli tedavi olabilir. Diş doktorları genellikle, dişe herhangi bir müdahale yapmadan önce hastaya antibiyotik ilaç reçete ederek enfeksiyonun iyileşmesi beklenir.
Diş eti iltihabı sorunu yaşayan kişilere günde 3 kez dişlerin ve dilin uygun şekilde fırçalanması ve düzenli diş ipi kullanımı önerilir. İltihabın geçmesini hızlandıran ve iltihaptan kaynaklı oluşan ağrı hissini azaltan antiseptik ve antiinflamatuar içerikli gargaralar da önerilmektedir.
Taze sarımsağın bir dişinde 4-5 mg allisin bulunmaktadır. Günlük 1-3 diş taze sarımsak tüketimi sonrasında kandaki allisin oranı 6-18 µM olarak belirlenmiştir [14].
4 ile 6 saat arası: Sarımsağın faydalarını algılayan vücut, dengelenmesi gereken seviyeleri düzenlemeye ve yağ yakımına başlıyor. İlk 4 saat içinde iyice sindirilen ve antioksidan etkisini devreye sokan sarımsak, vücuttaki 4-6 saat arasındaki sürede de boş durmuyor ve deyim yerindeyse alıyor sazı eline.
"Ancak bunlar gerçekleştiği zaman sarımsağın içindeki etken maddeler ortaya çıkar. Halkımız sadece kokusundan kaçındığı için çiğnemek yerine sarımsak dişini bütün olarak yutmayı tercih etmektedir. Bunun yerine tedavi edici özelliğini ortaya koyabilmesi için sarımsağın kesilmesi, ezilmesi ya da çiğnenmesi gerekmektedir.
Diş Apsesi Nasıl İner? Sadece diş etinde oluşan, dokuya zarar vermeyen diş apsesi kısa sürede kendiliğinden geçebiliyor. Fakat diş apsesi geçmiyor ve sık sık yineleniyorsa diş hekimine görünmenizde yarar vardır. Diş kökünde veya diş ile diş eti arasında oluşan diş apsesi önlem alınmadığı takdirde kendiliğinden geçmez.
Soğuk kompres, diş enfeksiyonunun neden olduğu ağrı ve iltihaptan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bir buz paketi kullanın veya birkaç buz küpü alın ve bir havluya sarın. 15 dakika boyunca şişmiş bölgeye kompresi yerleştirin ve kapatın. Bu yöntemi günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Soğuk kompres yapın: Soğuk kompres, diş etlerindeki şişliği hafifletmek ve ağrıyı azaltmak için kullanılabilir. Buzlu bir torbayı sarın ve şişen bölgeye 20 dakika kadar uygulayın. Aspirin veya ibuprofen alın: Aspirin veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler, diş etlerindeki ağrıyı ve şişliği hafifletmeye yardımcı olabilir.
Diş kökü iltihabı tedavisi, uzman diş hekimin iltihaplanmaya neden olan durumu belirlemesi ve enfeksiyonu durdurabilmek için antibiyotik tedavisine başlamasıyla gerçekleştirilir. Bazı durumlarda iltihaplanma ilerlemiş olabilir. Bu durumda ise iltihaplı dokulara doğrudan iğne yardımıyla antibiyotik verilir.
Tuzlu su, diş rahatsızlıklarında denenen en klasik yöntemdir. Diş apsesi için de tuzlu su önerilir. Diş apsesinde meydana gelen şişliği ve ağrıyı yok etmek için tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. 1 bardak suyun içinde 1 çay kaşığı tuzu eriterek düzenli olarak gargara yapabilirsiniz.
Dişte soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklere karşı oluşan ağrı ve hassasiyetlerde, yemek yeme sırasında oluşan ağrılarda iltihaptan ve bir iltihap başlangıcından söz edilebilir. Yine dişlerde meydana gelen aşırı renk değişimleri de iltihap belirtisi olarak algılanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri