Steril bir bezle ısırılan bölgedeki pislik, saç, kıl gibi yabancı maddeleri ılık su ile temizleyin. Temizledikten sonra bölgeyi temiz bir bez ile sarın. Köpeğin sağlık bilgilerine ulaşamıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Doktorunuzun tavsiyelerine göre tetanos ve kuduz aşınızı olun.
Köpek ısırmasından sonra aşılarının yapıldığını bildiğiniz bir köpek tarafından ısırılırsanız yarayı tedavi etmeniz ve yara bakımı yeterli olacaktır. Ancak aşılarının olup olmadığını bilmediğiniz bir köpek tarafından ısırılırdığınız zaman tedavi ve kontrol için mutlaka acil servise gitmeniz gerekir.
Sahipli Köpek Isırmasında Taksirle Yaralama
Köpek sahibi, köpeğine mağduru ısırması için bir talimat vermemişse ve talimat vermeden de saldıracağını bilmiyorsa taksirle yaralama suçundan sorumlu tutulur. Bu suçun cezası üç aydan bir yıla kadar hapistir. Fakat bazı durumlarda cezada artırıma gidilebilecektir.
Her olasılığa karşı kuduz serumu ve aşısı yapılmalıdır. Ayrıca kişinin yaranın üzerine temiz bir mendil kapatmanız gerekmektedir.
Yüzeysel ısırıklar deri altıyangısına, daha derinler ise tendon veya kemik enfeksiyonuna sebep olabilir.Belirtileri arasında şişme, kızarıklık, irin, hareket yeteneğinde azalma, ağrı,kan dolaşımının azalmasıyla morarma yer alır. Ateş, titreme, his kaybı ciddibir enfeksiyona işaret eder.
İlgili 17 soru bulundu
"Böyle bir durumda yara yerinin çok iyi temizlenmesi lazım. Özellikle basınçlı, tazyikli su ve sabunla yara bölgesinin temizlenmesi gerekiyor. Ardından evde bulunan alkol içeren antiseptikle o bölge tekrar temizlenmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.
Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile bulaşabilir. Hastalık belirtileri virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıkar.
Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır. Diğer aşı dozları ilk dozdan 3, 7 ve 14 gün sonra uygulanır. Bazı durumlarda proflaktik aşılama (ısırılma öncesi korunma ) önerilebilir.
Kuduz aşısının olmaması durumunda yaşanacakları sorduğumuz Dr. Selma Okkaoğlu, kaybedilen her saniyede ilacın antikor etkisini yitireceğini söylüyor. Yani 24 saat içerisinde bu aşının yapılmaması, kişi için ölüm tehlikesi yaratmasa da, ilacın etkisini azaltıyor.
Köpek ısırmasında ilk yardım
Eğer bir ev köpeği veya kedisi çocuğunuzu ısırırsa ve deride yırtılma olursa yapmanız gerekenler: Isırılan bölge sabun ve su kullanılarak iyice temizlenir ve ardından bir süre akan su altında tutulur. Yara temizlendikten sonra kurulanır ve hekim önerisiyle antibiyotikli bir merhem sürülür.
Ayrıca insanlarda olduğu gibi köpeklerin de ağzında çeşitli bakteriler bulunur. Bu nedenle ısıran köpek kuduz olmasa bile çeşitli bakterileri ve virüsleri ısırdığı kişiye geçirebilir. Bu durum da kişide bazı enfeksiyonlara ve apselere yol açabilir.
Kuduzun en yaygın ilk bulguları arasında baş ağrısı, ateş, öksürük, ısırılan bölgede uyuşma-karıncalanma, ağızda köpürme, yutma güçlüğü, saldırganlık, anormal davranışlar ve bilinç bulanıklığı yer alır. Genel olarak kuduz belirtileri şunları içerir: Ateş Öksürük.
Köpek ısırıklarının en ölümcül komplikasyonu kuduz enfeksiyonudur. Özellikle sahipsiz köpeklerin tahrik olmaksızın ısırması sonucu oluşan yaralanmalarda iyi bir değerlendirme yapılmalıdır.
Daha sonra ısırılan hayvan veya insana kuduz aşısı yapılmalıdır. Isıran hayvan Veteriner Hekim kontrolünden sonra 10 gün süre ile kontrol altında tutulmalıdır.
Enfeksiyonlara genellikle cilde nüfuz eden bu bakteriler neden olur. Bakteriler çoğaldıkça vücudun bağışıklık tepkisi yaygın enfeksiyon semptomlarına neden olur. Şişme ve iltihap iki örnektir. Hayvan ısırığı enfeksiyonları ciddidir ve tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir.
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
Kuduz hastalığı olan bir hayvan tarafından ısırılan kişilere kuduz aşısının ilk dozu, ısırma ile aynı gün yapılır. İlk dozun verildiği günü takip eden 3. ve 7. günlerde birer doz, 14. ile 28. günler arasında bir doz daha aşı uygulanır.
Aşağıda detayları verilmiş, riskli hayvanlarla kategori III maruziyetlerde mutlaka kuduz aşısına ek olarak RIG uygulanmalıdır. Aşı+RIG, %100'e yakın koruma sağlar. Yanlış 5: Kuduz IG'i (RIG), her riskli maruziyette uygulanır.
Kuduz aşısının acillerde, sağlık ocaklarında ya da aile hekimlerinde yapılması mümkündür. Ayrıca devlet hastanelerinde de kuduz aşısının yapıldığı bilinir. Eğer kuduz hastalığı ihtimali taşıyan bir hayvan tarafından ısırıldıysanız bulunduğunuz yere en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
Kuduz aşısı kuduz ya da kuduz şüphesi olan hayvan tarafından ısırıldıktan hemen sonra yapılmalıdır. Aşıya hemen ulaşılamıyorsa bile bu süre 72 saati geçmemelidir.
Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
Kuduz aşısı, hastalığı riski taşıyan temas durumunda ilk doz, ısırma ile aynı gün uygulanır.
Kuduz virüsünü vücuda girdiği noktadan itibaren, sinirler boyunca beyne doğru hareket eder. Kuduzun ilk belirtileri, virüsün vücuda girmesinden ortalama 1 ila 3 ay sonra gözlenir. İnsanlarda, hastalığın ilk semptomları spesifik değildir ve diğer viral enfeksiyonlara benzer.
Kuduz belirtileri hastadan hastaya saat ve gün farkları olduğunu göz önüne sermiştir. Bazı kişilerde, özellikle çocuklarda 3 -4 haftalık periyotlarda belirtilerin bazıları ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde ise bu süre 8 haftaya kadar çıkabilir.
Bir kuduz enfeksiyonu oluştuğunda, buna karşı uygulanabilecek etkili bir tedavi yoktur. Bugüne kadar çok az sayıda insan kuduzdan kurtulmuş olsa da, hastalık yüksek ihtimalle ölüme neden olur. Bu nedenle, kuduza maruz kaldığınızı düşünen bireylerin, enfeksiyonun yerleşmesini önlemek için bir dizi aşı olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri