Beynin hipotalamus olarak bilinen kısmında üretilir. Hormon kadınlarda doğum sırasında, meme uçları emzirme sırasında ve seks sırasında uyarılır. Oksitosin vücuda salındığında, vücut, hormonun daha fazla salınması için cevap verir. Örneğin, doğum sırasında, rahim kasılmaları, oksitosinin kana salınmasına neden olur.
Oksitosin, insan bağında önemli bir rol oynar. Doğum ve emzirme sırasında da salgılanan bu hormon, ebeveyn ile bebek arasındaki bağın önemli faktörlerinden. Sarılmak2, öpmek3, cinsel yakınlık oksitosin üretimini tetikler ve bu da yetişkinler arasındaki bağları güçlendirir.
Oksitosin hormonu en çok cinsel ilişki sırasında, orgazm sırasında, doğum eylemi başladığında ve emzirme döneminde salgılanır.
Yumurta, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, balık eti, tavuk ve hindi eti, mercimek, nohut, fasulye, soya fasulyesi, fıstık ezmesi, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, bezelye ve kinoa gibi proteinden zengin yiyecekler oksitosin hormonu salınımını arttırmak için doğru tercihlerdir.
Sevdiğiniz biriyle öpüşmek, stres seviyenizi azaltır. Çünkü vücutta öpüşmeyle birlikte salgılanan oksitosin hormonu, karşınızdaki kişiye güven ve yakınlık duymanızı sağlar.
İlgili 42 soru bulundu
Ayrıca öpüşme ile birlikte vücutta oksitosin hormonu salgılanır. Bu da karşınızdaki kişiye güven ve yakınlık duymanızı sağlar. Öptüğünüz kişiye olan bağlılığınız da aldığınız zevke göre daha az ya da daha çok artar. Öpüşmek kalp için de yararlıdır.
Erkekler de tıpkı bebekler gibi, orgazm sırasında zirveye çıkan oxytocin ve sonrasında serbest kalan endorfin hormonlarının etkisiyle uyuma ihtiyacı hissederler.
Östrojen, bunlardan bir tanesidir. Östrojen, haplar, yamalar, spreyler ve jeller dahil olmak üzere birçok formda mevcuttur. Vajinal kremlerde ve yavaş salınan bir fitil veya halkada daha küçük östrojen dozları bulunur. Doktorunuz, her formun risklerini ve faydalarını anlamanıza yardımcı olabilir.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Sarılma anında salgılanan oksitosin hormonu kişileri daha olumlu ve pozitif düşünmeye yönlendirir. Bu da günlük hayatımızda karşımıza çıkan olumsuzluklara karşı daha sakin kalabilmemize ve stres altında kalmamamıza olanak sağlar.
Erkeklerde temel eşey hormonu testosteron ve türevleri iken, kadınlarda bu hormonlar östrojen ve progesterondur. Bu eşey hormonlarının yanında, her iki cinsiyette böbreküstü bezlerinden salgılanan, androjen türevi hormonlar da libido düzeyini etkiler.
Oksitosin: Oksitosin hipotalamusta sentezlenen ve hipofiz bezinin arka lobunda depo edilen bir hormondur. Hipofiz bezi oksitosini, doğum zamanı geldiğinde vücuda salarak rahim kasılmalarını uyarır; böylece doğum başlamış olur.
Ona göre aşık olunca mutluluk ve sevgi hormonu olarak bilinen oksitosin hormonu salgılanır. Ayrıca sadakat hormonu olarak da bilinen vazopressin bağlılık duygusunu pekiştirir. Aşık olunca salgılanan hormonlardan birisi de dopamindir. Dopamin insanların kendisini de iyi hissetmesini sağlar.
Bu hormonun kandaki seviyeleri cinsel ilişki sırasında ve hatta orgazm sırasında daha da artar. Orgazm sırasında erkekler, sakinleştirici bir etkiye sahip olan ve duygularını veya zihinsel sağlıklarını etkileyebilen yüksek oksitosin seviyelerine sahiptir.
Oksitosin Masajı
Omurga veya bel kemiğinin etrafına masaj yapmak sempatik sinir sistemini baskılayarak noradrenalin hormonunu azaltır, böylece anneler sakin ve rahat bir hal alır. Noradrenalin hormonu, medullanın ürettiği ve sempatik nöron sistemini etkileyen bir hormondur.
İlk 3 ay boyunca östrojen, yumurtlamadan regl dönemine kadar olandan biraz daha fazla salgılanır. İlk 3 aydan sonra ise östrojen, normal değerin 30-50 katına kadar yükselir. Bu artış, rahimdeki kaslar ile göğüslerdeki süt kanallarının büyümesine ve rahme yeterli kan gitmesine yardımcı olur.
Bu dönemde östrogen hormonuda yükselir, kadında vaginal salgı artar. Yapılan çalışmalarda bu dönemde kadında cinsel isteğin de arttığı gözlenmiştir. Doğal olarak bu durm kadında üremeye yönelik bir fizyolojik değişim olarak algılanır.
Hormonal değişimler; özellikle süt hormonu olarak bilinen, hem kadın hem de erkeklerde bulunan prolaktin hormon seviyesinin yüksekliği, her iki cinsiyette yaşa bağlı olarak düşen testosteron hormon düzeyi, menopoz döneminde azalan östrojen ve böbrek üstü bezlerinde oluşan bozukluklar da cinsel isteksizliğe yol açabilir ...
Östrojen, cinsel yaşam ile üreme sağlığı için gerekli olan ve vücudun kendisi tarafından üretilen bir hormondur. Östrojen her ne kadar sadece kadınlara özgü bir cinsiyet hormonu olarak bilinse de, erkeklerde de bulunduğu tespit edilmiştir.
Kadınlar haftada 3-4 kez seks yapabilir. Bu sayının üzerinde olan cinsel ilişki istekleri aşırı cinsel istek olarak nitelendirilir ve kontrol altına alınması gerekir.
Bu nedenle aslında libidonun en yüksek olduğu dönem yumurtlama dönemi olarak bilinmektedir.
Bunlardan biri de B12 ve D vitamini eksikliği. İki vitaminin eksikliği de cinsel isteksizliğe neden oluyor. Kimi zaman kadınlarda görülen isteksizliğin ardından psikolojik sebepler yatarken, psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altın "Demir eksikliği kadınları aşktan soğutuyor" yorumunu yapıyor.
Cinsel aktivitenin “çözülme” aşaması olan orgazmın hemen sonrasında, aslında fiziksel ve psikolojik bir gevşeme hissedilir. Bu çözülmeyle beraber baskılanmış ve ertelenmiş stres tepkilerinin hüzün, öfke, keyifsizlik gibi duygularla ortaya çıkması oldukça olasıdır.
Bol miktarda sıvı , özellikle su için, çünkü bu, idrarın seyreltilmesine yardımcı olur ve idrar yolundaki bakterileri temizleyerek daha sık işemenizi sağlar. Her zaman seksten sonra işediğinizden emin olun. İlişkiden sonra işemek, mesanenizdeki bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olabilir.
Eşim içime boşaldıktan sonra kaç dakika beklenmeli? Spermler doğru şekilde vajinaya bırakıldıktan sonra genellikle geriye sperm kaçağını önlemek için yaklaşık 30 dakika istirahat etmek belki kalça altına bir yastık koymak genel olarak önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri