Türk ve İsviçre hukuk sistemlerinde sözleşmelerde şekil özgürlü- ğü ilkesi geçerlidir. Buna göre sözleşmenin tarafları sözleşmenin kurul- masını sağlayan iradelerini diledikleri şekilde açıklayabilirler. 1 Borçlar Kanunu'nun buna ilişkin 11. maddesi; “Akdin sıhhati, kanunda sarahat olmadıkça hiçbir şekle tabi değildir.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
Sonuç olarak, elektronik ortamda kurulan sözleşmeler hukukumuzda yazılı şekil şartını sağlayarak geçerli kabul edilmekle beraber; resmi yazılı şekle tabi sözleşmeler, mevzuatımızda konuya ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından, elektronik ortamda kurulamamaktadır.
Bunlardan en önemlisi de sözleşmenin noter huzurunda düzenlenip tarafların noter onayı ile sözleşmeyi kabul etmesidir. Çünkü sözleşme şartları uygulansa bile noter onayı olmadığı takdirde taraflar arasında taşınmazın satış vaadine dair yapılan bu sözleşme geçerli olmaz.
"Yapılan işlem noterde resmi şekil şartına uygun sözleşme yapıldıysa ve orada cezai şart düzenlendiyse geçerlidir. Ama bir taşınmaz satışı adi yazılı dediğimiz bir A4 kağıdına yazıldıysa ve orada bir cezai şart düzenlendiyse geçerli değildir."
İlgili 34 soru bulundu
Eğer hazırladığınız sözleşmede tarafların ıslak imzası yoksa pek çok Yargıtay kararı örneğinde olacağı gibi sözleşmeniz hiçbir hüküm ifade etmeyecektir. Bu nedenle sözleşmelerin ıslak imzalı ve mavi tükenmez kalem ile imzalanması tavsiye edilmektedir.
MADDE 1- Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade açıklaması, açık veya örtülü olabilir. MADDE 2- Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında uyuşmuşlarsa, ikinci derecedeki noktalar üzerinde durulmamış olsa bile, sözleşme kurulmuş sayılır.
Madde 27 - Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Bir sözleşmenin geçerli olması için tarafların sözleşmeyi özgür iradeleriyle ve bilinçli olarak yapmış olmaları gereklidir. Sözleşmenin kurulabilmesi için sözleşmenin taraflarından birinin yönelttiği sözleşme yapma teklifinin diğer tarafın kabul etmesi gerekir.
Türk ve İsviçre hukuk sistemlerinde sözleşmelerde şekil özgürlü- ğü ilkesi geçerlidir. Buna göre sözleşmenin tarafları sözleşmenin kurul- masını sağlayan iradelerini diledikleri şekilde açıklayabilirler. 1 Borçlar Kanunu'nun buna ilişkin 11. maddesi; “Akdin sıhhati, kanunda sarahat olmadıkça hiçbir şekle tabi değildir.
Reel dünyada kâğıt üzerinde yapılan sözleşmeler dijital dünyada aynı yasal geçerlilikle internet üzerinden de yapılabilmektedir. Online ya da çevrimiçi sözleşme olarak adlandırılan dijital sözleşmelerde yasal geçerliliği olması için e-imza teknolojisi kullanılır.
Telefonda verilen sesli onay imza yerine geçmez.
BDDK, Merkez Bankası, SPK ve başka kuruluşların düzenlediği şekilde uzaktan kimlik tespiti ile imzalanıyor. Burada kartın temassız çipindeki bilgiler, kişinin öz çekim fotoğrafları, kişinin videolu görüşme bilgileri kullanılarak sözleşme uzaktan imzalanıyor.
Türk Borçlar Kanunu'nda sözleşmeler, kural olarak, hiçbir şekle bağlı değildir. Diğer bir ifadeyle, kanunda kendisi için bir şekil kuralının öngörülmediği bir sözleşmenin taraflarca sözlü, yazılı veya resmi şekilden herhangi birinin tercih edilmesi suretiyle yapılması mümkündür.
İdarece Süresi İçinde Sözleşme İmzalamaya Gelmeyen İstekli Hakkında Hem İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilir Hem de Geçici Teminatı Gelir Kaydedilir.
MADDE 8 – (1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir.
İptal sebepleri ise TBK'da dört ayrı hükümde düzenlen- miştir. Bu sebeplerden üçü irade bozukluklarına ilişkindir. Yanılma (TBK m. 30 vd.), aldatma (TBK m. 36) ve korkutma (TBK m. 37), bir hukuki işlemin iptaline neden olan irade bozukluğu halleridir.
Yazılı sözleşmeler ise yazılı biçimde yapılan ve imzalanan sözleşmelerdir. Bu makalenin amacı hukuk söylemi içerisinde özel bir alt alan oluşturduAuna inandıAımız sözleşme dilini incelemek ve tanımlamaktır. Bu amaçla hepsi yazılı sözleşme tiplerinden oluşan LO adet sözleşme incelenmiştir.
Hazırlanan yazı yani metin imza edilmediği sürece sözleşme kurulmaz ve imza etmeyen kişi için bağlayıcı olmaz. İmza, bir şahsın yazılı bir beyanın kendisine ait olduğunu ve yazılı beyanda yer alan hususları kabul ettiğini, o şahsın kimliğini ortaya koyması neticesinde gösteren bir işarettir.
Hukuk düzeninin sınırları içerisinde bir sözleşmenin konusu sözleşmeyi yapanlar tarafından yasaların sunduğu serbesti içinde diledikleri şekilde belirlenebilir. Yasalardaki emredici hukuk kurallarına, ahlaka, kamu düzenine yada kişilik haklarına aykırı olmadığı sürece iki tarafın yaptığı sözleşme geçerlidir.
Sözleşmenin kurulmasının incelendiği bu çalışmada, sırasıyla, irade açıklaması, irade açıklamalarının karşılıklı olması, irade açıklamalarının birbirine uygun olması ve irade açıklamalarının sözleşmeyi kurmasına bağlanan sonuçlar ele alınmaktadır.
YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ 01/03/2021 tarihli kararında düzenleme tarihi bulunmayan iş sözleşmesini geçerli kabul etmedi.
Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanununun 4 üncü maddesine göre “toplu iş sözleşmesi yazılı olarak yapılmadıkça geçerli değildir”.
TTK madde 339/2 Esas Sözleşmeye ilişkin zorunlu unsurları belirlemektedir. Bunlar: a) Şirketin ticaret unvanı ve merkezinin bulunacağı yer. b) Esaslı noktaları belirtilmiş ve tanımlanmış bir şekilde şirketin işletme konusu. c) Şirketin sermayesi ile her payın itibarî değeri, bunların ödenmesinin şekil ve şartları.
Kanunun 8 inci maddesine göre iş sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak iş görmeyi, işverenin de ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan bir sözleşmedir. Herhangi bir şekle tabi değildir. Yazılı yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri